lavastenen in vijver

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 20/10/2009 - 23:58
Marianne V

lavastenen in vijver

Ik heb een vijver van 10000 liter. Momenteel wordt deze gefilterd via een moerasfilter van 3 kubieke meter lavastenen, maar dit geeft niet het verhoopte resultaat. Daarom zal ik de moerasfilter (die ingebouwd is in formele vijver) vervangen door een externe 4-kamerfilter.
Mijn vraag is echter : wat doe ik met de lavastenen ? Ik lees op diverse forums dat lavastenen aangeraden worden als vijverbodem. Momenteel heb ik echter niets op de vijverbodem, dus ik zie de zwarte folie. Dit maakt het stofzuigen wel gemakkelijk.
Raden jullie mij aan om de lavastenen op de bodem aan te brengen, zoja hoe dik moet deze laag dan zijn ? Wat zijn de voordelen ? Zet het bezonken vuil zich niet vast aan de lavastenen waardoor stofzuigen moeilijker wordt ?
Ik moet nu mijn vijver leegmaken, opruimen en hervullen en zou dit volgend jaar niet opnieuw willen doen. Alle goeie raad is dus welkom.
Bijkomende vraag : kan ik nu wel de vijver heraanleggen of wacht ik beter tot het voorjaar ? Plantengroei is er niet maar heb wel een 20-tal vissen.
Dank,
Marianne

wo, 21/10/2009 - 00:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

brengen lavastenen geen schade aan het folie, scherpe kantjes e.d.?

do, 22/10/2009 - 18:37
GK00065

Lavastenen zijn ideaal voor de bodem. Ze beschadigen de folie niet. Altijd voorzichtig zijn bij het leggen ervan. De dikte van de laag speelt geen enkele rol. Stofzuigen kan je inderdaad niet meer. Hoeft ook niet, want het vuil ertussen zal het evenwicht in de vijver helpen te behouden. Normaal gezien moet een moerasfilter van 3 kuub voldoende zijn voor 10 kuub water. Zeker als er gele lis en bvb kalmoes in werd geplant. De kans is groot dat jouw vijver te zuiver was om een biologisch evenwicht te verkrijgen.

do, 22/10/2009 - 22:44
Marianne V

dat is juist het probleem, geen enkele plant wil groeien, noch in de vijver noch in de moeraszone. De moeraszone werd 1 groene massa draadalgen.
Bedankt voor de tip ivm de lavastenen op de bodem. Ik denk dat ik inderdaad een laag van zo'n 10 cm zal leggen alvorens de vijver opnieuw te vullen.
Marianne

vr, 23/10/2009 - 09:48
gotcha

je vraag:kan ik beter wachten?

eigenlijk wel de vijver(vissen) moet nu met rust gelaten worden.(wintertijd)

Draadalgen kunnen perfect verwijdert worden met een wc-borstel,

za, 24/10/2009 - 03:18
GK00065

Moeraszone een groene massa? Ik neem aan dat je de filter bedoelt? Dan komt het water hoger dan de lavastenen. Dan heb je inderdaad een blubber. Oplossing: het water laten zakken door de afvoer te verlegen ofwel meer lava in je filter. Is het de moeraszone in je vijver? Dan heb je stilstaand water in je moeras ofwel is je water niet in evenwicht, wat wel eens slijmalgen veroorzaakt. Oplossing: een pomp plaatsen om je moeraswater te doen circuleren ofwel je water in evenwicht brengen door minder te stofzuigen. De overschotten van planten huisvesten een massa aan bacterien. Haal je de voedingsbodem voor deze bacterien weg dan kunnen de uitwerpselen en overschotten aan voeder ook niet verwerkt worden. Gevolg: algengroei.

za, 24/10/2009 - 16:04
Marianne V

Dit is inderdaad het probleem : water circuleert niet voldoende en lavastenen liggen onder waterspiegel, vandaar groene massa. Gezien het echter een formele vijver is, kan ik dit niet 'mooi' oplossen. Ik ga dus voor een externe filter.
Stofzuigen doe ik maar 1 keer per jaar dus daar ligt het niet aan denk ik.
Dank.
Marianne

zo, 25/10/2009 - 11:58
Echinacea

Lavastenen op de bodem kan problemen opleveren met koi's en andere karperachtigen zij zoeken voedsel tussen de stenen en veplaatsen die met hun muil, zo kunnen kwetsuren ontstaan. Bij een goed aangelegde vijver hebt ge geen stofzuiger nodig. Als ge uw vijver zo wilt veranderen denk dan eens om het graffiti systeem toe te passen en doe het in het voorjaar.

wo, 28/10/2009 - 11:17
birdwatcher

Jefke als je al geen stenen meer in een vijver kan hebben omdat vissen zich zouden beschadigen,wat moeten vissen in het wild dan?
Het wordt steeds gekker die Koigekte,geen stenen geen planten,wat zullen daar die vissen gelukkig van worden.
Groet Dirk.

wo, 28/10/2009 - 21:57
Echinacea

Ik heb gewone beton kiezel op de boden van mijn vijvers liggen en daar staan mijn planten in, ze groeien goed en halen zo hun voedsel uit het water, koi's en planten gaan wel goed samen. Iedereen mag komen kijken wel even op voorhand bellen, zie https://tinyurl.com/y5end4ak

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag