Filtersysteem

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 03/03/2007 - 20:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Filtersysteem

Wil een vijver aanleggen van 2.5*1.2*1.2mtr.
Deze zal alleen aan het einde van de dag direct zonlicht hebben.
Hierin wil ik shubinkins en goudwindes zetten, misschien een paar kleine koi's. Door het zonlicht is mij gezegd dat de planten niet goed zullen groeien. Een Biosmart UVC 8000 en een Aquamax 3500 is mij aanbevolen. Is dit goed? Hoeveel vissen kan ik plaatsen?

zo, 04/03/2007 - 12:18
Sjuul

Nou wie heeft je dat aanbevolen? naar mijn gedachten een dealer van Oase filters en vijverpompen.
Dat is geen verkeerde keuze om dit merk of produkt van oase te gebruiken gezien de kwalitieit en garantie die Oase hanteert.

Toch zal ik het niet na laten mijn mening hierover te geven! want er wordt iets aanbevolen voordat het in praktijk is gebracht, en zal ik je snel en in het kort uitleggen waarom ik er zo over denk.

Jouw vijver krijgt een totaal inhoud van 3.600 liter l×b×d= 3,6 kuub = 3,600 liter water.
De Aquamax 3500 is veel te krachtig voor de inhoud van jouw vijver deze pompt bruto 3600 liter water per uur, wil dus zeggen dat de inhoud van de vijver ieder uur de filter passeert, een ware tsunamie voor de filter. De filter wordt omschreven met een filter capacitieit tot 4m³ vissenbestand en tot 8m³ zonder vissen, dan zit er nog een UVC op.

Een filter is niet gebaseerd op het aantal kuub water om goed zijn werk te kunnen doen maar het filtermedium waar de baccie's zich moeten nestelen is van belang. Het is de grootst flauwekul dat gezegd wordt dat het water 1 of 2 keer per uur de filter moet zijn gepasseerd voor een goede filtering!bullshit. Een juiste filtering is gebaseerd op tijd en contactijd van het water, dat het de filter binnen komt en weer verlaat, als het water 1 keer per 4 á 5 uur de filter passeerd is ruim voldoende.
Laat ik het anders formuleren: je gaat je douchen bij een watervolume van 3600 ltr/m... je hebt maar 1 minuut en dan is het water op. Ik ga me douchen bij 900 ltr/m komt dus hier op neer dat ik bij 900 ltr/m 4 minuten langer kan douchen, ik kom schoon onder de douche uit, jij niet want je bent nog ingezeept en heb je nog geen tijd gehad om head en sholders te gebruiken.

Dan nog iets ivm je vraag over het aantal vissen? je wilt shubinkins, goudwindes en misschien nog Koi.
Als je met Koi gaat beginnen kan ik je nu al zeggen dat dit niet mogelijk is, hoe meer vissen bestand des te meer het filter belast wordt des te kleiner wordt de vijver, ken je het spreekwoord? als haringen in een ton....Vissen groeien? zo ook koi, koi eet veel meer dan een goudvis, en belast ook meer het water en filter.

Veel fouten worden gemaakt bij een verkeerde keuze en onvoldoende informatie, De meeste problemen ontstaan bij pas aangelegde vijvers, en wordt er al op voorhand iets aanbevolen wat nergens op slaat.
Begin simpel met enkele vissen /waterplanten en houd het verloop in de gaten. De 1ste 2 jaar zijn het moeilijkst.

Sjuul

p.s kopieer onderstaande link in je browser.

http://tinyurl.com/y24cbaxa

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag