Vijver in de Winter

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/10/2010 - 13:06
Wim57

Vijver in de Winter

Hallo,
Ik heb sinds maart een vijver van ongeveer 4000 liter. Met biologisch filter en een uv lamp. Kan iemand mij vertellen hoe ik hier mee om moet gaan in de winter, bijv moet de pomp uit of alleen de uv lamp. Dit is voor mij de eertst keer dat ik met mijn vijver de winter in ga.
Graag jullie reacties

zo, 24/10/2010 - 16:04
KRISTOFD

De uv lamp mag uit de pomp van de filter mag blijven draaien. Als je kan de pomp misschien iets hoger plaatsen om de temp in de vijver niet teveel te verstoren. Wel oppassen dat alles vorstvrij is.

ma, 25/10/2010 - 02:07
Draco

Wat Kristof al zegt, het is inderdaad belangrijk om het koude oppervlaktewater niet te vermengen met water in het diepe vijverdeel. Dat wordt in principe niet kouder dan 4 °C, omdat water bij die temperatuur het hoogste soortelijk gewicht heeft. Ik heb geen ervaring met filtersystemen en hier in de vijver draait alleen een circulatiepomp voor de beekloop. Die is uitsluitend overdag in bedrijf en buiten gebruik, wanneer de watertemperatuur minder dan 5°C bedraagt. Voor de beluchting dient's winters en met name bij ijsvorming een luchtpompje met bruissteen op 20 cm diepte.
Hier in de buurt hebben diverse Koi liefhebbers de afgelopen winter met forse sterfte te maken gehad, omdat door de strenge vorst de circulatie uitviel. Waarschijnlijk was veel leed te voorkomen geweest met 1 of 2 luchtpompjes van een tientje.

Onderwerp gesloten