Er woelt iets in mijn gazon

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/07/2010 - 16:10
sjieve

Er woelt iets in mijn gazon

Beste mede-forummers,

In het voorjaar heb ik altijd last van molshopen in mijn grasveld. Daarna heb ik hier geen last meer van. Ik verwijder het overtollige zond, vul eventueel het ontstane gras en daarna groeien de plekken altijd mooi dicht.

Ik heb echter in de zomer een of ander dier dat vlak onder de oppervlakte (dus net onder het gras) hele tunnelsystemen graaft. Doordat het vlak onder de oppervlakte gebeurt stert het gras vaak af en anders zakt het ter plekke in en krijg je een gat (of eerder een groot gat) in het gazon.

Wat voor beestje graaft er onder mijn gras (mol? woelmuis? woelrat? iets anders?)? Is er iets waarmee ik deze ongenodigde gasten kan verjagen?

Ik zie graag jullie reacties tegemoet.

wo, 14/07/2010 - 17:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naar de beschrijving te oordelen is hier een woelmuis aan het werk.Een woelrat zou natuurlijk ook kunnen maar die zijn hier toch weinig voorkomend.De grens van het verspreidingsgebied ligt in Belgie,alhoewel de laatste tijd er wel waarnemingen in Zuid-Nederland zijn geweest.Woelratten leven meestal ook aan waterkanten.

wo, 14/07/2010 - 17:43
sjieve

Woelmuis? Is die zo groot als een muis maar dan hariger? Mijn kat kwam laatst met zo'n diertje aanlopen.

Hoe kan ik die woelmuizen verjagen?

V.w.b. woelratten, ik zit redelijk ver van water af, maar wel dicht bij de grens van Belgie.

wo, 14/07/2010 - 18:08
lousje

Dat zijn de jonge mollen die nu aan het ritten zijn.Ze zijn nog niet sterk genoeg om diepe gangen te graven en maken nu overal van die oppervlakkige tunnels.Ze gaan op zoek naar een eigen territorium, want mollen leven strikt solitair en worden om deze tijd van het jaar de deur uit gezet Dat duurt een paar weken.Als je er rustig een poosje naar gaat kijken kun je ze soms zien lopen.Ook kraaien, katten, vossen, en honden zien dat en zullen hun best doen om ze te vangen.Ik heb ooit een lapjeskat gehad die nooit een vogel ving, maar om deze tijd van het jaar wel jonge mollen thuis bracht.
Het is wat hinderlijk, het beste is om dagelijks de ritten even plat te trappen
Zoek maar eenseven met google naar: mollen en dan vind je veel informatie over deze ondergrondse medegebruikers van je tuin.

wo, 14/07/2010 - 18:19
sjieve

Jonge mollen? Dat klinkt eigenlijk wel logisch. Ik heb een aantal van die gangen (vlak onder het gras) gevolgd en die komen onder de haag door bij de buren in de wei uit.

Dat grofharige muisje dat de kat gevangen had, was zeker geen mol, dat weet ik zeker. Maar kan natuurlijk weer wel een gewoon muisje zijn geweest.

wo, 14/07/2010 - 18:46
daucus

Ik woon in de provincie Groningen en onze kat heeft al een paar keer een woelrat mee naar huis
genomen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag