vederkruid

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 25/02/2007 - 15:28
snuffelter

vederkruid

Hallo Forum,

Vorig jaar heb ik enkele Myriophyllums (vederkruid) gekocht, de moederplanten doen het uitstekend en zijn nu al helemaal uitgelopen. Mijn vraag is nu: wat doe ik met de lange uitlopers van vorig jaar? De topjes boven water zijn mooi groen maar de stengels zijn bruin en kaal.

gr. Pauline

ma, 26/02/2007 - 11:45
Sjuul

Beste Pauline,

Hoe diep staat het vederkruid?
Heb je de planten voor de winter dieper gezet?

De uitlopers van vorig jaar zijn niet dood, anders heeft deze geen groene topjes aan het oppervlak.
Dat de stengels bruin en kaal zijn kan te maken hebben met drie dingen, 1 ze staan te diep! hoe dieper ze staan hoe meer licht dat ze nodig hebben.
2 De plant is niet winterhard en moet overwinteren op een diepere gelegen plaats.
3 Over welke soort Myriophyllum hebben we het? er zijn verschillende soorten Myriophyllum aquaticum= vederkruid, diamantkruid.
Myriophyllum spicatum, proserpinacoides, brasiliense, enz.
Bepaalde soorten groeien onder water en zijn dan ook zuurstofplanten, maar er zijn er ook die niet onderwater groeien alleen bovenwater en zijn geen zuurstofplanten.

Ik denk dan dat jij dan ook Myriophyllum aquaticum (Vederkruid) hebt en deze groeit niet onderwater en alleen bovenwater. Dit is dan ook geen zuurstofplant die zuurstof af geeft aan het water maar aan de lucht. Dit verklaard ook waarom jouw plant bruin en kaal is onderwater.
Volgens mij zou jij deze moeten hebben wat je ziet op de foto.

Sjuul

vederkruid
ma, 26/02/2007 - 12:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Juul,

In mijn vijver tref ik een vergelijkbare situatie aan. Het vederkruid (Myriophyllum aquaticum) heeft lange stengels gevormd die op het water liggen en die onderwater bruin en kaal zijn. Slechts een klein topje is groen (net als op jouw foto). Mijn vraag is kan dit vederkruid worden terug gesnoeid tot circa 50 cm boven de wortel?. Mijn vederkruid staat op circa 1.10 m diepte.

met vriendelijke groet,
Freek

ma, 26/02/2007 - 13:39
snuffelter

Hoi Sjuul,

De Myriophyllum is aquaticum en ze staan 45 cm diep. Op het kaartje staat 0/-80cm en zuurstofplant. Misschien was mijn vraag niet helemaal duidelijk de manden staan helemaal vol met vederkruid (allemaal jong groen) alleen de stengels van vorig jaar zijn kaal op het topje na. Mij gaat het er nu om of ik die stengels gewoon kan afknippen, eventueel met tussen periode's, of moet ik ze laten zitten?
Enne zullen we het nog even niet over een winter spreken als ik mijn tuin bekijk is het april. Maar ja wat niet is kan nog komen.

gr. Pauline

ma, 26/02/2007 - 15:07
Sjuul

@Freek je kunt die rustig terug snoeien als de plant overwoekert. Maar lees dan nog effe mijn repley op snuffelter

@Snuffelter
Het snoeien van (zuurstof)waterplanten bestaat voornamelijk uit delen van de planten dmv scheuren.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag