aanleg nieuwe tuin

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 30/06/2004 - 18:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

aanleg nieuwe tuin

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag die voor mij heel moeilijk is maar die voor mensen met groene vingers, hoveniers en liefhebbers misschien wel heel gemakkelijk te beantwoorden is.
Wij zijn begin dit jaar verhuist en hebben de afgelopen maand flink aan onze tuin gewerkt. Alles eruit en afgegraven, nieuwe bestrating erin, tuinhuis gezet, bloemperken aangelegd en klaar!
Op de beplanting na dus....daar hebben we echt geen verstand van. De bloemperken liggen langs de beide zeikanten van de tuin waarbij de ene zijkant heel veel zon krijgt, en de andere zijkant veel minder zon door een overhangende boom van de buren.
Nu is onze vraag of jullie misschien wat ideeën hebben over nieuwe beplanting. Het liefst hebben we veel kleur, achter in de tuin wat hogere beplanting, struiken ofzo, en planten die in verschillende seizoenen bloem dragen zodat we het grootste gedeelte van het jaar kleur in onze tuin hebben.

Dus laat jullie creativiteit de vrije loop, foto´s zullen uiteindelijk zeker op dit forum geplaatst worden. Moet toch een mooie gedachte zijn dat jullie met zijn allen een tuin hebben aangelegd.

Alvast bedankt

Groetjes van Niels en Marina

wo, 30/06/2004 - 21:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

om zo veel mogelijk kleur in opeenvolging te hebben best een mengeling aanplanten van bloembollen , eenjarige , vaste planten,struiken en bomen, maar welke kleur ? bonte? witte tuin ,rose, geel, blauw,paars, zwart?,voor de schaduw kant zijn alvast helleborussen een goede keuze, viburnuminfo-icon watanabe, hulst(mannelijke en vrouwelijke struik aanplanten voor bessen of anders J.C van Tol is zelfbestuivend), varens, hostainfo-icon
struiken die het gans jaar bloeien zijn er niet, maar jekan wel zorgen voor opvolging, een goed tuinboek kan je al een heel eind op weg helpen ivm. kleur, bloeitijd, bessen.....

do, 01/07/2004 - 00:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn begin van het jaar wat in jan/feb staat te bloeien is mijn hamamalis (toverhazelaar) de gele zijn het sterkst en door de meeste mensen het mooist gevonden. de laatste bloeier als vaste plant bij mij is in november volgens mij een chrysant witte grote bloemen zelf heb ik voor dec. ook nog niets uitgezocht. Verder ben ikzelf bezig met de aanleg van een vlindertuin met zowel waard als nectar planten. nectar is waar de vlinders de sappen uit de bloemen halen en waard is voor de rupsen om te kunnen eten. dan ben je zowel met flora als fauna bezig en misschien wel interressant voor je als je vrij bent om te kijken hoe deze beestjes bezig zijn of dat je heerlijk in je tuin kunt zitten met die mooie fladderaars om je heen, die door je bloemen heen fladderen en dit is ook zeer rustgevend.

do, 01/07/2004 - 00:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

oja en na de toverhazalaar komen de sneeuwklokjes narcissen lenteklokjes krokussen tulpen zo rond feb. april dan de voorjaarsbloeiers de zomerbloeiers en najaarbloeiers.

do, 01/07/2004 - 22:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ben het met redpoppy eens dat een tuinboek "wonderen" doet. het is handiger om zelf te gaan kijken wat je wil, omdat ieder zijn eigen ideeen heeft over een tuin. makkelijk te onderhouden, of juist graag willen rommelen in de tuin enz enz.
zelf was ik ook geen tuinheld, maar door eerst door zo'n tuinboek te bladeren, zie je meteen al veel leuks. er staat vaak al bij of het een vaste plant is of juist niet en wat de plant doet qua bloemen en/of groei. ook wat een plant nodig heeft qua zon of schaduw wordt erbij vermeld. zelf ben ik in een jaar tijd al een redelijke tuinkenner en wat leuk is, is dat je op een gegeven moment planten gaat herkennen aan blad of bloem. nog een laatste tip; veel naar het tuincentrum om rustig rond te kijken. succes!

do, 01/07/2004 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

zelf haal ik ook veel zaadjes uit de natuur. Als bloemen verwelken en de zaaddozen gaan open neem ik ook een heleboel mee is ook een idee. Ik ben nu een jaar bezig met de aanleg voor een vlindertuin, dan ben ik zowel met vlinders, rupsen en planten, bomen, eenjarigen, enz. bezig. is heel leuk om te doen. hoe groter de aanleg hoe meer werk hoe kleiner de aanleg hoe minder werk.

di, 06/07/2004 - 01:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lezen, kijken, vragen en weer lezen!Bezoek tuincentra en markten. Verwacht niet dat je binnen 1 a 2 jaar je tuin klaar hebt!
Het belangrijkste is je grondgesteldheid, dit eerst optimaliseren.
Dan gewoon beginnen met wat je mooi vind, let daarbij op hoogte, kleur en lichtbehoefte. Maak fotoos, zodat je in het volgende voorjaar dingen kunt veranderen die je niet mooi vond, of op de verkeerde plaats staan.
Je tuin zal nooit 'af'zijn, want telkens krijg je nieuwe ideeen! Al doende leer je het meest...
Lef is wat je nodig hebt. Heel veel succes!

Onderwerp gesloten