Amaryllis, enkele vragen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/03/2016 - 14:45
Rolf58

Amaryllis, enkele vragen

In huis staan 4 amarylissen. Drie van vorig jaar, en een nieuwe. De laatste (amorice?) stond eerst iets te dicht bij het raam, welke soms even open is, waardoor de tweede bloemstengel iets verkleurde. De pot is verzet, (bijna) niet meer in de tocht, bij de tweede bloemstengel zijn nu enkele bloemen open gegaan. Foto is bijgevoegd. Wel erg zwak. De bloemen worden nu d.m.v. een stokje en touwtjes rechtop gehouden (staat nog niet op de foto). Enkele vragen nu: a Waarom mogen bollen binnen niet volledig in de grond? De bol stak eerst ca. 1/3 boven de grond uit, met daar op een laagje houtsnippers. Hiervoor in de plaats is weer grond aangebracht, maar volgens berichten op internet was de oorspronkelijke situatie beter. Verschil met buiten is licht en temperatuur ´s nachts (in de winter ook overdag). b Een gewone binnenpot, met gaten onderin, waarop evt. enkele brokken van stenen binnenpotten, is mogelijk beter dan de glazen pot. Dit ook n.a.v. berichten op internet. I.v.m. doorlatendheid. Of, mag de bol wel in de dichte pot blijven? c Bij deze Amaryllis groeiden eerste de bloemstengels. Er zijn op dit moment kleine puntjes van de bladstengels te zien. Bij de bollen van voorgaand jaar, welke een rustperiode gehad hebben, groeien op dit moment alleen de bladstengels. Vraag is of de bloemstengels nog wel tot ontwikkeling komen (indien aanwezig). Zoniet, kunnen deze bollen dan een volgend jaar, bij goede overwintering (was nu niet helemaal volgens de instructies) nog weer tot bloei komen? Op deze site (https://tinyurl.com/y63xnk8l) staat heel veel informatie over amaryllissen, met de vermelding dat het soms lukte ze bijna 20 jaar lang weer in bloei te krijgen.
Bij voorbaat dank voor Uw medewerking.

Amaryllis, enkele vragen
di, 08/03/2016 - 22:36
RdB

a. Zo groeiden de voorouders van deze bollen ook, begraaf ze en ze verstikken en gaan rotten b. Inderdaad moet deze naar een pot met goede beluchting en afwatering. c. Nee, die gaat niet meer bloeien maar slaat een jaartje over. Hopen op een beter resultaat volgend jaar.
Ruud

wo, 09/03/2016 - 00:36
Rolf58

A Duidelijk. Bollen binnenshuis niet volledig onder de grond. Hoe komt het dat ze op deze wijze binnenshuis wel rotten? Geen zonlicht? B Beetje slordig van de leverancier (bekend tuincentrum). Maar goed, goede afwatering is dus nodig. C Oke, dit jaar zo goed als het kan nog verzorgen. En bij een goede rustperiode, meer volgens instructies, misschien in de toekomst weer bloei.
Nog één vraag dus, als dat mag.

do, 10/03/2016 - 21:32
RdB

A. ik denk dat de 'kop' van de bol er gewoon niet op gebouwd is, er kmt teveel rommel in, teveel vocht en rot is het gevolg. B. hoewel geen vraag: bij een tuincentrum interesseert het ze niet of de bol het overleefd of niet. En dan hebben ze wellicht ook nog gelijk, 99,99% of meer van de Amaryllis bollen gaat na de bloei de prullenbak in. En dat gaat helaas op voor vrijwel alles dat bloeiend verkocht wordt. 't Wordt beschouwd als een bosje bloemen in een pot aarde.
Ruud

vr, 11/03/2016 - 14:35
Rolf58

A ... teveel rommel in, teveel vocht ... . Groot verschil met binnen en binnen en buiten is o.a. wind en zonlicht. B Een amaryllis die meerdere jaren achtereen weer tot bloei komt moet dus als uitzonderlijk worden beschouwd. Reacties zijn soms heel verschillend. 3 maal per week komt de bloemenman de voorraad in de supermarkt hier aanvullen. Toen ik gewag maakt van een kerstster die 2 jaar in leven bleef, was de reactie: ... Dat is veel te lang ... . Niet goed voor de omzet. Anderszins, goede adviezen omtrent gewone verzorging gaf hij graag. Omzet is natuurlijk belangrijk, maar als het goed is, is er ook enige klik met planten.
Met alle instructies lukt het misschien de amaryllissen een aantal jaren te laten leven, en te laten bloeien. Bedankt voor de informatie.

do, 17/03/2016 - 20:03
Rolf58

Nogmaals een vraag over de Amaryllis. De verdorde bloemen, van de eerste bloemstengel (links) zijn afgeknipt direct na de verdikking (bovenste pijl). Aan de twee nog overblijvende kleine bloemstengels (als dat zo genoemd mag worden) komen nu kleine bolletjes. Zijn dit zaadbolletjes? En, is de verdorde bloem op de juiste manier verwijderd, of had dat beter lager gekund (onderste pijl)?

Amaryllis, enkele vragen
do, 17/03/2016 - 21:24
GreenConnection

Dit zijn de zaaddozen, maar die kun je beter verwijderen, want de vorming kost de bol veel energie.

do, 17/03/2016 - 22:35
Rolf58

Zaaddozen dus. Het vermoeden rees al dat deze energie wegnemen. Bedankt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag