Te lage kh-waarde, maar goede ph..wat te doen?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/05/2008 - 01:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Te lage kh-waarde, maar goede ph..wat te doen?

Sinds een paar dagen meet ik de waardes in mijn vijver, omdat de goudvissen die ik heb schimmelinfecties beginnen te krijgen. Inmiddels zijn er 2 overleden en een 3e heb ik geisoleerd en behandel ik met medicijnen. De rest van de vissen in de vijver is gezond maar hou ik goed in de gaten. Zieke vissen krijg je niet zomaar, de kwaliteit van het water laat dus te wensen over. De waarden die ik meet zijn: ph 7,5 gh 12 en kh 4. De kh waarde is duidlijk te laag dus.
Weet iemand of dit de zieke vissen kan veroorzaken? En of ik de kh kan verhogen zonder dat de ph ook omhoog gaat? Bij voorbaat dank als je wilt reageren hierop!

do, 22/05/2008 - 19:49
niels77

mij werd eens verteld in een winkel dat je met zout de kh waarde verhoogd.
wel zout zonder jodium erin!

za, 31/05/2008 - 00:41
anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Anoniem .....het zijn zoetwatervissen hoor !

ook ik heb eeb lage KH waarde met een goede PH en besloot het op te gaan hogen maar kwam bedrogen uit .
Zie mijn schrijven met de titel : Oase's hardwater correctie.
Ik wacht met spanning op een oplossing . Goudkweker ?
Groet Lotte.

za, 31/05/2008 - 00:43
anoniem (anoniem geplaatst)

Ik bedoel : Hallo Niels.......

zo, 01/06/2008 - 22:59
janwillem

hallo

het belangrijkste van de waardes zijn nitrite en nitrate en amonia als deze niet goed zijn gaan je vissen ziek worden en kunnen dood gaan.

m v g

willem

ma, 02/06/2008 - 21:45
anoniem (anoniem geplaatst)

Dag peter,

Ik heb hetzelfde probleem als jij , maar...
Je KH is te laag maar je PH is goed . Dat is een pre want de KH is een PH buffer. Even op een rijtje :

Te laag KH betekent dat er te weinig CO2 wordt gebonden. Bacterieen in je vijver produceren de CO2 . Als de productie stijgt , daalt de PH.
dat is bij jou dus niet aan de orde, misschien heb je heel veel planten in je vijver die de CO2 verbruiken (en O2 leveren), is dat zo , dan is het probleem niet erg groot en zou ik afwachten

Wat je absoluut moet doen is een goede PH in de gaten houden , dat is de
overleving van vis en plant. Als alles goed gaat dan is je PH 'savonds wathoger dan in de ochtend want 'snachts wordt er geen CO2 opgenomen door de planten (alleen bij daglicht) In de nacht is er dus wel productie van CO2 maar geen verbruik en zal de PH 's nacht dalen om overdag weer iets stijgen wanneer de opname van CO2 groter is dan de productie .
Is in de avond je PH iets hoger dan 'smorgens en is die goed , dan wil dat zeggen dat het CO2 gehalte in je vijver wel goed is en de KH dus niet zo hoog hoeft te zijn om het te kunnen binden , want er is geen overschot , dat zegt je goede PH uitslag , anders zou die gedaald zijn.
Meet daarom 2x per dag de PH. Is die goed : afwachten. Ik zit continu met een KH van 4-5 en er gebeurt niets , alles floreert en de vijver is kraakhelder.

Toch heb ik geprobeerd om op mechanische maniet de KH te verhogen , ook de PH van mijn vijver was goed. Een product van Oase gekocht , een verhoger v.d. KH , schetst mijn verbazing dat de KH maar zeer miniem steeg maar de GH omhoog schoot naar 28 , en die was al aan de hoge kant .
We zijn 2 weken verder en mijn GH torenhoog en de KH te laag , en toch gebeurt er niets.
Wat ik wel ga doen is de firma bellen hoe dat kan en zal daar verslag van uitbrengen.
Groetjes Lotte.

ma, 02/06/2008 - 22:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dankjewel Lotte en anderen voor je antwoord.
De ph is inderdaad goed, maar toch ontwikkelen mijn waterplanten zich niet zo best. Daarnaast krijg ik langzaamaan steeds meer draadalg in mijn vijver. Vandaar dat ik de Kh omhoog wil proberen te brengen, dit stimuleert de ontwikkeling van de planten, verhoogd de O2 productie en drukt dan het aantal algen omlaag. Inmiddels heb ik KH+ van Velda aangeschaft dat ik ga toevoegen aan mijn vijver. Zodra ik nieuwe waardes heb gemeten laat ik het weten.
Groeten, Peter

di, 03/06/2008 - 01:32
anoniem (anoniem geplaatst)

Als je dat lukt , ga ik het toch ook maar doen , met deze heftige onweer en regenbuien komt er te veel en te zacht water in en zal de KH nog verder dalen en je zou dan bijna de hele vijver moeten verversen . Ben benieuwd of Velda beter is dan Oase .
Groet Lotte

Onderwerp gesloten