Nieuwe vis plaatsen

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/01/2010 - 00:09
Fishie44

Nieuwe vis plaatsen

Hallo allemaal,

Op dit moment heb ik een goudvis in een grote vierkante bak. Ik heb hem gekocht tegelijk met meerdere vissen, maar deze zijn door de jaren heen overleden. Ik heb altijd gehoord dat je er geen nieuwe vis bij kan plaatsen, omdat deze dan opgegeten wordt of dat de oude vis dan doodgaat, omdat een 'vijand' zijn territorium binnendringt. De goudvis die ik nu heb is inmiddels 9 jaar oud. Iemand die ik ken heeft een goudvis die is bevallen en zij wil nu een guppy aan mij geven ik vraag mij alleen af of dit wel mogelijk is en of mijn oorspronkelijke goudvis dan niet doodgaat. Ik zal de gup eerst in een apparte bak plaatsen en hier een preparaat bij te doen om eventuele ziektes te bestrijden(eSHa-2000). Hoe groot is de kans dat mijn nieuwe guppy opgegeten wordt of dat mijn oorspronkelijke goudvis dood gaat? Alvast bedankt.

do, 14/01/2010 - 09:52
D_SDennis

Zo komen rare verhalen de wereld in....Goudvissen zijn gezelschapsdieren en hebben geen territorium. Die moet je altijd met een aantal bij elkaar houden. Doe je dit niet, dan is het haast mishandeling van die ene overblijver. Koop er dus snel een paar nieuwe bij. Maak je geen zorgen dat de oude vis dan dood gaat. Tuurlijk loop je een risico dat de nieuwe vissen een ziekte bij zich dragen, maar als je op een betrouwbaar adres koopt, zal dit vast wel meevallen. Anders laat je je nieuwkomers eerst een week in een andere bak zwemmen om te zien of ziekten zich openbaren. Trouwens, goudvissen bevallen niet, die leggen eieren. Maar als je het hebt over een gup, die kunnen wel bevallen. Je moet het zo zien. Als jij inschat dat de gup in de bek past van de goudvis, dan is de gup zijn leven niet zeker. Kies dus nieuwe vissen die wat groter zijn.

do, 14/01/2010 - 12:17
Fishie44

Oke bedankt voor de informatie. Ik snap nu wel dat mensen een verbod op goudvissen willen, ik heb mij laten voorlichten door iemand uit de dierenwinkel en ik verwachtte dat hij hier wel verstand van had, maar niet dus. De beste oplossing zou zijn, dat eigenaren van dierenwinkels een cursus krijgen over goudvissen en zo zijn klanten beter kan voorlichten. Ik ga nu opzoek naar meer vissen.

wo, 27/01/2010 - 11:51
tekenaar

Wanneer de ruimte dit toelaat (denk aan een aquarium van minimaal 80 cm, beter minimaal 1 meter, met filter), kan je er rustig een paar goudvissen bij zetten. Als de oude vis een mannetje is kan je wel verwachten dat hij de eerste dagen achter de nieuwkomers aanjaagt (paaigedrag) maar dit kan geen kwaad. Wat bedoel je met een grote bak ?

Guppy en goudvis zijn verschillende vissoorten dus een goudvis (die eieren legd) kan niet bevallen van een guppy. Ik begrijp niet wat je hiermee bedoelt. Guppen en goudvissen zijn ook geen goede combinatie (gup wil liever warmer water hebben, is ook een relatief kleine vis die niet altijd goed samen gaat met grote goudvissen).

Preventief behandelen tegen ziekten is niet goed: iedere behandeling geeft verslechtering van de waterkwaliteit en onnodige behandeling geeft dus ook een onnodige verzwakking van de vissen. Quarantaine kan wel, maar liefst in een goed ingedraaid aquarium (houd rekening met de nitraatpiek in net ingerichte bakken - een week of iets later na het inrichten is de waterkwaliteit vaak erg slecht doordat bacteriegroei in het aquarium nog op gang moet komen. Even een kale bak als quarantaine kan dus beroerd uitpakken voor de vissen.). Nieuwe vis dus goed in de gaten houden en alleen behandelen als er tekenen van ziekte zijn. En dat gericht tegen deze ziekte behandelen en niet lukraak.

Ik heb onlangs een jonge goudvis bij een oude goudvis geplaatst. De oude vis was een paar jaar alleen en door minder goede waterkwaliteit achtergebleven in de groei. Beide vissen zijn mannetjes. Is prima gegaan. Het aquarium (80 cm) bied niet genoeg ruimte voor meer dan 2 goudvissen (de oudere is zo rond 15 cm, de jongere zou wel eens groter kunnen worden)

do, 25/02/2010 - 21:57
Timotje

Geachte,
Een goudvis zou geen vlieg kwaad doen.
Wat iemand al zei het zijn gezelschapsdieren.
Zou er maar een goudwinde in hebben zijn wel zulke beesten.
Als jij mijn teratorium betreet dan vat ik je.
Dus er kunnen gewoon andere vissen in.

MVG timothy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag