Kunnen windes en goudelritsen bij elkaar???

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 18/07/2009 - 00:26
Kempenaar

Kunnen windes en goudelritsen bij elkaar???

Wij hebben sinds vorig jaar een vijver van ongeveer 4000 liter, met aardige beplanting.
Dit voorjaar hebben we er 5 blauwe windes in gedaan, en nu hebben we er goudelritsjes bij gedaan. Maar nu ben ik bang dat de windes de kleine elritsjes opeten.
Ik heb op internet gezocht naar een antwoord, maar ik lees allemaal verschillende meningen....
Kan iemand mij hier mee helpen?
Ik zou het zonde vinden als mijn kleine nieuwe visjes alleen maar dienen als voedsel voor de windes. Als er af en toe een jong visje sneuvelt is dat geen probleem, goudelritsen schijnen veel jonkies te krijgen.
Ik schat dat de windes zo'n 14 cm groot zijn.

za, 18/07/2009 - 00:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn ervaring is dat deze vissen niet goed combineren. De goudelrits is geen variant van de elrits, maar heet eigenlijk 'gold minnow' en is een Noordamerikaanse vissoort. Wij zijn de vijver ook gestart met gold minnows en hebben daarna andere (grotere) vissoorten toegevoegd zoals windes, rosettes en beekgrondels. Gold minnows planten zich makkelijk voort, maar het vergt blijkbaar zoveel energie dat je daarna regelmatig dode vissen aantreft. Sinds de uitbreiding met ander vissoorten is de populatie van dit aardige groepsvisje gaandeweg uitgedund en de enkele overwinteraars zijn in de loop van het voorjaar gesneuveld. Er zitten nu weliswaar weer groepjes jonge oranjekleurige visjes in de vijver, maar ik vermoed dat het jonge windes of rosettes zijn. De volwassen rosettes zijn diep oranje gekleurd, de windes. zijn in 3 varieteiten goud-,driekleur- en blauwwindes.
Beekgrondels zou ik niemand aanraden, want die planten zich verrassend snel voort.

ma, 20/07/2009 - 14:08
Kempenaar

Bedankt voor je antwoord, al had ik liever een ander antoord gehad...

En hoe gaat het tussen goudvissen of Sarassa's en goudelritsen dan?
Kan dat wel, of eten de goudvissen dan de elritsjes ook weer op?

Wij zijn nog maar beginners op vijvergebied, en ik vind goudelritsjs heel erg leuk.
Onze vijver is ook niet zo groot, windes van een halve meter (of meer) passen daar ook niet goed in. Daarom wilden we er graag wat kleine visjes bij.
Zijn er eigenlijk wel vissen die bij elritsen kunnen zonder dat ze die opeten? En dan bedoel ik wel vissen die makkelijk te houden zijn, en die de planten niet allemaak opeten.
Of vraag ik nu iets onmogelijks?

ma, 20/07/2009 - 14:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet niet of goudelritsen door andere grotere vissen worden opgepeuzeld.
Wij zijn onze goudelritsen in ieder geval kwijt. Misschien heeft de zonnebaars de jonkies opgegeten, of zijn ze verzwakt door de afgelopen strenge winter of door de voedselconcurrentie. Momenteel zwemmen er weer groepjes oranjekleurige jonge visjes rond. Waarschijnlijk zijn het jonge goudwindes of rosettes.
Naast een dozijn windes hebben we ook een dozijn rosettes (goudvoorns). Qua leefwijze vertoont deze fraaie scholenvis veel overeenkomst met de windes, zij het dat hun fourageergedrag wat rustiger is en ze ook wat kleiner zullen blijven. Een paar eigenzinnige shibunkins 'Spic en Span' completeren het kleurrijke gezelschap. De bodem wordt voornamelijk bevolkt door het donkere opruimersgilde in de vorm van een zich snelvermeerderende populatie beekgrondels.
Om op je vraag terug te komen, goudvissen en karperachtigen zijn in het algemeen rustige en verdraagzame vissen. Dus ik geef de combinatie met de goudelrits zeker een kans van slagen.

groet,

Draco

Onderwerp gesloten