rare winde

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 02/05/2007 - 15:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

rare winde

Wij hebben in onze vijver vijf windes zwemmen nou ligt er de laatste dagen 1 elke keer op zijn kant onder de waterloop. Als je hem voorzichtig aanraakt zwemt hij wel gewoon weer verder wat kan dit zijn p.s hij is ook een beetje krom om het zo maar te zeggen

wo, 02/05/2007 - 16:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de vis onder de loop van de waterval lig kan het zijn dat hij last heeft van parasieten.
Dat geef hem enorme jeuk waar hij op één of andere manier van af wil.
Een loop van een waterval kan een manier zijn waarop hij zich uit dat het niet goed is met je vijver, en de vissen.

Waarom hij krom is.....geen idee.

Succes!

do, 03/05/2007 - 14:46
Yvonne J

Het krom groeien van winde is een genetisch probleem, waarbij de ruggengraat van de vis langzaam vergroeit soms blijft het bij een knik in de staart in het ergste geval kan de vis alleen nog maar rondjes zwemmen en moeite krijgen met eten. Ze kunnen er best oud mee worden (ik heb er een na 10 jaar uit zijn leiden verlost)

do, 03/05/2007 - 20:50
Sjuul

klopt wat yvonne zegt, komt vaker voor bij goudwinde

zo, 17/06/2007 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Had onderstaand bericht op vijver forum van tuinadvies.be geplaatst :

Heb sinds enkele jaren een vijver (12000 L) met goudwindes-goudrietvoorn en goudvissen. Vijver is uitgerust met filterbak + UV filter. Enkele maanden geleden merkte ik dat de staart van een van de goudwinden niet meer recht is (net of de staart uit " de haak" staat). De vis schijnt er niet echt last van te hebben daarom maakte ik mij niet zoveel zorgen. Echter, vorige week stelde ik hetzelfde fenomeen vast bij een van mijn goudrietvoorns. Heb ergens gelezen dat bepaalde medicijnen en overbevolking dit fenomeen bij vooral goudwindes en goudrietvoorn kunnen veroorzaken. Maar heb de laatste jaren niets aan de vijver veranderd of toegevoegd. Visbestand is wel op natuurlijke wijze gestegen.
Heb geen gegevens over vijverwaarden (pH, Gh, Kh..) omdat ik tot op heden geen probleem had. Nergens heb ik duidelijke info gevonden over dit fenomeen. Begin nu wel te denken dat het toch een ziekte is die overgedragen wordt. Heeft iemand ooit hetzelfde meegemaakt en wat waren de oorzaken en oplossingen.

Ik kreeg niet echt een antwoord en na het lezen van een gelijkaardig verhaal op dit forum probeer ik het hier ook maar eens.

Ik hoor/lees overal dat staartvervorming veel voorkomt bij windes /goudrietvoorn en dat het inderdaad genetisch zou kunnen zijn maar toch... De goudwinde in kwestie kreeg het pas na enkele jaren en nu 6 maanden later vertonen ook andere goudwindes en goudrietvoorns een begin van hetzelfde fenomeen . Het is vooral het samenvallen van dezelfde verschijnselen bij een aantal vissen in korte tijdspanne dat me zorgen baart en doet t***elen of genetische aanleg de enige uitleg is ? Heb ondertussen mijn vijverwaarden gecontroleerd en die lijken OK. Vraag mij af of er nooit onderzoek gedaan is naar dit fenomeen, voorlopig blijft het toch een misterie waar ik meer van zou willen weten.

mvg KarelD

Onderwerp gesloten