Bladuitval kwee appelboom

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/03/2016 - 12:41
Tamarakaterberg

Bladuitval kwee appelboom

Al een paar zomers heeft onze kwee appelboom last van een ziekte. Ik heb het internet afgespeurd maar wordt er niet veel wijzer van. Als hij na de lente weer helemaal mooi in het blad zit, krijgt hij bruine vlekjes op de blaadjes en laat hij alles vallen. Ook de appels worden aangetast. Nog voor de herfst begint is hij al helemaal kaal. Ik weet niet wat ik hier mee aan moet. In de lente is het zo'n mooie boom, maar daarna begint de ellende met de vallende blaadjes. Is hij nog te redden?

Bladuitval kwee appelboom
di, 08/03/2016 - 12:42
Tamarakaterberg

Nog een foto.

Bladuitval kwee appelboom
wo, 09/03/2016 - 09:37
tuinprins

Wat is de precieze Latijnse naam van deze boom?
M.i. komen er twee ziektes in aanmerking: schurft en bladvalziekte.
Optreden van deze aantastingen is doorgaans afhankelijk van het weer. Vochtig weer bevordert het ontstaan van schurft en bladvalziekte. Sommige soorten zijn er gevoeliger voor dan andere. Afgelopen jaar waren de weersomstandigheden tot begin augustus niet gunstig voor het ontstaan van schurft en bladvalziekte dus jouw boom is er waarschijnlijk bijzonder gevoelig voor.
Oplossing: al het afgevallen blad goed opruimen en boom preventief behandelen met spuitzwavel (is er ook in 'biologische' vorm). Vaak moet er meerdere keren in het groeiseizoen worden gespoten. Als je de boom water geeft doe dit dan bij de stam en zorg dat het blad droog blijft.
Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag