geen net over de vijver

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/05/2007 - 19:23
Yvonne J

geen net over de vijver

ik heb al 17 jaar een vijver met een net daar wil ik vanaf. Ik heb begrepen dat Sjuul een pergola heeft om reiger niet te laten "dineren"
dus misschien: Speciaal voor Sjuul een vaag,
Ik heb een kleine maar diepe vijver (3,5 x 2,5 x 1,6) met veel te veel vis, waar al jaren (niet altijd even succesvol) een net over gespannen is. Buiten dat ik het net niet mooi vind, lees ik steeds weer dat het slecht is voor bedreigde diersoorten zoals de (Door mij en de hond gehate) reiger, en de meer gewaardeerde kikker of pad, er in verstikt kan raken. Ik heb begrepen dat een pergola de reiger buiten de deur kan houden. Mijn vraag is dan hoeveel ruimte zit er tussen de balken, is er een soort bouw tekening? Het gaat hier om een overspanning van ongeveer 3 meter bij 2,5 meter.
En wat staat er dan op de grond :? Een reiger (en ook de door de hond niet zo gewaardeerde katten) kan rustig wandelend door een ruimte lopen die niet veel breder is dan een cm of 30.
Hoe heb je dat opgelost?
help, ik wil van mijn net af, dus graag hoe moet dit aanpakken?
Yvonne

zo, 20/05/2007 - 21:13
Sjuul

Hoi Yvonne,

Het is best te verwezenlijken op deze overspanning, de ruimte daar tussen kun je verdelen zodat de openstaande ruimte gelijk verdeeld is over de oppervlakte van de vijver.

Je hebt 6 palen nodig, de palen plaats je of op het uiteinde, of iets er buiten van de vijver.
6 ijzeren piketten verkrijgbaar bij dhz, waar je de palen inzet, het best gebruik je de groene gedrenkte tuin palen die passen in de piketten.
Met planken in de lengte en breedte richting bevestig je deze op de palen.
Of je nu in in de breedte of lengte het eerste de planken bevestigt maakt niets uit, je moet de eerste planken gelijk houden met bovenkant van de palen, de andere breedte/lengte komt direkt daaronder tegen.
zorg er wel voor dat je de planken lang genoeg hebt voor iets van oversteek 20 á 30 cm, anders heb je straks niet het effekt van een pergola.
Onder langs kun je nog dmv een hekwerkje of iets dergelijks ervoor/tussen te plaatsen voorkomen dat de reiger niet aan de vijver komt, of iets anders er tussen door. Let wel dat je zelf rondom kunt lopen tussen hekwerk en vijver voor onderhoud e.d. Een beetje fantasie of gedachten laten gaan.
Je kunt het ook zo maken dat je er een terrasje bij aanlegt zodat het omringd is, jij kunt dan aan de vijver komen.

Ik heb de pergola op de vijver staan omdat ik een verhoogde oever heb, de vijver steekt dus 40 cm uit boven het maaiveld.
Ik zal als ik tijd heb wat foto's maken omdat ik zelf een drietal weken geleden begonnen ben met afbraak van de pergola en opnieuw terug aan het opbouwen ben, deze is nog niet volledig af.

zo, 20/05/2007 - 21:44
Yvonne J

van de week zal ik een foto op dit forum zetten, de achtekant is begrenst door een schutting, een zijkant door een schuur wat ik graag wil weten wat is de maximale ruimte tussen de palen?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag