verbod op vissenkom!!

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 19/06/2011 - 20:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

verbod op vissenkom!!

Moet er niet een verbod komen van de vissekom,dit kom ik nog vaak tegen op andere sites.Vragen over hoeveel kunnen erin ed.Pure dierenmishandeling! Wat vinden jullie? De dierenwinkels die ze verkopen erop aanspreken als je een keer langs komt,heb dit al een paar keer gedaan.En ik kom er niet meer als ze na een tijd nog in de schappen staan.Groet MHofman.

zo, 19/06/2011 - 22:37
rubo

Op het vijverforum staat een vraag -Vissenbol op het water-.
In dat topic wordt verwezen naar filmpjes op you tube. In die filmpjes zie je veel vissen in een omgekeerde bol zwemmen die vacuüm is gezogen maar ze hoeven er niet in. Ze kunnen erin en eruit.

Zou zo'n vissenkom dan wel zo slecht zijn ?
Of vergelijk ik nu appels met peren ?

zo, 19/06/2011 - 22:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ken dit niet maar wie koopt dit in >>>>,die vissen hebben mischien een keus een goudvis die in een kom op de tafel staat niet.Vind dit dus appels/peren.

zo, 19/06/2011 - 23:21
rubo

Als je het gehele verhaal op het vijverforum gelezen hebt dan weet je ook hoe ik er over denk.
Maar waarom ik dat aanhaal in dit topic is dat die filmpjes wel aantonen dat de vissen vrijwillig en blijkbaar dus met plezier in een ronde bol of kom gaan zwemmen.
En wat is voor een vis dan het verschil tussen een kom op tafel en een omgekeerde kom op een vijver ?

Overigens ga ik absoluut geen pleidooi houden voor vissen in kommen maar die filmpjes tonen m.i. aan dat die kommen voor de vissen mogelijk minder slecht zijn dan gedacht.

ma, 20/06/2011 - 11:44
Polplastron

Of het nu om een ronde kom gaat of een aquarium of een vijver: vissen moeten
gehuisvest worden passend bij hun grootte.

Groeten,

Pol

wo, 22/06/2011 - 18:28
Peter Engelen

Het water in zo'n bol/aquarium op een vijver zal wel iets warmer zijn dan het water in de vijver zelf en waarschijnlijk zullen de vissen hierdoor aangetrokken worden. Ze zitten ook niet dag en nacht boven in deze kom/aquarium en gaan regelmatig de vijver in om hun vinnen te strekken . Dus je kan het, op het uitzicht na , niet vergelijken met een bol die ergens in de keuken op tafel staat. Dus zoals gezegd. Leefruimte aanpassen aan de vis en niet aan ons eigen estetisch inzicht.

zo, 10/07/2011 - 21:20
tekenaar

er zijn nogal wat verschillen tussen een bol-op-de-vijver en een vissenkom:

de bol heeft uitwisseling met het vijverwater, hierdoor is de waterkwaliteit redelijk (ervan uitgaande dat het vijverwater in orde is) en het zuurstofgehalte blijft op peil.

In een kom verslechterd de waterkwaliteit geleidelijk onder invloed van vissen-uitwerpselen. Ook gaat het zuurstofgehalte achteruit. Dan moet de kom worden schoongemaakt, wat betekent dat de waterkwaliteit en het zuurstofgehalte op peil komen, maar ook een veel te grote, schoksgewijze verandering van watersamenstelling.

Goudvissen in een kom gaan vaak dood. Overleven ze, dan lopen ze door de ongeschikte leefomstandigheden een groeiachterstand op. In de volksmond heet dat: ze passen zich aan de ruimte aan. Dat betekent wel dat ze ongewone proporties krijgen, met een grote kop en een mager, klein lichaam. Plaats je zo'n vis in betere leefomstandigheden dan groeit hij nog wel wat, maar de afmeting van een normale soortgenoot bereikt hij nooit. Dit alles kan je voorkomen door dagelijks een deel van het water in de kom te verversen, maar dat doet in de praktijk niemand. En mocht je dat toch doen, dan wordt de goudvis snel te groot voor een kom. (normale goudvis = 15-25 cm, afhankelijk van de kweekvorm. Tot 35 cm is ook nog wel haalbaar.)

In diverse landen bestaat een verbod op het houden van vissen in een kom. Kommen worden evengoed wel verkocht: kan je heel goed een parapluplantje in kweken (Papyrus).

ma, 11/07/2011 - 20:56
schildpadopvang

Tja en dan gaan we die kom verkopen als vaas waar een vis in kan.

Wat schieten we dan er mee op?

Niets dus.

Dit lijkt mij veel beter:

In diverse landen bestaat een verbod op het houden van vissen in een kom.

Nog beter zou zijn als er wettelijke richtlijnen komen voor alle diersoorten omtrent de minimale huisvesting.

Het LICG heeft hier al een voorschot op genomen en is al begonnen met het opstellen van richtlijnen.

https://tinyurl.com/yxeox2bu

di, 12/07/2011 - 01:04
rubo

In mijn 2e reactie schrijf ik : - En wat is voor een vis dan het verschil tussen een kom op tafel en een omgekeerde kom op een vijver ? -

Vissenkommen vond ik al niks. Door die topic over die maffe vissenbollen dacht ik er toch wat genuanceerder over. Maar het verschil is door Tekenaar met goede argumenten aangetoond.

De dierenwinkels er op aanspreken (zoals Mhofman) doet zal niet veel zoden aan de dijk zetten. De meeste dierenwinkels van tegenwoordig zijn winkelketens en die krijgen hun orders van boven af. Daarbinnen zijn er een aantal in franchise waardoor ze iets meer vrijheid hebben maar ook die kijken alleen naar de omzetverwachtingen net als diegene met een geheel zelfstandige zaak.
Hoewel ik de reactie van Mhofman begrijp denk ik dat alleen een algeheel verbod echt helpt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag