Wanneer grote kuis vijver?

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/03/2006 - 23:39
George

Wanneer grote kuis vijver?

In onze kleine tuinvijver begint zich op de bodem na een aantal jaren een pak smurrie op te hopen. Het verlandingsproces zeg maar. De vijver is in zeer goede staat qua eco- en biologie.

Wanneer is het het beste tijdstip om rotte plantendelen, bladeren,... uit de vijver te halen en hoe? Vijver half leeg laten? Wat met de vissen? Wanneer stoor je de natuur het minst?

wo, 08/03/2006 - 13:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

De natuur stoor je het minst als alles in rust periode is en daar bedoel ik het begin van de herfst mee voor de planten en vissen.
Een vijver wordt altijd in de herfst periode, winter klaar gemaakt zodat de vissen in de winter niet gestoord worden.
Het voorjaar is in aantocht en is het ook nog niet het moment om onderhoud aan de vijver te gaan doen en dat heeft ook een reden.
De temperatuur is nog te laag en de vissen komen straks wanneer de temperatuur hoger wordt uit hun winterslaap, ze zijn zwak en hebben niet genoeg weerstand opgebouwd dit is in de tijd van de winter gebruikt. Het beste is te wachten tot medio april met de schoonmaak.

Ik vind het wel leuk om te lezen dat je zegt dat de vijver in goede staat is zowel eco als biologisch evenwicht. Ik wil niet kruw of beledigend overkomen maar neem me niet kwalijk wat ik nu ga zeggen, de vissen zwemmen in een GFT bak sterker nog in een gif bel. Dood organisch materiaal planten, bladeren, uitwerpselen e.d lijdt tot een gistingsproces, hierdoor ontstaan gassen die schadelijk voor planten en vissen kunnen zijn. Dit is zeer goed waar te nemen in de zomer dat er luchtbellen vanuit de bodem naar boven komen. Straks als je bezig bent bent het slib op te ruimen is het echt geen pleziertje om dit ook nog eens te ruiken. Derhalve zorgt een verontreinigde bodem er ook nog eens voor dat de voornamelijkste water waarden de Kh, Gh, en de Ph waarden veel te hoog zijn wat weer invloed heeft op de vissen en andere micro organismen die nodig zijn voor de vissen, planten en bacteriën (nitrificerende) om een goeie en nette biotoop erop na te houden. De Ph is de zuurgraad van het water en deze verzuurt als er nooit water ververst wordt, verzuring treed op door regenwater en oa slib op de bodem.
Het water is zuur (pH) als er een waarde is van 1 tot 6. waarde van 7 en 8 is goed
De carbonaathardheid ofwel zuurcapaciteit (KH) is belangrijk om de zuurte van het water te bufferen, een voldoende hoge KH waarde zorgt ervoor dat de zuren niet toeneemt.
De hardheid van water (GH) heeft invloed op de zuurgraad van het water, de hardheid houd dan ook nouw zamen met de pH waarde. Hoe harder het water hoe alkalischer een waarde van 8 of hoger is goed.
Belangrijk de pH geeft eigenlijk aan of het vijver milieu goed funktioneert en het micro leven, het heeft geen zin om met produkten de pH omhoog te brengen, als de KH en de GH waarden op elkaar afgestemd zijn zal de pH zich hierna gedragen. De pH heeft twee verschillende waarden zowel s'morgens als s'avonds, als s'avonds de pH waarden hoger zijn dan s'ochtends dan funktioneert de vijverbiotoop.

Nu de vraag hoe en wat met de schoonmaak.
Het beste is om de vissen uit de vijver te halen en in bakken te huisvesten totdat de klus geklaard is. Het is echt geen pretje voor de vissen als ze in de vijver blijven het slib vertroebelt heel het water en je ziet niets meer, tevens veroorzaakt dit niet al te veel stress bij de vissen. Pomp in bakken het water van de vijver en zorg ervoor dat de pomp niet de bodem raakt. Verwijder al het aanwezige slib van de bodem en haal afgestorven of rotte plantdelen eruit. Spoel de water planten af om het aanwezige slib te verwijderen. Ook de bodem van de vijver goed schoonmaken.
Als de klus geklaard is kun je de planten terug zetten en vullen van de vijver met kraantjes water. Wanneer de vijver half vol is kan je de vissen met het water waar ze in zitten terug uitzetten in de vijver. Ent de vijver opnieuw dmv bacteriën toe te voegen aan het water om het microleven terug op gang te brengen.
Meet de water waarden en schrijf ze op, na drie weken meet u nog eens de water waarden en vergelijk deze en voeg eventeueel een waterverbeteraar toe van KH of de GH.

veel succes.

wo, 08/03/2006 - 15:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

George,

Ik zelf geef mijn vijver elke drie tot vier jaar een grote beurt. Meestal April/Mei als de temperatuur van het water boven 10 C is.
Ik gebruik hiervoor twee plastic speciekuipen, een voor de planten en een voor de vissen. Pomp ze vol met water en zet de vissen en de planten erin. De rest van het water pomp ik in het riool. Ik scheur de planten voordat ik ze in de kuip overzet. Hierna haal ik de vijverrand leeg en maak alles schoon. De vijver (folie) maak ik schoon met een hogedrukreiniger, wel voorzichtig je spuit erdoor heen voor je het weet. Hierna zet ik de vijver half vol met kraanwater en zet hier de beplanting in met het water uit de kuip, ivm met de aanwezige brood nodige bacterieen. Pas de volgende dag vul ik de vijver af met kraanwater en de kuip inhoud met de vissen. Dit doe ik al jaren, ik heb geen zieke vissen en planten, altijd glashelder water zonder chemicalieen. Ook doe ik nooit Ph waarden en dergelijke testen. Succes.

wo, 08/03/2006 - 17:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wanneer de temperatuur omhoog gaat naar boven de 10 graden dan pas komen de micro organismen tot leven en ontwikkeling. De broodnodige bacteriën zijn nog niet ééns in volle getalen aanwezig.
Iedere pas aangelegde vijver ofwel volledig vernieuwd na onderhoud heeft de broodnodige bacterieën niet, het water wat terug gedaan wordt waar de planten in hebben gezeten en bacterien zou moeten bevatten is niet genoeg om op korte termijn het evenwicht in balans te hebben.
De meeste bacteriën overleven de winter niet, iedereen met een vijver en het op de juiste manier aanpakt weet dat de vijver ieder jaar opnieuw geent moet worden om de natuur een hand te helpen.
Het duurt vrijlang voordat een biotoop zijn biologisch evenwicht hersteld heeft zonder opnieuw te enten.
Iedereen zal het op zijn eigen manier doen en wil het niet zeggen dat dit ook voor een ander geld, zeg nooit nooit dat er geen zieke vissen zijn of kan ontstaan.
Water waarden zijn belangrijk voor het leven en welzijn van de vissen, vergeet niet dat wij geen natuurlijke vijver hebben we bootsen de natuur na omdat er totaal geen circulatie of aanvoer is van nieuw water, het enige is het regen water wat totaal geen voedingsstoffen bevat. Dit is net hetzelfde om nooit olie te verversen en andere bijkomstigheden aan een auto. Als het al jaren goed gaat heb je gewoon geluk.
Ik kom op verschillende fora en ieder keer lees ik toch wel vragen van mensen: mijn vissen sterven? heel het jaar geen probleem maar nu heb ik al drie dode vissen hoe kan dat.

Ik heb 1 keer de gasblaasziekte gehad bij de vissen ze stierven 1 voor 1 en voordat ik doorhad waar het aanlag was het te laat. Het was te wijten aan het slib wat op de bodem lag dat de gassen produceerde terwijl de vijver net 2 jaar aangelegd was.

wo, 08/03/2006 - 18:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vijver uitkuisen mag inderdaad maar vanaf 10graden , het vijverwater naar de riool pompen is zonde , een tip is uw vijverwater in een kinderzwembadje ( zo'n opblaasbaar plastieken geval ) te pompen.
Na de schoonmaak terug de vijver in. Zo ben je niet al de goede bacterien kwijt.

Groeten Vlin

wo, 08/03/2006 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn ook een soort 'stofzuigers' op de markt voor vijvers. Met deze 'stofzuiger' kun je de bodem reinigen door het slib op te zuigen.

wo, 08/03/2006 - 23:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt iedereen!

Ik wou maar even weten wanneer je het best zoiets doet want hoewel het water steeds kraakhelder is (onze kat wil niets anders drinken, nooit geen happende vissen,...), hebben de vissen maar 50 cm diepte meer terwijl de vijver er 80 a 90 diep is.

za, 11/03/2006 - 12:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo George.

Je vijver kan nooit in goede staat zijn als je vijverbodem vol met rottend blad en troep (smurrie) lig.

Het is wel een schande dat je in al die jaren niets, maar dan ook helemaal niets aan onderhoud aan je vijver gedaan heb.

DIERENMISHANDELING!

Diezelfde troep die je nu uit de vijver haal zal wel behoorlijk stinken.
Dezelfde stank waar jou vissen jarenlang in hebben moeten zwemmen.

Is dat gezond?

Dus als je je vijver toch ineens ga schoonmaken, onderhoud hem dan ook verder.
Want rotte plantendelen en bladeren horen beslist niet in een vijver thuis.

Succes!

za, 11/03/2006 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goudviskweker,

Ik moet je er toch even op wijzen dat onze vijver (1,5 op 2m groot) echt geen septische put is. Gegraven in 1997 en nog steeds zitten er dezelfde 5 vissen op! In de zomer zijn deze beestjes zo actief als het maar kan. Bovendien staat half de vijver vol met zuurstofplanten namelijk hoornblad en voor de rest nog watergentiaan en waterlelie. Ook deze planten doen het elk jaar schitterend. De Ph schommelt rond 7 en naar mijn weten heb ik de vijver nog nooit weten stinken, integendeel vogels en onze kat komen ervan drinken.

Om de twee weken in het warme seizoen (april- oktober) worden rottende plantendelen zoveel mogelijk verwijderd en in de herfst worden ook de bladeren zoveel mogelijk weggevist. Volgens mij is het volstrekt normaal dat na 9 jaar er zich toch wat rottigheid verzamelt op de bodem. En dus ga ik die laag in april verwijderen.

Trouwens, in de natuur wordt een vijver ook niet ieder jaar schoongemaakt, hoor. De natuur kan dat meestal zelf wel onderhouden maar verlandt na een aantal jaren toch.

do, 23/03/2006 - 20:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wil ik toch nog effe vermelden dat men een vijver in onze tuinen niet moet vergelijken met de natuur. De natuur wordt nagebootst onze vijvers staan niet in verbinding met openbare wateren, zoals rivieren, beken, sloten, aanvoer en afvoer van wateren wordt door de natuur geregeld. Het enige dat wordt aangevoerd in onze vijvers is regenwater dat ook nog es verzuurd is.
Al proberen veel mensen het op een natuurlijke wijze te realiseren, maar zal echter nooit lukken. Zo gauw als we al met een filter gaan werken of een UVC lamp gaan gebruiken, is er geen sprake meer van natuurlijke wijze. Kunstmatig wordt dan gezegd.

zo, 09/04/2006 - 17:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

georgge is hel goed bezig ik doet dat ook altijd zo en mijn koi's zijn nooit ziek en zien er stralend uit

maar ik moet wel zeggen dat er een filter aan mijn vijver verbonden is

do, 31/05/2007 - 17:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb een vijver gevuld met slootwater en allerlei planten die ik ook uit de sloot heb gehaald. schoonmakken doe ik alleen met een schepnetje...daarmee haal ik de bladeren er uit en soms als het er al in zit wat alg....ik gebruik geen pomp...mijn goudvisjes jongen...salamanders bezoeken mijn vijvertje...etc..allerlei diertjes voelen zich dus prima evenals mijn planten, in dat zure verontreinigde slootwater...mijn hond en de katten uit de buurt drinken liever uit mijn vijver dan kraanwater...de tip is dus regelmatig met een schepnetje het ergste vuil weghalen en niet te veel vis per m3...scheelt een heleboel geld en je zult zien het water is nog nooit zo helder geweest....succes!

Onderwerp gesloten