waterwaarden

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/05/2006 - 13:01
savannah

waterwaarden

Hoi allemaal,

Ik heb zo'n 2 a 3 jaar een vijver, nog nooit geen problemen gehad met algen\groen water enzv. Maar dit jaar dit wel en niet een beetje ook. Ik heb mijn water laten testen en daar bleek uit dat het dh te laag was en dat het ph ook te laag was. Hoe kan ik deze waarden op een zo natuurlijk mogelijke manier verhogen. Ik had er nooit geen vissen is, maar wel planten. Ik wil er nu wel graag vissen in. En een pomp.

Wie weet raad?

wo, 03/05/2006 - 20:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Savannah,

Je vermeld mijn dh is te laag maar van welke de totaale hardheid (Gh) of de carbonaat hardheid (Kh) zal men zich afvragen.
De waarden worden aangegeven in graden Duitse Hardheid, zowel de Kh en de Gh.

De ph geeft de zuurgraad aan hoe lager deze waarde hoe zuurder het water is, direkt daarop reageert ook de Kh waarde wordt lager en de Gh zal volgen.

Het heeft geen zin om iets te veranderen aan de Ph waarde om deze te verhogen, enkel een waterverbeteraar voor de Kh en Gh kun je gebruiken maar is nog niet direkt aan de orde. Als de Gh en de Kh in orde zijn volgt de Ph vanzelf.

De ph geeft aan of je vijver milieu goed funktioneert en moet je de Ph s'morgens en s'avonds testen.
als de ph s'avonds hoger ligt dan s'' morgens dan funktioneert de vijver, een waarde van 8 s'avonds en een waarde van 7 s'morgens is goed.

Je vermeld geen waarde van de pH maar neem ik een waarde als voorbeeld om je te helpen en wat je moet doen voordat je straks geld kwijt bent aan produkten waar je voorlopig niets aan hebt.

Stel dat de ph 4 is en dat is erg laag en wil zeggen dat het water zuur is.
Die verzuring gaan we nu aanpakken en pomp je voor de helft het vijverwater weg. En vul je terug bij met kraanwater zet de pomp aan, zorg voor beluchting in de vijver (zuurstof) en filter het water zoals je van plan was via de moeras filter.

Meet de water waarden de dag nadien nadat je alles gedaan hebt en noteer deze.
Laat alles zeker twee tot drie weken draaien en meet dan opnieuw de water waarden en vergelijk deze met de 1ste meting.
Om het biologisch evenwicht sneller op gang te krijgen, moet je de vijver enten (opstarten) en doe je dmv vloeibare bacteriën aan het water toe te voegen, dit kan al vanaf de tijd dat je het water terug hebt bijgevuld.

Mocht na drie weken de Kg en de Gh nog te laag zijn dan kun je met waterverbeteraars deze omhoog brengen.

Succes.

wo, 03/05/2006 - 22:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

de ph was 6,5 en de dh dat scheelde heel wat kleurenblokjes op de testdoosje. Ik heb het water laten testen bij een winkel, 's middags. Van de dh heeft hij ook geen waarde gezegd. Hij raadde me aan om turf aan het water toe te voegen, maar ik heb dat eens nagezocht, maar daar zou het water alleen maar zuurder van worden dus nog lagere waarden, zoals ik het begrepen heb.
Ik ben dus echt een leek op dit gebied.

Maar er is veel meer aan de hand, ik heb geen enkele watervlo kunnen ontdekken, maar heb wel kikkerdril gehad en kikkervisjes maar die zijn ook al weg, kunnen volgens mij nog niet volgroeid zijn. Geel gerande torren zitten er ook in en ook genoeg andere leven. Kan zijn dat ik hem helemaal ga leegpompen en opnieuw ga beginnen. Maar ik vind het eigenlijk een hele uitdaging om de vijver weer in een goede balans te krijgen zonder deze extreme maatregel.

Ik heb alleen als zuurstofplant aardvederkruid en dat ga ik dus ook veranderen. en ik wil veel meer moerasplanten gaan planten.

En ik denk dat ik ook maar eens een testsetje ga halen.

Heb je weleens van mineral clay gehoord? Daar zitten allerlei goed mineralen enzv. in voor een jaar lang.

do, 04/05/2006 - 09:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ooooh das zo slecht nog niet Savannah een ph van 6,5, de DH daar heb ik niets aan dat is de duitse hardheid, het is de Kh en de Gh en die waarde worden uitgedrukt in duiste hardheid dh.
Welke van de twee is dan te laag en hoeveel?

Als hij geen waarde kan zeggen en alleen maar zegt de dh is te laag, vertrouw ik er niet op en kan het een verkoop truk zijn.
Hetzelfde als de dokter zegt uw bloed is niet in orde! Wat scheelt er aan m'n bloed, tja u heeft een te hoge bloeddruk, ik schrijf een recept uit voor neus druppels dan gaat het wel over..
Een goede handelaar zegt wat er mis is en wat je moet doen.
Zeer goede beslissing om zelf een testset aan te schaffen.

Heb je weleens van mineral clay gehoord? Daar zitten allerlei goed mineralen enzv. in voor een jaar lang

Ja dat ken ik Mineral Clay, dat is een waterverbeteraar dat ervoor zorgt dat het micro leven op gang brengt, zuurstof planten goed groeien, en de waterwaarden op peil houdt.
Mineral Clay is een klei produkt dat langzaam oplost op de bodem van de vijver.

vr, 05/05/2006 - 12:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals ik in mijn andere berichtje al zei ik ga het eerst eens met een pomp en een filter proberen. En nieuwe en meer planten en dan weer eens zelf gaan testen.

Bedankt voor je reacties.

Groetjes Savannah

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag