ervaringen met tuinaarde/champignonmest

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/11/2003 - 08:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

ervaringen met tuinaarde/champignonmest

Hoi,

Iwe heeft goed/nare ervaringen met het gebruik van tuinaarde/potgrond en of champignonmest. Ik hoor en lees wel eesn dat champignonmest (als je daar aan kunt komen) het beste is om de tuingrond goed te maken. Of kun je toch beter potgrond/tuinaarde gebruiken?

groeten,

Gert-Jan

do, 13/11/2003 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gert Jan waar heb je dit voor nodig. ? Er is een groot verschil tussen champignonmest dit is iets om voeding te geven, potgrond dit is voor bakken en potten op het terras en tuingrond daar gebruik je hooguit een zak of zes van om de gaten in je tuin wat op te vullen ?
Er staat een uitgebreid artikel over mesten in het forum en als je op google kijkt een artikel over champignonmest. Als het in de stad gebruikt dan schijn je het wel te kunnen ruiken.

vr, 14/11/2003 - 08:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als Limburger (Noord) is het niet zo moeilijk om aan championmest te komen. Kwestie van een afspraak maken met de kweker en je kunt het meestal gewoon komen ophalen als de bedden opnieuw worden gevuld. Er bestaat hier ook de mogelijkheid het te laten brengen, maar dan moet er 10 kuub worden afgenomen. Beetje teveel voor een gemiddelde tuin.
Aangezien champignonmest van paardenstront en stro wordt gemaakt en hier ook nog myceneum aan wordt toegevoegd, is het een ideale bodembemester en grondverbeteraar. Door het stomen van de kweekruimte gaat 99,999 % van het myceneum wijlen. Het resterende deel kan in de tuin onder ideale omstandigheden nog voor leuke groepjes champignons in de tuin zorgen.
Door het stomen zijn ook alle bodemorganismen die in de champignonmest zitten ook gestorven. Gevolg hiervan is dat champignonmest een beetje muf of licht naar amoniak ruikt. Aangezien het de bedoeling is dat de mest wordt ondergewerkt, zal er van stankoverlast nauwelijks of niet sprake zijn.
Tuinaarde zou ik alleen gebruiken voor het opvullen van gaten in de tuin. Mijn ervaring met tuinaarde is dat er ontzettend veel onkruidzaden in voorkomen. Dit kan natuurlijk aan het fabrikaat liggen. ( Gamma))
Potgrond met je voor potplanten houden. Na het legen van de bloembakken kun je de potgrond wel door de tuin verspreiden, maar houdt er rekening mee dat de tuin zo langzaamaan verzuurt.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag