nieuwe vijver maken help
#1
do, 01/06/2006 - 00:05
nieuwe vijver maken help
goeie dag ik ben binnen kort van plan om een vijver te gaan maken ongeveer 5 x 2 maar ik heb even hulp nodig hoe diep moet je nou eigelijk een vijver maken ? ben wel van plan om er vissen in te gaan houden en de volgende vraag is ik wil hem eigelijk zo'n 60 / 70 cm boven de grond maken hoe kan ik dat stevig en goedkoop maken (zonder te gaan metselen ) ik hoop veel goeie tips bij voorraad vriendelijk bedankt sebastiaan
hi, erg leuk dat je een vijver wilt gaan maken.
ik heb zelf ook een vijver die een stuk boven de grond ligt maar max 60 cm. een vijver moet voor de vissen minimaal 80 cm diep zijn en 1 bij 1 meter oppervlakte ivm overwinteren vissen. en max 125 cm ,dieper kan wel maar het water blijft altijd koud op de bodem en de planten groeien heel moeilijk.
bedenk goed wat je vraagt, 60 tot 70 cm hoog boven de grond is erg veel , misschien teveel van het goede om dat niet te metselen, ikzelf heb het gedaan met metselen van gratis straatklinkers en tegels (die overal zijn af te halen bij mensen) een betonnen bak gemaakt met drie lagen er in. ivm met waterdruk van de grote wateroppervlakte.
de afmeting die je schrijft en de vijver wordt 80 cm diep praat je al over 8000 liter, dus de waterdruk wordt erg hoog tegen de wand of je moet de wand zo extreem dik maken dat deze de druk tegen kan houden. de aantal liters wat het water tegen de wand aan drukt moet terug gegeven worden van de wand
ik hoop dat het lukt.
mvg punisher
mijn vijver is dan weer 70 hoog opgemetselt is max 1m diep.
2.70 op 2.70 ong 4000l.
gemetst met gewoon betonblok en een baksteen opgetrokken aan de buitenzijde , de folie over de randen heen en dan een baksteen int lang over de rand ,klassiek he.
ik heb er al jaren veel plezier aan. maar ik vrees voor u dat het niet makkelijk zal zijn zonder metselen,ik zal u binnenkort een foto sturen.
anton.
Dat ongeveer is wel 5400 liter
ik heb op vijver-startkabel.nl een firma gezien die kant-en-klare pakketten aanbood ( vijvers voor opbouw en niet voor in de grond) ik weet alleen niet meer welke dat was...ff zoeken!
na lang zoeken heb ik eindelijk gevonden hoe ik een foto moet uploaden
dit is nog een foto van mijn vijver
Deze vijver ziet er prima uit zeg! knap dat je het zelf gedaan hebt.
Vraagje: hoe heb je het folie in de hoeken strak gekregen?
Ik ga ook een rechthoekige vijver maken, en denk dat ik de folie erin doe, zoals je een kadootje in zou pakken, met rechte vouwen. Maar is dit wel de juiste manier?
Sandra
beste shannon,
eerst een laag fijn zand op de bodem ,daarna de onderdoek en dan de folie.
rubberfolie kost wat meer dan pvc maar is bij mooi weer zeer soepel en laat zich makkelijk plaatsen. maar een ongewenste plooi kan je volgens mij niet voorkomen.
hoeken plooien is denk ik goed te doen.
denk eraan een vijver als deze kost vooral veel werk maar het loont de moeite zeker weten.
anton.
Ik zag op tv iets over piepschuim wat er nog tussen moet? voor het tegengaan van vorst-schade?
Is dit nodig, ik denk dat ik het namelijk wel ga doen (1 cm dik), en dan het fijne zand en de vliesdoek weglaat.
oja, ik dacht erover om een 3D bak te laten maken, heb ik helemaal geen vouwen meer!
de prijzen hiervan verschillen wel heel erg bij de verschillende leveranciers hoor. ik ga een bak maken van 3 bij 2 en de prijzen waren tussen de 300 en de 600 euro!
voor EPDM folie (rubber)
De vijver komt op het zuiden te liggen, vandaar mijn keuze voor EPDM.
helemaal geen slecht idee , werken met piepschuim al heb ik het nog niet gezien, schade van vorst heb ik ook nog niet gehad als het hier in onze streken min 10 vriest is het al erg veel .
vorige winter bv een minimumvan min 7 -8-9en het was dan nog een strenge winter, zo snel heb ik daar geen schrik van.
wel van groot belang is dat men dagelijks kijkt of de wak in het ijs nog open is ik had een ijslaag van 14 cm vorige winter.
en dan epdm folie volgens mij de beste keuze echt waar.
een folie die echt heel lang mee gaat .
De vijver komt een groot deel de grond uit, en daar is net boven de grond de meeste vorst. Vandaar de piepschuim, en dat is meteen de buffer voor scherpe delen.
bedankt voor het bijstaan en advies!
om elkaar te helpen zijn we daar niewaar.
(De vijver komt een groot deel de grond uit, en daar is net boven de grond de meeste vorst. Vandaar de piepschuim, en dat is meteen de buffer voor scherpe delen.)
Daar heb je dan toch niets aan, het water bevriest in de vijver en niet erachter en is het ook geen buffer voor scherpe delen, dan zou het piepschuim in het water moeten komen.
Een binnenband van een fiets wordt toch ook niet als buitenband gebruikt,.
Je kunt dat zeker gebruiken maar dien je ook de oppervlakte tegen vorst te beschermen.
Dit is het zelfde als dat je aan het stooken bent met de ramen open.
groet,