Kroost in vijver

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 20/04/2007 - 19:25
tommie36

Kroost in vijver

Bij mijn nieuwe huis zit een tuin en vijver. De vorige bewoner heeft een pomp, filter en uv lamp achter gelaten. In de vijver zitten een aantal planten. Daarnaast zit in de vijver aardig wat kroost. Nu heb ik dit kroost al uitgevist, maar het lijkt sneller te groeien dan ik kan vissen.......Zijn hier oplossingen voor? Ik zie er tegenop om de vijver helemaal leeg te pompen, kroost te verwijderen en vervolgens het risico te lopen dat bij het terugzetten van de platen ook het kroost weer terug komt. zijn er alternatieve oplossingen?

Tweede vraag heeft betrekking op schuimvorming. Nadat ik de pomp en lamp heb aangezet wordt de vijver helemaal helder, maar er komt ook schuim op te liggen. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

vr, 20/04/2007 - 21:18
pia zz

eens kroos, altijd kroos, want je krijgt het er nooit meer helemaal uit. Ik heb het zelf ook, in de winter zakken plantjes naar de bodem en ze gaan overal tussen zitten. Zodra het warmer wordt ,groeit het weer aan. Iedere keer er gewoon zoveel mogelijk uitscheppen en er verder maar mee leren leven.

za, 21/04/2007 - 00:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kroost laat zich heel moeilijk verwijderen.
En het plant zich razend snel voort.

Aangezien er ook schuim in je vijver zit, en je niet weet wat het is, zou ik zeggen, haal hem leeg.
Maak hem helemaal schoon, en begin van voor af aan met nieuwe planten.

Schuim kan van alles zijn.

Succes!

za, 21/04/2007 - 09:11
Sjuul

Schuim op het water heeft te maken met de stikstofcyclus, eiwitten bevatten stikstof, in feite geeft dit aan dat het eiwit gehalte te hoog is, de nitrifiecerende bacteriën moeten het stikstof eerts omzetten om als voedselketen de cyclus binnen te komen.
Als de stikstofcyclus rond is dan is nitraat het eindprodukt van de afbraak van eiwitten.
Geen nood effe wachten en het gaat vanzelf weg.

Nu we het er toch over hebben is wel leuk om te weten, misschien heb je al ééns gehoord van een skimmer? veel koi keepers werken daarmee.
Waar dient die nu voor gewoonweg om het schuim op te vangen en te verwijderen, veelal worden skimmers gemonteerd aan de waterspiegel om het schuim af tevoeren. hihihihi dit kun je ook met een overloop realiseren. Dan hebben ze weet ik wat aan filter(s) vortex,voorfilter(s) en extra zware pompen omdat het water zeker 1 keer per twee uur de filter moet zijn gepasseerd (fabel voor het land der sprookjes) en toch hebben ze nog last van schuim.

rararara ?waar ligt dat nu aan........................? Wie het weet mag het zeggen.

p.s

over eendenkroos is al alles gezegd, maar toch heeft dit een nuttige funktie? eendenkroos is een klein pienter plantje dat nitriet (No²) opneemt.

wo, 02/05/2007 - 00:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

kroos kan te maken hebben met teveel voedingsstoffen in de vijver, een fontein kan ook helpen tegen kroos (bewegend water)

za, 05/05/2007 - 19:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bizar genoeg gebeurt mij mij net hetzelfde: na het aanzetten van pomp en lamp wordt de vijver helder maar ontstaat er een laagje schuim (heel beperkt evenwel). Toch lijken de vissen hier geen hinder van te ondervinden.

Onderwerp gesloten