Elstar bloeit en Topaz niet - bestuiving?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 25/04/2007 - 13:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Elstar bloeit en Topaz niet - bestuiving?

Vorig jaar herfst heb ik een Elstar- en een Topazboompje geplant, beide laagstam. Ik heb geïnformeerd: deze twee kunnen elkaar bestuiven als ik me juist heb laten voorlichten. Toen ik ze plantte droegen ze allebei appeltjes. Ze groeien allebei heel goed, en ik zie ook geen ziektes.
De Elstar staat nu in volle glorie te bloeien (schitterend!), de Topaz staat goed in het blad maar maakt nog in het geheel geen aanstalten om te gaan bloeien! Komt dat nog? Op Internet vind ik totaal tegenstrijdige informatie over hun bloeitijden en onderlinge bestuivingsmogelijkheid, dus nu weet ik het helemaal niet meer. Komt die bestuiving nu wel goed? Ben ik te ongeduldig met mijn Topaz?

wo, 25/04/2007 - 13:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uitstekende bestuivingstabellen vindt u hier:

http://tinyurl.com/y4jdxuon

Topaz is geen bestuiver voor Elstar, wel andersom (Elstar bloeit later). Uw Topaz zal dit jaar waarschijnlijk overslaan. Het valt overigens ook niet te verwachten dat appelboompjes in de herfst gepland het volgende jaar al rijk bloeien en vrucht zetten.

Mocht de Elstar toch vrucht zetten dun die dan flink uit, gun de plant z'n krachten om een goed wortelstelsel te vormen, dat is in deze fase belangrijker dan een paar appeltjes.

Ruud

wo, 25/04/2007 - 23:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank u wel! Ik wacht nog een jaartje!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag