onderkoelde vis ???

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/12/2008 - 16:19
lelie123

onderkoelde vis ???

Vanmorgen lag een kleine shubunkin op de zij afwisselend op de rug en leek dood te gaan , lag ook vaak stil en was de richting kwijt.
Ik heb hem eruit gehaald , in een bak gedaan en bijgevuld met leidingwater totdat het water een veel minder koude temp. had. In het volgende half uur deed de vis 6x z'n behoefte in de vorm van slieten zwart spul.
Nadat ik het water nog wat meer op temperatuur had zwom hij weer frank en vrij rond. Ik denk toch maar dat ik hem de rest van de winter binnen houd.
Is er iemand die dit ook bij z'n vissen ziet ?

Groet Lotte.

zo, 28/12/2008 - 21:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ken dit verschijnsel niet, maar heb onlangs wel van een verzorger in een tuincentrum gehoord dat vissen in de afkoelingsperiode aan verstopping kunnen gaan leiden als je te lang doorgaat met voeren en vooral wanneer het voer een hoog vetgehalte heeft. Als het kouder wordt komt de stofwisseling onvermijdelijk op een lager pitje te staan. Vooral de vertering van vet kost veel energie waardoor, als de vis blijft dooreten, er kans is op verstoring van de spijsvertering. Om die reden werd me ook aanbevolen om in het najaar vetarm te voeren. Bovendien zo stel ik me voor, kunnen de vetbestanddelen door de lage temperatuur verharden.
De vis terugplaatsen lijkt me nu niet raadzaam, beter is inderdaad hem nu binnen te laten overwinteren en gecontroleerd terug te plaatsen als het vijverwater weer warm genoeg is (> 10 °C)

zo, 28/12/2008 - 23:01
lelie123

Bedankt Draco , ik zou het zo niet bedacht hebben maar de reden is eigenlijk heel logisch.
Geen vet heb ik gevoerd vrnl , maar gedroogde larfjes maar daar zit natuurlijk ook wat vet in.
Morgen ga ik z'n winterverblijf kopen!
Groet Lotte.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag