Welke ziekte heeft mijn vis?

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 03/03/2007 - 21:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welke ziekte heeft mijn vis?

Enige tijd geleden werd een aantal vissen in mijn vijver ziek. We hebben op aanraden van een vijver speciaalzaak medicijnen in het water gedaan, en voor alle vissen - op één na - leek dit te helpen.

Eén vis bleek een beschadiging aan de mond te hebben: er zat een opening net boven de mond (links boven). De vis leek er zelf geen last van te hebben.

Nu, enkele weken later, zit er bij die opening een zwart gekleurde massa. Ik heb een foto toegevoegd waarop het duidelijk zichtbaar is. Weer lijkt het er op dat de vis er geen last van heeft, maar voor alle zekerheid heb ik hem uit de vijver gehaald, en binnen in een quarantaine-aquarium gezet. De vis gedraagt zich fit, en eet goed.

Heeft iemand enig idee wat deze vis mankeert, en of dit is te verhelpen? Belangrijker nog: is het besmettelijk voor de overige vijvervissen?

Alvast bedankt,

Michel

Welke ziekte heeft mijn vis?
zo, 04/03/2007 - 10:08
Pber

Heeft hij aan een haak gezeten?

zo, 04/03/2007 - 10:39
DaMimi

Een haak in mijn eigen vijver in mijn achtertuin? Nee. Al vroeg ik me in het begin wel af of hij zelf niet zijn mond ergens aan had beschadigd (tijdens het wroeten in de bodem, tussen de planten, enz.).

Maar ik heb zelf de indruk dat het iets is wat aan de vis heeft zitten vreten (een bacterie / parasiet?). Als dat zo is, dan lopen mijn andere vissen ook het zelfde risico, en wil er graag iets tegen doen.

Bovendien zit deze jongen nu binnen in een aquarium, en zou het mooi zijn als ik hem kon helpen. Dan kan hij terug naar de vijver zodra het buiten weer wat warmer is.

zo, 04/03/2007 - 11:06
Sjuul

Ik lees voortdurend bij vragen over zieke vis(sen) dat ze er geen last van hebben enz, enz. Een vis die ziek is of verschijnselen vertoont heeft wel degelijk ergens last van.

Aan de aard van jouw omschrijving heeft de vis volgens mij last gehad van BEKROT, bekrot veroorzaakt gaten aan de bek. Het niet tijdig behandelen van deze ziekte komt de vis te overlijden.
De vis zal na behandeling altijd littekens, misvormd of beschadigd weefsel er aan overhouden.

Je hebt op aanraden van een speciaalzaak medicijnen gekocht en toegevoegd aan het water, hoe heet dat medicijn en waar dient het voor?
Een speciaalzaak kan je niet zomaar iets verkopen, dus moet de speciaalzaak geweten/gedacht hebben aan de hand van jouw omschrijving wat de vissen mankeerde.

zo, 04/03/2007 - 14:45
DaMimi

Het medicijn heet CYTOFEX, en zoals ik lees op de verpakking helpt het tegen o.a. gatenziekte, huidzweren, bekschimmel en vinrot.

En ja, natuurlijk heeft de vis er last van, want als je de foto bekijkt kan het haast niet aangenaam voor het dier zijn. Ik bedoelde meer dat hij zich momenteel nog opvallend fit gedraagt, terwijl een zieke vis ook vaak lusteloos wordt en stopt met eten. Dit is bij deze vis duidelijk niet het geval, vandaar dat ik hoop dat er nog wat aan te doen is.

zo, 04/03/2007 - 16:09
Sjuul

Ik weet niet of je de vis nu behandelt hebt met cytofex?

Zo niet dan kun je Exbacta proberen om te behandelen ofwel moet je afwachten of het erger gaat worden, want als ik de foto goed bekijk heeft de vis toch wel een pruillende lip die veel lijkt op die van andre van duin.

Tevens dien je de waterwaarden te kontroleren van de vijver ook het nitriet gehalte.
Slechte water conditie's is 1 van de oorzaken dat vissen ziek worden.

Sjuul

ma, 05/03/2007 - 11:46
DaMimi

Ja, ik heb inderdaad de vis behandeld met Cytofex... Dus momenteel is het even afwachten dan.

Ik zal vanavond mijn vijverwater eens testen.

ma, 05/03/2007 - 12:34
Sjuul

Exbacta is gericht op bekrot.

ma, 05/03/2007 - 21:12
DaMimi

Misschien dat de cytofex iets goeds heeft gedaan, sinds vanmiddag is de "pluizige donkere massa" van de mond verdwenen. Je ziet nu wel goed dat er schade is aan de mond. Dit had hij dus voorheen al, vandaar dat ik die cytofex heb gekocht. Gelukkig kan de vis nog wel eten. Voorlopig blijft hij nog in het aquarium, ter observatie.

Welke ziekte heeft mijn vis?
di, 06/03/2007 - 08:23
Sjuul

Dat zou best kunnen ontken ik ook niet, toch beveel ik je het eerder gezegde aan.
Als ie eet is dat alleen al een goed teken en kan hij aansterken, toch is hij niet voor 100% oke.
Laat hem in quarantaine voor behandeling en genezing.

succes en houd ons op de hoogte.

Sjuul

di, 06/03/2007 - 14:42
DaMimi

Ik ga sowieso in de vijver speciaalzaak hier eens vragen om Exbacta, want ik denk ook dat de vis er nog lang niet is.

Daarnet viel me op dat de ontlasting ook niet helemaal klopt: het blijft in een lange sliert aan de vis hangen. Ik denk dat het dier veel zieker is dan hij laat merken... Hij wordt elke dag actiever, dat is op zich wel vreemd.

di, 06/03/2007 - 17:35
Sjuul

|Is het een witte/doorzichtige sliert?
hoe lang heeft hij dit al?

ziet het er ongeveer zo uit als op de foto?

Houd het in ieder geval in de gaten of ie blijft eten en of de sliert afvalt of niet.

Ben geen dokter maar het kan zijn dat de vis last heeft van worm(en) maar welke?

Welke ziekte heeft mijn vis?
di, 06/03/2007 - 21:29
DaMimi

Het lijkt in ieder geval (gelukkig?) niet op de voorbeeldfoto. Het meredeel is donker van kleur, met stukjes doorzichtig. Er zit in ieder geval zeker geen witte kleur tussen. En hij heeft dit "probleem" sinds vandaag. Tijdens mijn lunchpauze zag ik het voor het eerst. Toen ik om 17:15u thuis kwam was het er af gevallen, en nu hangt er weer een nieuwe sliert.

De eetlust van de vis is prima. Sterker nog, als ik langs het aquarium loop komt hij naar me toe voor eten.

Welke ziekte heeft mijn vis?
wo, 07/03/2007 - 08:40
Sjuul

Toch een vorm van wormen door te éénzijdig voer dat te belastend is voor de darmen van de vis..

Overstappen op licht verteerbaar voer en kijken of er verandering in komt, zo niet dan Dactycid van colombo gaan gebruiken dat werkzaam is voor huid en kieuwwormen, als ook voor inwendige wormen.

Sjuul

wo, 07/03/2007 - 10:33
DaMimi

Kan ik daarbij er van uit gaan dat de overige vissen in de vijver ook behandeld moeten worden?

Ik zal meteen ook maar vragen of het spul gecombineerd mag worden met de behandeling die de "qurantaine-vis" nu al ondergaat.

wo, 07/03/2007 - 16:12
DaMimi

Vandaag de hele dag nog geen sliert gezien. En de vis gedraagt zich fitter dan ooit.

Hopelijk blijft dit zo.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag