Rubberfolie
#1
di, 26/09/2006 - 22:10
Rubberfolie
Ivm de geboorte van een kindje willen we de vijver voor een aantal jaren dichtgooien. Enerzijds voor veiligheid en anderzijds voor ruimte speeltoestel. Nu is mijn vraag, kun je rubberfolie een aantal jaren op zolder bewaren en op welke manier kun je deze dan het beste bewaren?
ja dit moet zeker kunnen
gewoon zien dat hij proper is en goed droog en anders nog wat talkpoeder tussen smijten en dan zal dat zeker lukken
Inderdaad, rubberfolie kun je bewaren zoals Tommeke hierboven beschrijft. Eén ding is echter zeer belangrijk nl. DONKER bewaren.
Licht heeft namelijk een slechte invloed op rubber. Autobanden worden ook op een duistere plaats bewaard. Een reservewiel van een wagen van pakweg 10 jaar zal indien hij nooit gebruikt is er nog als nieuw uitzien.
groeten
Het rubber van vijverfolie heeft niets te maken met het rubber van een autoband. Een (personen) auto band is gemaakt van SBR (Styreen-butadieen-rubber), een rubber met veel onverzadigde verbindingen in de ruggegraat. Deze verbindingen worden enerzijds gebruikt voor het vernetten van de rubber met zwavel maar vormen ook de Achilleshiel: zuurstof, vooral onder invloed van UV, valt het rubber via de onverzadigde verbinding aan. Het rubber wordt bros en breekbaar.
Moderne vijverfolies zijn echter van EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer rubber). Dat bevat nauwelijks onverzadigde verbindingen (afkomstig van het dieen-monomeer) die zich bovendien niet in de ruggegraad van de keten maar in de zijketens bevinden. EPDM is dan ook zo ongevoelig voor UV dat het veel in dakbedekking wordt toegepast. EPDM is meestal peroxide gevulcaniseerd zodat het ook zeer vormstabiel is. Helaas is het niet elastisch genoeg voor autobanden.
Vroeger werd vijverfolie ook wel van PVC gemaakt. PVC is van nature een keihard plastic (voor de ouderen onder u: denk aan de lp) waaraan, om er een folie van te maken, 50 of meer delen weekmaker wordt toegevoegd. Deze weekmaker verdwijnt in de loop van de tijd waardoor het als folie voor vijvers minder geschikt is. Bovendien is PVC iets minder UV resistent dan EPDM.
Ruud
Ruud, wil je hiermee zeggen dat rubberfolie na gebruikt te hebben niet voor een aantal jaren bewaard kan worden?
Nee, bewaren is juist geen probleem en het hoeft niet eens in het donker,
Ruud
Beste Anoniem.
Gebruikte folie kun je het beste gewoon weggooien.
Deze folie heeft zich gezet naar de oorspronkele vijver zoals deze nu was, en is daarom voor hergebruik minder geschikt.
Je graaf nooit meer het precies de zelfde gat waar de folie opnieuw inpast.
Eenmaal de rek eruit is hij voor hergebruik niet meer van toepassing.
Succes!
Gewoon dichtgooien (stenen ed vermijden) en beplanten met droogtegevoelige (moeras) vaste planten, geen struiken of bomen of bamboe, wel de randen beschermen (tegen struikelen en grasmaaier enz).