buddleja (vlinderboom)

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 01/08/2008 - 16:15
TuinFairy

buddleja (vlinderboom)

Hallo allemaal,

Wij zijn net in ons nieuwe huis getrokken en hebben nu een redelijk grote tuin,waarin al van alles stond en dat willen we dit jaar ook even zo laten.Wij zijn leken op tuin gebied namelijk.
Volgens de boeken en buren hebben wij een licht paars vlinderboompje in onze voortuin staan.Hij (zij) staat volop in bloei en trekt heel veel vlinders en bijen.
Mijn vraag is deze: Er zitten nu bloemen aan die lelijk beginnen te worden doordat ze bijna uitgebloeid zijn. Kan ik die er uit knippen en komen er dan nieuwe bloemen voor in de plaats? Of moet ik ze beter laten zitten? Want als ik ze er uit knip is de nectarvoorziening voor de vlinders een stuk minder denk ik?
Graag reactie hier op.
Met vriendelijke groet
Tuinpupil

vr, 01/08/2008 - 18:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant zal geen tweede bloei geven. Vlinderstruik kan het best na de vorst rigoreus worden gesnoeid.

Uitgebloeide bloemen leveren nooit nectar, de plant biedt nectar aan tegen de wederdienst voor het bestuiven. Voor een uitgebloeide bloem is dat al gebeurd of het is te laat, daar betaald een plant niet voor.

Ruud

vr, 01/08/2008 - 20:05
mar.ko

Soms wil een vlinderstruik nog wel voor een tweede keer bloemen geven, maar wel kleiner en minder talrijk.
Geen garantie, maar het valt te proberen. De uitgebloeide bloemaren zijn toch niet mooi.
Verder in het voorjaar snoeien, zoals Ruud al zei.

Marja

za, 02/08/2008 - 16:42
Hendrik Jan

Zelf knip ik bij het tuinonderhoud in tuinen de bruine uitgebloeide bloemen altijd af, zodat er wat meer kracht vrijkomt voor de nieuwe kleine bloemen en het staat natuurlijk mooier.
Als je struik niet beschut staat kan je in de herst de grote takken iets inkorten. De echte snoei doe je half maart. In januari de vlinderstruik ietwat kalk geven en in maart bemesten, pas op met overmesting, want dat creert de vlinderstruik soms erg lang slappe takken die gaan hangen.

do, 25/09/2008 - 22:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik knip ze eruit omdat de plant dan geen moeite hoeft te doen om zaad te maken. De andere bloemen, ook de kleine gaan dan goed bloeien en je hebt er heel lang plezier van. In het voorjaar moet je hem wel bijna tot aan de grond snoeien. Hij bloeit namelijk alleen op nieuwe takken.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag