Water oppervlakte bedekt

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 02/08/2005 - 19:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Water oppervlakte bedekt

Hoeveel % mag je (water)oppervlakte maximaal bedekt zijn van je vijver?
Mijn vijver is voor ongeveer 80% bedekt met kikkerbeet.
Verder heb ik nog allerlei beplanting zoals lelie, waterpest dotterbloem, maar de kikkerbeet beslaat dus veruit de meeste oppervlakte. (vijver ligt onder hoge bomen dus bijna geen direct zonlicht)
De vis doet het goed en het water is helder, nu hoorde ik dus dat hij veel te dicht zit.

Is er ideale verhouding bv 50/50?

ma, 08/08/2005 - 12:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

je moet nooits te veel uitgaan dunnen

je zou van die plant wat het beste groeid en dus meer wateropervlak bedekt wel wat kunnen weg nemen

ik zou de waterpest niet uit dunnen die is namelijk een goede zuurstofplant
van je lelie zou je gewoon wat bladeren kunnen weg nemen zo komt er ook wat meer licht in je vijver

je vijver geeft zelfs aan hoe het gestelt is met het water
door zijn helderheid
je kunt wle eens de waarden laten testen van het water .
op zijn tijd
maar nogmaals dun niet te gerugieus uit

ma, 08/08/2005 - 22:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

De waterlelie mag van mij zelfs meer blad krijgen net zoals de dotterbloem.
Waterpest had ik eerst best veel maar sinds de kikkerbeet bijna de gehele opp beslaat is de waterpest een heel stuk minder geworden (niet genoeg licht denk ik)
Aangezien de kikkerbeet ook een zuurstof plant is zal het voor het zuurstof gehalte in de vijver niet veel uitmaken denk ik.
Ik wil volgend jaar zoveel mogenlijk kikkerbeet verwijderen om de lelie meer kans te geven op blad en de waterpest ook meer kans heeft om goed te groeien.

zo, 21/05/2006 - 23:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je moet je zorgen maken om je lelie niet zo om je oppervlak de lelie doet het zeker prima dat wil wel onder bomen er vallen genoeg bladeren in en dat is de juiste voeding voor die plant maar onlangs zag ik bij mijn buren een ramp voltrekken de bodem ging metaan uit stoten en luisterde niet naar mijn waarschuwing. Als dit gaat gebeuren is je vijver over en kun je wachten op de eerste slachtoffers van vissen zij hadden meer dan honderd dode koi en een grote modderbak.
Mijn advies hebben ze dus niet ter hand genomen dus kan ik daar de uitkomst ook niet van bepalen maar ik gaf als advies de wortels van de lelie uit de vijver trekken zoveel als maar kan deze planten zijn mooi maar na 10 jaar hebben ze wortels van 10 cm dik en meters lang als er een te dichte oppervlakte bedekking is zal de onderliggende beplanting ook afsterven de bladeren van deze lelie dus de andere planten hebben geen licht en gaan zo tussentijds dood dus ook nog eens een aanslg op je water.Het water lijkt helder maar is dood er zit waarschijnlijk zo weinig leven in dat het lijkt of het helder is de planten leven dan alleen nog van UV licht die de zon verstrekt en na verloop van het jaar als de eerste broeierige dagen komen zal de boel omslaan en dan ben je echt te laat. Om je het te vertellen zal het moeilijk zijn wat er gebeurd maar zet een pan erwtensoep op als het onweert of gaat onweren de boel zal omslaan en je hebt het zelfde effect. Laat de vijver inderdaad 50 procent open en zorg voor de verwijdering van een teveel aan lelies. Groet Henk.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag