Dode kleine visjes in grote vijver

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 09/02/2007 - 17:24
Loesje66

Dode kleine visjes in grote vijver

Sinds vorig jaar mei wonen wij in een huis met een grote vijver (ca. 8 x 13 m en gem. 1 m diep). De vijver is aangelegd en gevuld in 1996 en slecht onderhouden door de vorige eigenaar. Er zitten heel veel goudwindes, blauwe windes, enkele goudvissen en veel kikkers in. Alles lijkt gezond. Sinds afgelopen zondag hebben wij echter 6 kleine visjes (jonge blauwe windes?) dood aangetroffen. Drijven op hun zij en lijken een gaatje in hun buik te hebben. Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn? De grote windes lijken nergens last van te hebben.

vr, 09/02/2007 - 19:13
Sjuul

Ik ben geen dokter maar zoals altijd tracht of probeer ik iemand die richting uit te wijzen waaraan men moet denken. Het beste was natuurlijk een foto geweest.
Maar goed een vis gaat niet zomaar dood, dit heeft een oorzaak, iedere ziekte heeft een symptoom, en ieder symptoom heeft een verwekker, en kan dit zichtbaar of niet zichtbaar zijn, zowel inwendig als uitwendig.
Inwendig kun je niet zien, uitwendig meestal wel, maar ook de veroorzakers kun je wel of niet zien op een vis, zoals parasieten en of bateriën die de vis(sen) belagen.
Wanneer een parasiet de vis(sen) belaagt dan is het meestal niet de parasiet die de veroorzaker is dat de vi(sen) komen te overlijden, maar veroorzaakt de parasiet een bacteriële infectie waaraan de vissen komen te overlijden.

In 1ste instantie zou ik vermoeden dat de Costia parasiet aanwezig is, omdat dit de meest gevreesde vissendoder is in de winter en in het voorjaar, omdat deze parasiet kan overleven bij minder dan -2°C en zich ook blijft voortplanten.
Deze parasiet brengt op zeer korte tijd grote vis sterfte aan het licht vooral bij jonge vissen.
De bacteriële infectie die de vis(sen) kunnen oplopen door de costia parasiet is de Hexamita of wel de bekende( gatenziekte) veroorzaakt door de Aeromonas - en Pseudomonasbacterie die een verwoestend effekt heeft op de vissen. Deze vreet zich van binnen via de darmen een weg naar buiten.

Bestrijden is zeer moeilijk en onmogelijk omdat wanneer de gaten ziekte heerst er geen probaat middelen voor zijn, dan ook nog ééns gezien de omvang van de vijver.
In de meeste gevallen wordt de parasiet aangepakt om verspreiding te voorkomen, omdat de Costia binnen twee uur een nieuwe gastheer moet hebben om zijn slag te slaan.
Wil je echt zeker zijn dan zal je een afstrijkje moeten laten nemen door een vissendokter van een nog levende vis.
Ook hier weer probeer ze maar es te vangen en dan ook nog gezien de winterrust waarin ze gestoord worden.
groet,

Sjuul

di, 13/02/2007 - 23:36
Loesje66

Sjuul, bedankt voor je reactie, ik heb nu een foto toegevoegd, misschien levert het meer duidelijkheid op. We menen vandaag ook een keverachtig beest met gele randen gezien te hebben bij de dode visjes (het aantal loopt langzaam op).

Dode kleine visjes in grote vijver
wo, 14/02/2007 - 08:06
Sjuul

Beste Loesje,

De beschrijving van de kever kan zijn dat dit de Geelgerande waterkever is. Deze rooft, valt vissen aan en vreet stukken uit hun lichaam waar door de vis wordt blootgesteld aan bacteriële infektie's.
Ook hier moeten we jammer genoeg denken dat insecten ook een gevaar kunnen zijn voor vissen, zelfs de larve van een libelle richten schade aan en vissterfte optreed.

Als je veel last hebt van de geelgerande waterkever of als deze enorm veel voorkomen in het water, dan is de beste ecologische manier om een zonnebaars uit te zetten. De zonnebaars is ook een rover en zal de kever niet links laten liggen.
Aan de wond kan ik niet zien of dit de gatenziekte is of veroorzaakt is door de geelgerande waterkever. (foto is wat te ver af) ook al was deze korterbij dan nog is dat moeilijk te bepalen wie, wat, het is.

Best goed mogelijk zoals ik eerder aanhaalde dat de kever een wond veroorzaakt en de bacteriën Aeromonas vrijspel heeft.

Je kunt vrij weinig ondernemen het is lijdzaam toezien en afwachten wat het verloop gaat worden. De omvang van de vijver is veel te groot om maar enig effekt te hebben om een probaat middel toe te voegen aan het vijverwater, je betaalt je blauw aan produkten en dan is het nog afwachten of het helpt. Het is een nadeeel een grote vijver hebben.

succes en hoop ik op verbetering voor je vissen.

Sjuul

wo, 14/02/2007 - 19:40
Loesje66

Beste Sjuul, wederom dank. Ik vind de zonnebaars suggestie wel goed maar dan heb ik nog een paar vragen. Is die zonnebaars geen bedreiging voor alle jonge vissen en kikkers in de vijver? Is 1 zonnebaars voldoende gezien de grootte van de vijver of moet je juist 1 doen om zeker te weten dat je er niet meer krijgt.

Wij willen eigenlijk geen producten kopen. Het vijvermilieu is 10 jaar lang met rust gelaten. Wij hebben veel bladafval en oeverbegroeiing verwijderd, maar proberen verder heel terughoudend te zijn met ingrijpen.

do, 15/02/2007 - 08:11
Sjuul

Hoi Loesje,

Jawel de zonnebaars is een roofvis en opteert voor levendvoedsel, zijn menu kaart is dus alacárte, jonge vissen, kikkervisjes enz.
Of 1 voldoende is denk ik niet gezien de omvang, maar van de andere kant als je er meer gaat houden dan kan het zijn dat binnen no time de vijver overbevolkt is van zonnebaarzen, en de populatie van andere vissoorten sterk achteruit gaat.

Onderhoud is toch wel regelmatig nodig aan een vijver de 1 doet er niets aan en de andere wel. Zo is het met alles, het kan jaren goed gaan en inééńs ontstaan er problemen. Die problemen komen natuurlijk niet vanzelf, dit kan verontreinigd water zijn, waterwaarden niet in orde, parasieten, bacteriën enz. Herstel van een biotoop wanneer er een ziekte heerst of vissterfte teweeg brengt zal heel lang duren maar dan zal het een nadelige nasleep hebben.
Besmetting vindt zeer snel plaats bij vissen, en vissen kunnen niet meer doen dan zich te beschermen hiervoor door meer huidslijm aan te maken en dat doen ze al wanneer ze belaagd zijn en proberen op die manier er van af te geraken.

succes,

Sjuul

ma, 19/02/2007 - 20:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waar we voorheen m.n. in het weekend de vijver goed bekeken, doen we nu 2x per dag een 'inspectierondje'. Al 2 dagen geen dode visjes meer, daarvoor nog wel enkele. Niet te vroeg juichen natuurlijk, nog even afwachten.
De goudwindes zijn erg actief, zowel de jonge als de oude. Wij voeren ze sinds begin november niet meer maar vragen ons af of er nu toch niet af en toe weer wat voer in het water moet.

ma, 19/02/2007 - 21:03
Loesje66

Bericht van anoniem is bericht van loesje66, vergeten naam in te vullen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag