Stenen vijver

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 26/06/2013 - 12:31
Wijkie

Stenen vijver

De vorige bewoners hebben in de tuin een grote plantenbak gemetseld.
Nou wil ik van deze plantenbak een vijver maken alleen is de muur niet stevig genoeg als ik er water in zou laten lopen (na eerst vijverfolie geplaatst te hebben)
Mijn vraag is nu hoe kan ik deze bak verstevigen zodat ik zeker weet dat de muur niet om zal vallen als ik deze met water zal vullen.

wo, 26/06/2013 - 12:40
GreenConnection

Plaats eens een foto!

do, 27/06/2013 - 10:22
Wijkie

Hierbij een foto!

Stenen vijver
do, 27/06/2013 - 10:28
RdB

Ik denk niet dat dit lukt, bij de eerste beste vorst knapt de boel kapot,

Ruud

do, 27/06/2013 - 10:51
Wijkie

Is het ook geen optie om aan de binnenkant een muur te metselen met stalen pennen als
bewapening?

vr, 28/06/2013 - 03:59
Draco

Een buurtbewoner hovenier en vijverspecialist had jarenlang in de voortuin een hoge ronde vijverbak staan (vermoedelijk rubber of polyester) omringd met speciale gestapelde wigvormige steenblokken. Dat hield prima. De vorst kun je daarom waarschijnlijk wel ondervangen zolang het oppervlak en de inhoud niet compleet bevriezen. De waterdruk weerstaan in een lange rechthoekige bak is wellicht een ander verhaal. Mijn regenwaterbakken (zwart rubber plantenkuipen) met 500 liter inhoud zijn nog nooit stukgevroren ook niet bij -20°C. Zodra er een ijslaag is gevormd, hak ik daarin een gat en tap zoveel water af dat er een isolerende luchtlaag onder verschijnt. Als extra bescherming zou je de bak ' winters met 5 cm dik tempex kunnen bekleden.
Een wellicht kostbare oplossing om de bak te verstevigen, is om bij een smid een gegalvaniseerde stalen binnenbak te laten maken met als verdere optie tegen bevriezing een warmtekabel met thermostaat. Bedenk dat water bij 4 °C de hoogste dichtheid heeft. Met een warmtekabel op de bodem en deze ingestelde temperatuur, houd je de vijverbak goeddeels ijsvrij. De binnenbak is vervolgens te bekleden met vijverfolie en de bovenrand kan worden afgwerkt met hout of stenen.

Je zou inderdaad ook met behulp van een bekisting een gewapende betonnen binnenwand kunnen maken, maar houd je dan nog wel ruimte over?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag