26 Bemestingen.

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/12/2008 - 16:37
ed ressiv

26 Bemestingen.

Dag forumleden.
Er zijn altijd vragen en twijfels over bemesting, wanneer en hoeveel, etc.
Deze materie is geen gemakkelijke, toch is het de moeite waard er een samenwerkingsblad of bladen aan te wagen.

De volgende gegevens zijn er voor nodig;
1) De vermelding van de bron, ook als het eigen kennis is.
2) De plant waar het om gaat.
3) De grondsoort waar de omschrijving betrekking op heeft.
4) Dan uiteraard de bemestingomschrijving.

Als we dit allemaal aanhouden, dan is het later ook mogelijk om de gegevens per grondsoort te sorteren, en per plant, ook de bron blijft vermeldt.

Succes, groeten
Hans

Veel vragen zijn er als het de bemestingen betreft.
Het vervelende is dat er geen standaard bemestingsbeeld bestaat, alle planten op zich en groeiend in andere grondsamenstellingen verlangen een andere bemesting.
Wellicht zijn er bemestingen aan te geven per plant in een grondsoort, en daarna de grondsoorten weer uitbreiden voor diezelfde planten, het zal niet mee vallen maar ik zal trachten ze te sorteren en op orde te houden, desnoods worden het samenwerkingsbladen voor de bemesting per grondsoort maar dat is voor latere zorg, laten we er eerst maar eens aan beginnen.
Als de belangstelling voldoende is kunnen we het nog altijd uitbreiden.
Succes en groeten, Hans

di, 30/12/2008 - 16:05
ed ressiv

Voorbeeld

Bron; HdV dec. 2008
Trachycarpus fortunei.
Zandgrond.

Bemesting;
De palmen in de volle grond, gedroogde koemest geven in april met kalk en dit herhalen in begin augustus later liever niet meer, omdat hij dan te hard groeiend de winter in gaat en dat maakt hem gevoeliger voor vorstschade.
Neem bij het bemesten wat grond weg rondom de palm, verdeel de korrels en kalk en leg het zand weer terug, of de wortelfolie met de grind als dat de omgeving van de palm is.
Op deze manier ruikt U de koemestkorrels niet als ze nat worden.
Ed ressiv:

za, 03/01/2009 - 22:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bron;Draco
Plant;?
Grondsoort;Zeeklei

Bemesting;
Ik neem aan dat de kalk bedoeld is om de zuurgraad te verlagen en niet als meststof pur sang. Ik zit op zeeklei dus ik kan met koemest volstaan. Voor de groei bevat koemest waarschijnlijk voldoende van de micronutrienten Ca en Mg.
Voor een late seizoensbemesting en ter bevordering van het afharden zou een nitraatarme-kalium bemesting kunnen dienen zoals Thomaskali (zie bijvoorbeeld: https://tinyurl.com/y6egf3fc).

Draco

za, 03/01/2009 - 22:12
xkeo

Bron; Xkeo uit eigen ervaring.
Plant; Trachycarpus fortunei, Chamaerops humilis
Grondsoort; standaard potgrond.

Bemesting;
Trachycarpus fortunei krijgt in pot van 10L een anderhalf handvol tot 2 handen osmocote korrels eind april (11-11-18 met trace elementen)maar 14-13-13 is ook goed
hiermee zijn ze voorzien voor de hele lente en zomer
klein potjes krijgen uiteraard heel wat minder in verhouding
maar eerst begin april krijgen ze een handvol gedroogde koemestkorrels
dit is vooral een bodemverbeteraar en een onvolledige meststof
kalk voeg ik aan potplanten niet toe omdat de meesten toch leidingwater geven en de ph toch omhoog gaat , hier heb ik heel hard water en gezien ze toch liever iets zuurder groeien
idem voor Chamaerops humilis en Cerifera
in volle grond begin april durf ik een dikke laag koemestkorrels te strooien en als dat opgelost is 2 handjes snel oplosbare kalkkorrel goed gespreid maar wel rond de stam
en als ik merk dat ze eind mei nog niet goed opgang komen krijgen ze wat vloeibare mest voor sub tropische planten of 2 handen osmocote

dat was ik vergeten
alle potplanten staan in standaard potgrond van het merk aveve (boerenbond belgie)
soms meng ik er perlite door om het luchterig te maken
mijn info bron is mezelf uit ondervinding
6 nieuwe grote bladeren
voor een potplant die bijna volgegroeid is
is niet slecht tov voordien met enkel koemest
ze staan overigens allemaal buiten, in een serre/kas werkt osmocote langer
osmocote kan je in gewoon tuincenter vinden of als je een speciaal formule zoekt bij detailhandel per 25kg

di, 24/02/2009 - 21:11
ed ressiv

Bron; Draco.
23-02-2009
Het belang van een goede bemesting spreekt voor zich, maar om dat nu voor elke plant te gaan specificeren?

Tegenwoordig kun je nog amper losse meststoffen kopen, want voor elke plantensoort wordt wel een aparte mix aangeboden. Hetzelfde geldt voor potgrond. Ik heb een paar honderd kuipplanten, waaronder diverse oude exemplaren. Die krijgen ongeacht het soort of ras allemaal dezelfde grond en bemesting. Hooguit variëer ik de hoeveelheden en doseerfrequentie afhankelijk van de behoefte (lees groeisnelheid en bloeiintensiteit) van de plant.
Gevoel en ervaring spelen daarbij een rol. Over de enkele exoten, die ik in de volle grond heb, maak ik me al helemaal nauwelijks druk.
Ik besef dat generaliseren betekend dat een aantal plantensoorten dan niet de optimale bemesting krijgen. Die vallen dan misschien uiteindelijk af, soit!
De meeste kuipplanten verpot ik zo snel mogelijk na binnenkomst.
Doorgaans verlaten ze de kwekerij op een moment dat ze de kuip uitgroeien. Het potgrondmengsel bestaat uit 2 delen turfgrond en 1 deel cocopeat (kokosvezel voor de luchtigheid en veerkracht van het substraat voorkomt krimp bij indroging). Daardoorheen gaat een flinke schep langzaamwerkende organische granulaatmest van DCM (minigran NPK 10:4:8 + 3MgO).
Ik realiseer me dat ook hier de uitbreiding van het assortiment voortsnelt en je weldra door de bomen het bos niet meer ziet, net als bij de super in het schap met zuivelproducten. De keus wordt er noch beter noch makkelijker op.
Tenslotte gaat er nog een schep drooggevroren kleipoeder of leem danwel lavameel doorheen al naar gelang de specifieke behoefte van de plant (aan leem of aan sporenelementen die in de vorm van oxides aanwezig zijn; door verwering komen deze langzaam beschikbaar).
Bij oudere niet-verpotte kuipen strooi ik aan het begin van het groeiseizoen het eerdergenoemde minigranulaat op de potaarde.
Vanaf 1 april t/m 1 oktober krijgen de kuipplanten maandelijks als gietbeurt een overmaat vloeibare kunstmest (Peters/Kristalon of PlantProd, naar gelang wat verkrijgbaar is.
Ik meng de NPK poedermix met 20% bitterzout zodat 3 gewichts% MgO beschikbaar komt. De hoeveelheid opgeloste poedermest hangt af van de samenstelling van de mix. Meestal gaat het om 15-25 g per 10 liter. Dat hangt samen met de e.c. waarde van de oplossing, die op basis van de macronutrienten kan worden berekend.
Voor snelle zomergroei/bloeiers hanteer ik een kortere bemestingsinterval van bijvoorbeeld 2 weken.

Groet,

Draco

zo, 28/06/2009 - 16:21
ed ressiv

Bron; Ed Ressiv
Uit proefondervindelijke ervaring.

Bemestingen bij het verkrijgen van kiemelingen na het zaaien.
Door er diverse proeven op los te laten het volgende.
Bij het zaaien van palmzaden hebben we allemaal bij regelmaat last van de Rouwvarenmug(larven)
Deze omschrijving omhelst niet het zaaien in Perlite.
Het zaaien in zaai en stekgrond en potgrond, wel of niet vermengd met Perlite. Door het toevoegen van regenwormen aan de zaaigronden meteen vanaf het begin zal het fenomeen Rouwvarenmug verdrijven.
Je kunt deze grond na enkele dagen al herkennen aan een iets meer vettiger en luchtiger geheel, vooral door dat luchtiger hebben deze Rouwvarenmuggen er schijnbaar minder behoefte aan om daar te vertoeven. Of daar de fisieke aanwezigheid van de regenwormen ook debet aan zijn is mij niet duidelijk.
Het opkomen van de kiemelingen zonder de aanwezigheid van de regenwormen is aanzienlijk lager, ook meer verschimmelde zaden en zaden die je plat kunt drukken met witte substantie er in en lege zaden bij de regenwormloze kiemgrond.
Probeer het ook uit en laat hier weten of je deze bevindingen kunt onderstrepen.
Hans

wo, 31/08/2011 - 21:09
ed ressiv

Bron; Hent V

Link naar bemestingen op Wikipedia;
https://tinyurl.com/y26eojxg

Met vriendelijke tuingroeten
Hans

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag