Welke plantenbakken passen het beste in jouw tuin?

De bloempot en plantenbak heeft de afgelopen honderd jaar vele gedaanteverwisselingen ondergaan. Of het nu het materiaal is of de vorm, voor elke soort plant, tuin of inrichting is er wel een bijpassende plantenbak of bloempot te vinden.

Hoewel de good old bruinrode aardewerken bloempot zeker nog gebruikt wordt zal deze altijd een extra ‘jasje’ krijgen om optimaal tot z’n recht te komen. Het voordeel van deze oude pot is dat deze tijdens het bewateren van de plant ook vocht kan absorberen, terwijl dit bij een afgesloten plastic variant niet het geval is. Hiervoor zul je toch een extra plateautje in de plantenbak moeten aanbrengen zodat de plant niet de hele tijd met z’n wortels in het water zit.

Door de vele vormen en kleuren van de plantenbakken kun je er altijd wel eentje vinden die matcht met de kleur van je interieur of de bloeiende planten die je er in wilt zetten. Wanneer je net weer een aantal nieuwe planten hebt gekocht, komt er altijd de vraag naar boven in welke pot of bak je dit wilt gaan zetten. Je kunt je zoektocht natuurlijk een stuk makkelijker maken door eerst na te denken waar je de bloempotten of plantenbakken gaat gebruiken. Is het voor binnen, buiten in de tuin op het balkon of binnen een bedrijfsmatige toepassing zoals in een restaurant of in een kantoor.

Hergebruik
Je kunt bij de aankoop van nieuwe bloempotten of plantenbakken natuurlijk op de eerste impuls afgaan, maar is dat wel zo verstandig? Er is zowel in winkels als online een overweldigend aanbod aan bloempotten van kunststof. Al die plastics zijn zo gemaakt dat ze lange tijd meegaan en maar moeilijk afbreekbaar zijn. Kijk daarom eens naar alternatieven zoals bloempotten die gerecycled zijn. Die heb je tegenwoordig ook in verschillende tinten en voorzien van mooie patronen in reliëf. Het hergebruik van kunststof plantenbakken is een toegevoegde waarde voor het milieu. Er is voor elk gewenst gebruik een gerecyclede pot te vinden.

Balkon
Zelfs voor de kleinste tuin zijn er leuke en handige bloempotten verkrijgbaar. Vaak is het op een balkon of binnenplaats woekeren met de ruimte, dus wil je daar een effectieve indeling maken. Het hele jaar door kun je je balkon of binnenplaats een verrassende indeling geven door daar verschillende bloempotjes neer te hangen. Zo zie je bij flats de langwerpige bloembak, die je met haken kunt bevestigen vaak hangen. Daarmee kun je zelfs zonder een tuin een sfeervolle en leuke indeling creëren.

Hangende tuin
Zo maak je niet alleen je balkon, veranda of schutting groener, maar bespaar je ook ruimte doordat je in de hoogte werkt. Het is ook leuk om staande en hangende bloempotten te combineren. Het idee van een hangende tuin is al eeuwen oud, een geschiedenis die terugvoert naar de hangende tuinen van Babylon. Hoewel deze tuinen door verschillende Griekse geschiedschrijvers zijn opgetekend is echter nooit onomstotelijk bewezen dat ze ooit bestaan hebben. Toch zijn ze voor de huidige tuinarchitecten nog altijd een bron van inspiratie. Ga zelf ook eens aan de slag met hangende bloempotten, je zult zien dat die gevuld met bloeiende planten een extra dimensie aan je tuin geven.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Inrichting en onderhoud
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.