Beste laagblijvende bodembedekkers

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/06/2010 - 04:32
southwind

Beste laagblijvende bodembedekkers

Hallo beste mensen,

Ben al dagen alles aan het lezen over groenblijvende bodembedekkers, maar heb nog geen keuze kunnen maken. Wellicht kunnen jullie me verder helpen. Ik heb een looppad van losliggende tegels, dus de plantjes moeten als een soort omlijsting eromheen groeien zonder te groot te worden. Dacht zelf aan Vincainfo-icon totdat ik las dat deze heel giftig is, en ik heb hier een hond en katten, zodoende valt die af. Verder lijkt kruiptijm me wel iets, maar ik lees dat deze niet echt winterhard is? Saginainfo-icon subulata stond ook op de lijst, maar ik twijfel nog. Een beetje een snelle groeier zou mooi zijn.

Het grootste gedeelte van de tuin waar de plantjes komen te staan heeft veel zonlicht, verder kleigrond, met her en der wat zanderige grond (i.v.m. oude looppad en terras). Geen al te harde klei, en bij warm weer best droog. Er staan in dit stukje tuin nog twee jonge sierappels (Evereste en Golden hornet), met nu nog een kleine kroon, maar goed 'straks' dus twee echte bomen.

Wie o wie helpt me verder? Super bedankt alvast!

wo, 16/06/2010 - 07:30
daucus

Stekelnootje oftewel acaenainfo-icon buchananaii is een sterk plantje dat zich snel uitbreidt. Verder is ajugainfo-icon
repens of zenegroen ook wel geschikt. Er zijn verschillende vormen van in groene of rode
bladkleuren

wo, 16/06/2010 - 09:39
lousje

Als je alleen maar planten in je tuin wilt hebben die niet giftig zijn, dan moet je eens zoeken naar: giftige planten .Dan zul je vinden dat heel veel van de planten die je nu al in de tuin hebt staan,giftig kunnen zijn als mensen of dieren er van eten.v
Met besdragende struiken moet je wel oppassen i.v.m. kinderen en ze vooral leren dat er nooit uit de tuin gegeten mag worden zonder te vragen.
Met kamerplanten moet je,wat katten betreft, iook oppassen.Vooral als ze geen andere mogelijkheid hebben om hun maag schoon te bezemen met taai gras.
Ik heb al héél lang katten en honden .Nog nooit heeft er bij mijn weten eentje van de vincainfo-icon gegeten.En al maak je je eigen tuin gifvrij dan is er ook nog de tuin van de buren!.
En wat de omlijsting van je looppad betreft: kijk ook eens in de tuinen van de buren wat daar groeit.

wo, 16/06/2010 - 10:56
RdB

Ik heb zo'n beetje elk denkbare giftige plant in de tuin staan, en heb ook katten en kinderen. Is echt geen probleem. Bovendien heeft giftigheid slechts betekenis in combinatie met dosis. Als de dosis maar hoog genoeg is is alles giftig, ook water.

Ruud

wo, 16/06/2010 - 11:45
halloirma

En Vincainfo-icon minor lijkt me sowieso geen optie voor deze situatie want deze groeit aardig hard en wild en moet je dus telkens bijknippen. Misschien is bijvoorbeeld Erinusinfo-icon alpinus een optie?

wo, 16/06/2010 - 12:42
southwind

Op dit moment heb ik nog maar weinig planten in de tuin, ben nog druk bezig met aanleg. Mijn tuin tot nu toe: sierappels, ijzerhard, scharnierplant, nepetainfo-icon, laurierkers, kardinaalsmuts, hederainfo-icon en een gazonetje. Van hedera weet ik dat ze giftig is, maar durfde ik het wel aan omdat deze omhoog groeit. Een laatst zag ik nog mijn hondje aan een van de afgevallen bladeren kauwen! Wat kamerplanten betreft heb ik ze allemaal op niet giftig en mooi zijn uitgekozen, dus het kan wel :-) De katten komen buiten, en laten planten binnen sowieso met rust gelukkig.
Bij de meeste van mijn buren is er geen sprake van enige omlijsting, want alles is betegeld. Wil je over tuinieren praten en nadenken moet je dus absoluut niet bij hun zijn :-)

Erinusinfo-icon vind ik mooi, helaas niet wintergroen. Stekelnootje lijkt me leuk, maar ik heb gelezen dat deze maar matig winterhard is. Meer tips zijn welkom. Bedankt iedereen voor het meedenken.

wo, 16/06/2010 - 13:50
southwind

Is Waldsteiniainfo-icon een aanrader? Of muurpeper?

wo, 16/06/2010 - 13:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het geslacht Seduminfo-icon bevat ook nogal wat wintergroene bodembedekkers, bv. Sedum acre, Sedum album.

wo, 16/06/2010 - 16:05
Polplastron

Kijk ook eens bij de Antennariainfo-icon's. Daar vind je er vast ook nog een aantal leuke tussen.

wo, 16/06/2010 - 23:12
Eib

Beste Southwind,

Wij hebben ook kruiptijm in de tuin staan, staat wel op een iets hogere en drogere plek, maar heeft de winter prima doorstaan. Dus is zeker wel een optie, ook het stekelnootjes is goed winterhard hoor.

wo, 16/06/2010 - 23:43
southwind

Bedankt Eib! Kruiptijm vind ik een heel erg leuk plantje, en ik was teleurgesteld te lezen dat ie niet zo winterhard is. Maar het valt dus mee. Goed om te horen! Die zet ik dan op de definitieve lijst.
Verder ga ik voor een seduminfo-icon denk ik, maar welke variëteit is een goede? Weet iemand iets over muurpeper te vertellen? Lijkt me ook een zeer mooie.

do, 17/06/2010 - 00:04
patricia_1972

Ik heb Seduminfo-icon acre (dat is muurpeper geloof ik) in de tuin staan. Hebben niet veel grondstoffen nodig heb ik gelezen (en ook gemerkt want ze doen het overal) en het groeit het liefst langs het looppad bij mij. Hele kleine gele bloemetjes komen eraan.

Onderwerp gesloten