massale vis sterfte

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/02/2007 - 18:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

massale vis sterfte

Vandaag bij het kijken naar de vijver had ik 10 dode vissen. op 1 na lagen ze allemaal op de bodem. Er is op zich niks te zien aan de vissen zoals een schimmel of iets dergelijks. Ook sterven mijn zuurstof planten ineens. Het valt wel op dat de goudvissen sterven, mijn kois en steuren leven allen nog. Iemand een idee?

za, 17/02/2007 - 19:22
Sjuul

Ik kan niet vaak genoeg zeggen en zeg het nog maar ééns.

Vissterfte komt niet van alleen en heeft een oorzaak, voordat de oorzaak gevonden is al heel wat water in het riool geloosd.
Ook al zie je niets aan de vissen met het blote oog wat meestal het geval is, toch is er iets aan de hand wat de vissen de dood in jaagt.
Bepaalde parasieten/bacteriën zijn niet te zien met het blote oog, dan rest er nog maar 1 optie en dat is een microscoopisch onderzoek, dit zal dan middels een afstrijkje van de vis uitsluitsel moeten geven.

Hoe vaak kijk je naar de vijver? dit vraag ik vanwege het feit dat het voor mij onwaarschijnlijk klinkt dat dit plots op 1 dag/nacht gebeurd is.
Regelmatig kijken en de vissen observeren leert je het gedrag kennen van de vissen, als een vis begint te schuren of te springen kun je al weten dat er iets aan de hand is.

In 1ste instantie kan een slechte waterkwaliteit ziektes veroorzaken, te denken aan de Ph waarde dit heeft effekt op de vissen en planten groei, een te lage ph is zuurwater en kan vissterfte teweeg brengen hetzelfde geldt voor zuurstofplanten.

Dus zal je de waterwaarden moeten gaan kontroleren om te beginnen, dan ammoniak,nitriet waarden kontroleren.
Verder dien je voor je eigen na te gaan of je iets of wat dan ook hebt toegevoegd aan het water of veranderd, misschien de filter uitgezet als je daarmee werkt.

groet,

Sjuul

zo, 18/02/2007 - 19:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo, ik zit ook met een massale vissensterfte maar waarvan de oorzaak ook onbekend is maar ik heb wel een vermoeden. Onlangs heeft er een storm gewoed, en er is een boom over onz evijver neergevallen. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en daarbij is er heel wat zaagsel van die boom in de vijver gevallen, nu een maand later sterven de vissen een na een. Kan dat zaagsel voor de sterfte zorgen? het was wel een tropische boom, nl. een eucaliptheusboom.

groetjs Pieter

zo, 18/02/2007 - 19:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet niet of het aan die boom kan liggen, feit is wel dat een ketting van een motorzaag olie gesmeerd is en dat deze olie door de ronddraaiende kracht van de ketting van het zaagblad af vliegt en in de omgeving (water) terrecht komt.

zo, 18/02/2007 - 20:22
Sjuul

De bladeren van een eucalyptusboom zijn giftig, dus kun je dit uitsluiten want de boom zal geen bladeren hebben gehad.
Dat wat anoniem omschrijft van de olie kan een oorzaak zijn.
Toch kan er meer aan de hand zijn, bijvoorbeeld dat de vissen gestresseerd zijn geraakt en iets of wat heeft toegeslagen bij de vissen.

Toch zou ik in ieder geval verder gaan zoeken wat de oorzaak kan is, waterwaarden kontroleren met name ph, wat heeft het zaagsel voor invloed op het water? afstrijkje nemen van een vis en laten onderzoeken enz, enz

Sjuul

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag