vijverfilter

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/06/2004 - 12:38
guzguz

vijverfilter

ik ben bezig met de aanleg van mijn vijver.De vijver is ongeveer 6m bij 6m.Daarbij bouw ik een filter:een bak van 1.80 bij 1.20 en ong.1m hoog.Deze bak (met tussenschot) wil ik vullen met filtersubstraat of lava.Wat is het beste ? Bovenop zou ik dan enkele plantjes willen zetten.Welke planten zijn hiervoor het best geschikt.Ik heb een vijverpomp met een debiet van 16.000l/uur.Is dat niet een beetje veel debiet voor de filter en hoe kan ik dat eventueel verminderen.Ik wil bedoelen,hoe maak ik dat het water niet zo hevig loopt?

zo, 20/06/2004 - 18:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja lava of filtersubstraat is ver het zelfde buiten de prijs dan ja 16.000 liter dat is wel wat veel hoor ik denk dat je te veel door de filter gaat sturen hoor en dat de bacterien hun werk niet kunnen doen door het te snel doorlopen door de filter wat voor pomp is het ? er bestaan wel dimmers op de markt op het vermogen van u pomp te verminderen zoek daar eens naar ik weet wel niet juist waar mischien in elektrozaak
groetjes
tom

ma, 21/06/2004 - 12:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Je kan om het debiet van je pomp te verminderen een soort 'kraan' monteren na de pomp en door die gedeeltelijk toe te draaien verminder je het debiet.
Om het water te filteren pomp je het best via de onderkant van de lavabak erin (kan door zo'n gele drainagebuis aan te sluiten op de fliterdarm). Anders loopt het gewoon over de lava en werkt de filter niet optimaal.
Qua planten op de lavafilter: geen planten die al te sterke wortels vormen. Eerder 'kruidachtige'. Wij hebben onderandere Houttuyniainfo-icon, pijlkruid, dotterbloem, watermunt, waterweegbree, hydrocotyleinfo-icon, Lobeliainfo-icon, Primulainfo-icon rosea, ...
Die plantjes bovenop zijn bijna een noodzaak hoor. Als je dat niet doet zal je veel te veel last hebben van draadalgen.
Pieter

di, 23/11/2004 - 21:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

De leiding afkomstig van de pomp middels een T stuk in twee splitsen, daarachter een kraan. zo kun je de hoeveelheid water door de filter precies doceren. De tweede waterstroom kan terug naar de vijver, eventueel via een beekloop of een waterval.
groetjes Gerd.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag