Waar zitten mijn visjes...?? :(

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/05/2007 - 13:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waar zitten mijn visjes...?? :(

Hallo vijverliefhebbers!

Ik heb sinds een 1,5 een vijver van 3x3x1 met een hele boel zuurstofplanten erin en 20 vissen (iets te veel ... ik weet het...maar ik krijg ze niet te pakken om er weg te geven).
Er zit een pomp in met een filter-ton... niks bijzonders denk ik (heb alles overgenomen van mijn oom... geen idee wat het debiet is ofzo). Tot na de winter heel helder water gehad, geen problemen.
Sinds een maand zijn de algen beginnen opkomen en is het water groen/bruin geworden. Ik heb er toch een paar vissen kunnen uithalen (kleine goudwindes) die ik aan mijn pa gaf voor zijn kleine vijver... sinds dien zie ik mijn vissen niet meer (letterlijk en figuurlijk)! Al meer dan 2 weken komen ze niet meer aan het wateroppervlak en zitten ze heel de tijd ergens onderaan.
Ik kan wel verstaan dat ze niet zo happy zijn omdat er een paar van hun vriendjes verdwenen zijn... maar zo lang zouden ze daar toch geen trauma aan overhouden hé ? :s

Heb de filter nu op 2 weken tijd 2 keer uitgekuist en het was vreselijk vuil.. dus echt wel de moeite dat ik het regelmatiger doe precies (zeker om het nu goed te proberen krijgen).

De vijverlelie doet het goed, ik dacht dat ie kapot zou zijn maar sinds een week zijn er meerdere blaadjes naar het oppervlak gekomen... deden mijn vissen dat ook maar (al 2 weken geen eten gegeven want ze komen er toch niet op af).

Enig idee?

PS:
Ik denk er wel aan om - als het over een maand ofzo nog niet verbetert - alles leeg te pompen en opnieuw te beginnen, mits ik dan wel een grotere pomp en filter koop (want deze doet zeker geen 6000 liter / uur).

zo, 13/05/2007 - 14:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Renio.

Hoe heb jij je vissen destijds gevangen?

Als een wilde met een schepnet achter de vissen aan het jagen geweest?
Als dit zo is dan is het stress dat je vissen zich nu niet meer laten zien.
En kan het lang duren voordat jij weer vis zal zien.
Dus je zal geduld moeten hebben.

De vijver leeghalen geef voor je vissen nu teveel stress waaraan ze kunnen overlijden.
Laat je vijver nu met rust en doe er even niets aan.
Ook niet er boven gaan hangen.

Wat je de volgende keer moet doen is je schepnet in het water hangen, net onder het wateroppervlak.
dan voer jij je vissen een aantal dagen in de schepnet als voederring zodat de vissen hieraan gewend raken.
Na een aantal dagen als de vissen weer aan het eten zijn haal jij het net omhoog, en walla, jij heb vis.

Nu heeft deze truc voor jou voorlopig helemaal geen zin.

Succes!

zo, 13/05/2007 - 14:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hehe ... neen ik ben niet als een wilde tekeer gegaan :)

Ik zal inderdaad dan toch nog wat geduld moeten hebben eer ze nog eens iets van zich laten zien... :(

Leegpompen enzo zal inderdaad nog even niet zo'n goed idee zijn.

Bedankt voor het advies.

zo, 13/05/2007 - 14:23
Sjuul

Wat is heb sinds 1,5 een vijver, is dat 1,5 week/maand/jaar?

Wat is algen? er is een groot verschil tussen draadalgen en zweefalgen, dus neem ik aan dat je het over zweefalgen hebt omdat je over groen/troebel water spreekt.

Als jij al sinds, 1,5 en spreek ik over week,maand, of jaar dan is jouw vijver niet in evenwicht en verklaart ook het groene water, iedere pas aangelegde vijver krijgt hier mee van doen, ofwel op korte tijd ofwel het jaar erop, dit ligt ook merendeel aan het vissen bestand.

zuurstofplanten in de vijver, zo ja dan sterven deze af. Filter met wat maak je die schoon, en wat zit erin aan filtermateriaal in, heb je de filter uitgezet in de winter?
enz, enz,
Wat is de ligging van de vijver, hele dag zon, om maar iets aan te geven.
Niet alle planten zijn zuurstofplanten, ook daar is een verschil in en voor veel mensen zijn waterplanten ook zuurstofplanten.

Nog een maand wachten en opnieuw beginnen heeft geen zin, want je bent water naar de zee aan het dragen, helemaal opnieuw beginnen wil dus weer gaan zeggen dat de vijver niet in evenwicht komt/geraakt.
Wat jij moet doen is het groenwater als we over zweefalg praten gaan aanpakken, dit kan dmv van genoeg waterplanten en zuurstof planten, zuurstofplanten kun je vergeten want die slaan niet aan bij groen water, enkel drijfplanten want die drijven op het water.
Rest alleen nog een UV filter die tussen de pomp en filter komt om de zweefalg te doden, en heb je een sterkte nodig van 25watt. Op tijd van twee weken wordt het water helder, wil je dit niet dan moet je geduld hebben en dat hebben veel mensen niet.

Verder waarom moet die pomp 6000 liter pompen is niet nodig, je kunt er tien pompen op zetten en filters hiermee krijg je zweefalg niet weg.
Onget***eld heb je volgens mij ook niet de vijver geënt of opgestart met een bacteriën cultuur.

Dus opnieuw beginnen, zwaardere pomp aanschaffen e.d heeft geen zin. De bron is zweefalg, die wordt veroorzaakt doordat er geen biologisch evenwicht is, waardoor er essentiële bestanden en/of micro organismen niet aanwezig zijn of te veel om dat evenwicht te bepalen.

https://tinyurl.com/y3hw9s5j

zo, 03/06/2007 - 13:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

OK... ben hier terug...

met 1,5 bedoelde ik 1,5 jaar

Heb er ondertussen een UVC lamp tussen gestoken en voor de rest de vijver de afgelopen 3 weken met rust gelaten... heb de afgelopen week 3 keer een reiger zien staan gluren (niet vlak aan de vijver maar op de omheining van de buren en 'm weg gejaagd)... ondertussen 2 keer een vis in de diepte kunnen 'zien'... een schim ervan opgevangen want 't water is nog steeds groen (geen alg meer.. denk dat de UVC lamp zijn werk stilletjes aan begint te doen...).... maar ik vrees dat ik zo goed als al m'n vissen kwijt ben thanks to the reiger! pfff

Tenslotte is het al meer dan 6 weken geleden dat ik nog mijn vissen kon voederen (dat ze er nog op af kwamen en ik ze nog allemaal gezien heb).

Hoe lang denken jullie dat ik nog moet wachten alvorens alle hoop op te geven (en eventueel de zaak leeg te pompen om echt te weten of er nog iets in zit en eventueel opnieuw te beginnen)?

ma, 04/06/2007 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aha!
Ik had de hoop daarnet nog bijna opgegeven maar zie ik nu toch wel ineens een stuk of 10 vissen al dichter bij het oppervlak zwemmen! Oefff... ik vervloekte die reiger al maar gelukkig ziet 't er naar uit dat ik er dan toch geen kwijt ben.
Raar blijft wel dat ze na een paar minuten terug uit 't zicht verdwenen en zich niet meer hebben laten zien.

ma, 09/07/2007 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik las laats op het internet dat als je je vijver leeg pompt en terug vult er eerst per kubeke meter 4 bosjes zuursofplanten in kon zetten en pas na een paar dagen per 1 vierkantemeter wateroppervlakte 10cm vis in de vijver zeten dan zou je vijver helder blijven. (ik heb het zelf nooit geprobeert of meegemaakt dus ik weet niet of het klopt

ma, 09/07/2007 - 16:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

een UVC-lamp doodt de zweefalgen maar niet hetgeen waar de zweefalgen van leven

Onderwerp gesloten