Kalkafzetting op glanzend fonteinkruid

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 17/05/2009 - 18:15
wvl

Kalkafzetting op glanzend fonteinkruid

Beste forumleden

Ieder jaar opnieuw stel ik vast dat er zich een soort kalkaanslag op het glanzend fonteinkruid van mijn vijver afzet. De bladeren zijn op vrij korte tijd helemaal bedekt. Wanneer je de bladeren vast neemt komen er plaketjes los die naar de bodem zinken. Op korte tijd zit alles terug vol.Het is alsof de bladeren de kalk (of iets anders)uit het water filteren. Volgens mij is dit niet normaal. De planten groeien ook niet zo goed.
Ik ga geregeld duiken in de put van Ekeren en het fonteinkruid (dat hier weelderig groeit) heeft dit niet.
Voor de volledigheid geef ik hierbij enkele watertesten:
PH= 8.5
GH= 10
KH= 7
Iemand ervaring met dit fenomeen?

Groetjes
Walter

ma, 18/05/2009 - 00:27
Marion_N

Ik ken het fenomeen niet en m.i. zijn de waarden die je noemt goede waterwaarden. De enige verklaring die ik kan vinden en opzich ook wel logisch vind is dat je niet genoeg bacterie groei in je vijver hebt waardoor er een tekort aan CO2 zou kunnen ontsaan.
Door een tekort aan CO2 in een vijver ontstaat er onoplosbaar CO3(2-) dit slaat in de vorm van kalkafzetting af op je planten. 's Nachts produceren je planten CO2 waardoor er weer een beetje van het onoplosbare CO3(2-) wordt omgezet naar het oplosbare HCO3(-). Voor verdere uitleg en chemische reacties zie: https://tinyurl.com/yy6nmyo4
Als dit echter het geval is, verwacht ik eigenlijk ook problemen met de helderheid van het water (tenzij je een pomp, filters en uv-lamp het natuurlijk)

Groet,
Marion_N

ma, 18/05/2009 - 12:45
wvl

Bedankt voor de reactie Marion.

Hetgeen U verteld over te weinig CO2 zou wel eens kunnen kloppen. Mijn zuurstofplanten groeien niet echt goed. Enkel het gedoornd hoornblad doet het relatief goed. Waterpest groeit niet. Heb wel eens poeder toegevoegd om het CO2 gehalte te verhogen maar hier was weinig resultaat van te merken en ik ben er ook niet zo voor om vanalles in het water te kappen.
Hoe kan ik best het biologisch leven in de vijver opkrikken? Potje uit de winkel?
Momenteel is het water in de vijver kraakhelder, gebruik makend van UV lamp, drukfilter (sponzen voor filtering en plastic bollen voor biologisch leven) en waterval. De weinige vissen (geen koi´s) doen het uitstekend.

Groetjes
Walter

ma, 18/05/2009 - 22:24
Marion_N

Nu ga ik mij op gladijs begeven omdat ik zelf geen filters, pomp en UV-Lamp heb, maar wat ik ervan begrijp is het volgende.
Een heldere vijver met bovenstaande middelen wil niet zeggen dat je een gezonde vijver hebt. De middelen kunnen allerlei symptomen onderdrukken.
Maar om terug te komen op je eventuele tekort aan CO2 door bacterien: Een UV-Lamp heeft wel degelijk invloed op je bacterie cultuur in je vijver. Het dood de bacteriën niet geheel af omdat er veel bacterien verankerd zijn in de subtraten in je vijver(de lamp moet natuurlijk wel correct aangesloten zijn). Echter de vrij in het water rondzwevende bacterien worden wel gedood en het is dan ook van belang om één en liever nog twee keer per jaar bacterien aan je water toe te voegen. Kun je kopen in de vijver winkel. Of een emmer water uit een andere heldere gezonde vijver voldoende is weet ik niet. Haal het echter niet uit een sloot omdat je hiermee ziektenkiemen voor je vissen mee zou kunnen nemen. Het is bij het toevoegen van de bacterien wel van belang dat je een paar dagen hierna je UV-Lamp uitzet. Als je zoekt op UVlamp+vijver+bacterien kom je van alles tegen. Voor meer info zullen andere leden van dit forum moeten reageren, want hier houdt mijn kennis over dit onderwerp op.

Groet,
Marion_N

ma, 25/05/2009 - 12:06
schonevijver.nl

Dit soort aanslag ontstaat inderdaad vaak uit een tekort aan CO2 wat op zich vaak weer een gevolg kan is van teveel zuurstof of beluchting.
Ik kom het in de praktijk vaker tegen, met name als de planten heel erg hard gaan groeien.
Het is een kwestie balans tussen CO2 en zuurstof. Hoe meer zuurstof hoe meer CO2 er wordt uitgedreven uit het water. Vaak zie je dan ook de Ph-waarde langzaam maar zeker stijgen.
De bacteriën in het filter gebruiken zuurstof en produceren (onder andere) CO2. Als je filter bacteriologisch niet op orde is, kan dit een reden zijn voor de aanslag op je zuurstofplanten.
Ook dat ze niet goed groeien kan hier een gevolg van zijn.
Dit omdat dezelfde bacterien ook nitraat produceren die je planten als voeding opnemen en als het blad bedekt is met aanslag krijgen ze ook minder zonlicht dat ze nodig hebben voor de fotosynthese.

Je zou eerst eens kunnen stoppen met beluchten, fonteinen, luchtpompjes en watervallen eens een poosje uit zetten en kijken of het beter gaat.
je kunt ook nog teveel beluchten namelijk.
Als dat niet helpt zul je het inderdaad zoals Marion aangeeft, moeten zoeken in je bacteriehuishouding.

Groet, Piet

vr, 22/05/2009 - 23:06
sporterke

Wij hebben ook dit probleem. Op de blaadjes van ons fonteinkruid zit ook kalkafzetting. Heel de dag door zien wij luchtbelletjes opstijgen waarmee wij vermoeden dat er wel degelijk zuurstof genoeg vrijgegeven wordt. We zullen dus inderdaad eens moeten kijken om bacteriën toe te voegen. Maar ik ben zo niet gesteld op het laten meten van de waterwaarden. Winkeliers zijn nogal snel om allerhande middeltjes toe te voegen.
Wij houden het graag heel natuurlijk. We hebben dan ook een echte natuurvijver, geen pomp en filters voor ons.
Is er iemand die weet hoeveel bacteriën we zouden moeten toevoegen. Vijver bevat 8000l water. Of zou het beter zijn om toch eens de waarden te laten meten.
Alvast bedankt.

za, 23/05/2009 - 02:38
Marion_N

Wat mij betreft: Meten is weten (zelf een testset kopen misschien?). Na het meten kun je eventueel actie ondernemen (die keuze is aan jouw).

Groet,
Marion_N

zo, 24/05/2009 - 14:37
schonevijver.nl

Met zo'n testset kun je meestal niet het gehalte aan CO2 en zuurstof meten.
Wel is de Ph-waarde er enigszins aan gerelateerd en die kun je wel meten.
Als we het hebben over bovenstaande situatie (te weinig CO2/teveel O2)dan is de zuurgraad (ph) vaak wat aan de hoge kant.
Een goede gemiddelde ph-waarde ligt tussen de 7-8,5 maar je hoeft ook niet meteen in paniek te raken als het een halve punt hoger of lager ligt.
Het verloop over een langere periode ervan is belangrijker omdat dat een tendens aangeeft en je een indruk geeft wanneer je zou moeten ingrijpen.

Behalve al eerder vermelde aanpassingen, kun je trouwens bij een kritiek hoge zuurgraad deze ook heel eenvoudig verlagen door een heel klein beetje met water verdunde natuurazijn aan je vijverwater toe te voegen.
1 eetlepel azijn in een emmer vijverwater doen, terug in de vijver gooien en ph-waarde zal iets zakken. Naar gelang het nodig is herhalen maar niet te vaak en zeker niet teveel ineens want dat levert stress op bij de vissen.

Voor wat betreft de hoeveelheid toe te voegen bacterien: Op de verpakking staat altijd aangegeven voor hoeveel vijverinhoud het bedoeld is.

Groet, Piet

Onderwerp gesloten