Zeer jonge steuren

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 17/04/2009 - 15:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zeer jonge steuren

Terwijl ik mijn grote droom om een steur te houden nog even in de kast opgeborgen heb tot ik voldoende ervaring heb met vijver vissen, komt een vriendin doodleuk vertellen dat ze twee steuren gekocht heeft voor in haar aquarium (!). Maar het ergste moest nog komen: de beestjes zijn nog héél erg jong, zo'n 5cm! Toen ik haar vertelde dat je die om de paar uur eten moet geven zag ze dat niet zitten, en begreep toch een miskoop gedaan te hebben. Ik snap niet dat ze zo'n jonge dieren zomaar in de winkel verkopen!

Maar goed, ik heb de piepjonge sterlet steuren nu van haar overgenomen om toch mijn uiterste best te doen om deze dieren in leven te houden. Voorlopig zitten ze in een groot aquarium omdat ik ze nog te klein vind voor de vijver. Ik zal ze om de paar uur voeren en ben een toestel in elkaar aan het steken dat dit van me over zal nemen (zo weet een mens ook wat gedaan op een verlofdag ;-) ). Ik heb een eenvoudig zuurstof pompje in het aquarium gelegd dat ik nog liggen had (zoiets: https://tinyurl.com/y59lkqkc ).

Zijn deze jonge steuren nu al ten dode opgeschreven of kan ik ze misschien nog redden? Hebben jullie verder nog tips? Wat is het beste voer voor deze jonge steuren (nu is het gewoon voer uit de handel)?

Alvast heel erg bedankt voor jullie tips...

zo, 19/04/2009 - 03:52
schonevijver.nl

Ik ben helemaal geen voorstander van de verkoop van steuren voor vijvers omdat het, om even een vergelijking qua grootte te maken, hetzelfde is als een jonge olifant in je achtertuin houden. Daarbij komt dat een volwassen steur eigenlijk een zoutwatervis is en niet in een zoetwatervijver hoort.
Als uitzondering zou ik inderdaad alleen de kleine Sterlet willen noemen, die gaat dan nog.

Maar dat terzijde, je vraag was of je deze baby's in leven kunt houden.
Je hebt aan de belangrijkste voorwaarden al voldaan, heel zuurstofrijk water en speciaal steurvoer om de paar uur voeden. Dat laatste is prima geschikt, ook voor de kleintjes. Hou je deze dagtaak niet vol, dan heb je een probleem en zullen ze waarschijnlijk doodgaan door een verteringsstoornis.
In de vijver zou ik ze inderdaad nog lang niet uitzetten, daarvoor zijn ze nog te klein en te kwetsbaar, ook t.o.v. eventuele andere vissen.
Pas als ze een cm of 25 zijn kun je ze zonder al teveel risico in de vijver zetten. Gelukkig groeien ze wel tamelijk snel bij veel ruimte.

Veel succes ongewilde papa! ;)
Schonevijver

Onderwerp gesloten