vijverbodem spuuglelijk!!!!!

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 26/05/2006 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

vijverbodem spuuglelijk!!!!!

Al jaren hebben wij een natuurlijk ogende vijver met een betonnen bekisting. 10x 5x0.8 meter We weten dat de vijver eigenlijk te ondiep is voor Koi. 10 jaar gelden hebben we 5 kleine koi gekocht voor 100 gulden. Ze hebben het altijd prima gedaan in een vijver zonder filtersysteem of wat dan ook. Nu blijkt dat de vissen een parasiet hebben maar inmiddels hebben ze ook een waarde van zo'n 750 euro per vis! De vissendokter heeft onze koi nu in quarantaine geplaatst en krijgen medicatie. De complete vijver is leeggepompt en schoongemaakt. Nu is hij weer gevuld met water en kunnen we regelrecht op de spuuglelijke bodem kijken. De specialist heeft ons een filtersysteem geadviseerd met een helder water garantie. Nu is onze angst echter dat we de bodem kunnen blijven zien van de vijver. Het ziet er nu echt heel onnatuurlijk uit.
Onze tuin is na 12 jaar eindelijk zoals we hem graag wilden met veel bloemen en niet te strak, maar wel goed onderhouden! Zoals de vijver er nu uitziet is het echt een disonant in de tuin, in plaats van een natuurlijk element. Wie weet of de betonnen bodem na verloop van tijd toch nog verkleurt waardoor je er niet zo lelijk op kijkt. Ik weet dat je met planten heel veel kunt doen, maar dan nog..... Op deze manier vinden we het nl écht niet mooi!
We snappen heus wel dat het filtersysteem het behoud van de koi kan zijn, maar............. ons oog wil ook wat. Moeten we de vijver opnieuw leeg laten pompen en dan bekleden met folie? Wie heeft er tips? Alles is welkom!

vr, 26/05/2006 - 06:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat denk je van vijversubstraat op de bodem gooien? Is nog goed voor het biologisch evenwicht ook...het zijn bruinige korrels. Ik denkt dat de bodem er dan natuurlijker uit zal zien.

vr, 26/05/2006 - 10:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad vijversubstraat op de bodemleggen, GEEN andere substraat die groter of groffer is daar kan de Koi zich aan verwonden.

Ook zorgen dat de vijver nu al gaat draaien, bacteriën toevoegen, de waterwaarden kontroleren en indien nodig bijsturen met waterverbeteraars.
Dit is echter zeer belangrijk omdat de Koi nu in quarantaine zit, Koi is hier erg gevoelig voor verandering of terug zetten.

za, 27/05/2006 - 13:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Substraat is een goed idee. Enig nadeel is dat het meestal niet mooi van kleur is. Wat niet natuurlijk aan doet. Een goed alternatief zijn lavasteentjes. Deze zijn donker van kleur en ogen daardoor veel natuurlijker. Het is ook heel poreus en heeft daardoor ook dezelfde werking als substraat. Wel moet je het heel goed uitspoelen omdat er veel stof in zit. En het is niet schadelijk voor je koi of andere vissen.

za, 27/05/2006 - 16:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lavasteen is groffer dan vijver substraat en inderdaad poreuser dan vijversubstraat, hier tegenover staat dat de lavasteen sneller dicht slibt dan vijversubstraat.
Wat op de'n duur vervuilde lavastenen vormt en een ideaal milieu voor ziekteverwekkers en parasieten is. Het schoonmaken van lavasteen is een zeer grote klus tegenover andere substraten en kost veel tijd..

za, 29/09/2007 - 18:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daarbij komt dat vijversubstraat alleen op de bodem ligt, terwijl een betonnen bak ook lelijke zijwanden heeft.
Je zou ook de bak kunnen verven (kik uit voor schadelijke stoffen voor je vissen), of inderdaad een folie erintrekken.
Succes!

Onderwerp gesloten