geranium rozanne in toom houden

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 08/07/2011 - 12:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

geranium rozanne in toom houden

Beste tuinliefhebbers,
In mei maakte ik me nog zorgen dat m'n Geraniuminfo-icon Rozanne niet ging bloeien... Jullie stelden me toen gerust: dat zou heus nog wel komen. Inderdaad: jullie hadden gelijk. Hij bloeit volop. Punt is alleen dat hij tot mei dus ZOVEEL blad heeft aangemaakt, dat hij wel 80 cm hoog is geworden en alle planten in z'n omgeven wegdrukt :-)
Hoe kan je een geranium in toom houden? Vooral dit type... dat dus heel luchtig en hoog wordt? Ik heb nl. ook een andere (roze) geranium, die veel compacter blijft. Kan je de Geranium bijv. in het vroege voorjaar meteen terugsnoeien? Dan bloeit ie misschien wel later, maar wordt ie misschien wat minder hoog? Iemand ervaring hiermee?
Hartelijk dank alvast!

vr, 08/07/2011 - 13:05
elfrog

Ik heb er al vrij vroeg de gesnoeide takken van de vlinderstruik om en in gezet. Die houden hem redelijk in toom. Het ziet er in het begin niet uit met die kale takken maar nu zie je er niets meer van.
Bij mij is hij dit jaar trouwens ook hoger dan andere jaren.

vr, 08/07/2011 - 14:29
Polplastron

Er zijn tuingeraniums in bijna alle kleuren, vormen en groeiwijzes. Dit type
is gewoon een groter uitgroeiende. Als je daar niet van houdt, kan je beter
een andere soort/variëteit nemen.

Mij stoort het uitdijen van 'Rozanne' niet. Bij mij weeft ze zich vlotjes
tussen een hoge, oude roos 'Louise Odier'. De combinatie is prachtig en geen
van beide planten lijkt last te hebben van de ander.

Groeten,

Pol

vr, 08/07/2011 - 20:10
lousje

Ik heb G.'Rosanne'aangeschaft omdat ze zo lang doorbloeit.De planten staan hier in grasbermen en maken inderdaad lange uitlopers,die niet omhoog groeien, maar die zich plat op de grond leggen in het gras.Die bermen worden éénmaal per jaar gemaaid.Dan zijn de Rozannes dus weer keurig gekortwiekt.Als je er last van hebt dat jouw plant te hoog wordt, heeft ze blijkbaar erg veel steun van de buren.Mijn advies: in het vroege voorjaar kort afsnoeien en dan in april nog eens weer insnoeien.De uitlopers zullen dan niet zo lang uitgroeien.

vr, 08/07/2011 - 23:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

@Maria1: hoe bedoel je vroeg in het voorjaar al snoeien? in de winter sterft hij boven de grond helemaal af toch? Dus februari/maart komen net de eerste blaadjes aan de plant. Moet je dan meteen al snoeien?
@Elfrog: hoe werkt dat met die takken van

za, 09/07/2011 - 00:46
tuinprins

Ik denk dat Elfrog het woord 'in toom houden' verkeerd gebruikt. Door het plaatsen van de oude takken van de vlinderstruik in en om de plant bereik je dat de plant zich beter presenteert. Op de groei van de plant heeft dat natuurlijk geen invloed.

Terugsnoeien in het late voorjaar of de voorzomer? Hier heb ik geen ervaring mee bij Geraniums. De zogenoemde 'Chelsea chop' wordt volgens mij niet toegepast bij geraniums. De 'Chelsea chop' is het terugsnoeien van vaste planten zoals Eupatoriuminfo-icon, Veronicastruminfo-icon en Heleniuminfo-icon met het doel ze later te laten bloeien met meer bloemen die evenwel kleiner zijn dan als de plant niet zou worden teruggesnoeid. Bijkomend voordeel is dat de planten niet zo hoog worden en dus minder snel omvallen of knakken door de wind. De 'Chelsea chop' gebeurt rond de tijd dat de Chelsea Flower Show wordt gehouden, vandaar de naam.

Sommige vroegbloeiende Geraniums worden wel teruggesnoeid NA de bloei. Het belangrijkste doel hiervan is dat de plant fris nieuw loof aanmaakt en je niet heel de zomer zit aan te kijken tegen de uitgebloeide bloeistengels. Vorige week heb ik Geraniuminfo-icon 'Brookside' en G. psilostemon radicaal teruggesnoeid en met radicaal bedoel ik ook radicaal: alles er af knippen tot vlak boven de grond. Binnen de kortse keren maken deze Geraniums nieuw blad en G. psilostemon geeft in de meeste jaren nog wat herbloei.

Gegroet, de tuinprins

za, 09/07/2011 - 10:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor de uitleg tuinprins,
Snoeien ná de bloei hoeft bij deze geraniuminfo-icon niet, want hij bloeit van eind mei tot oktober! Dat is precies waarom ik hem heb: omdat ie de hele zomer bloeit. Je kijkt dus nooit tegen uitgebloeide stengels aan. Hij stort pas in als de herfst invalt. Prachtige plant. Afijn, misschien moet ik 'm een ruimer plekje geven, een beetje proberen te leiden, en misschien eens proberen 'm vroeg te snoeien... We zullen zien.

za, 09/07/2011 - 18:42
elfrog

Voor mij is in toom houden ook: hem daarheen leiden waar je hem heen wil hebben. Als je er in het voorjaar takken tussen zet valt hij nl niet zo om en hebben z'n buren ook een kans. Overigens zou ik deze plant niet meer kwijt willen. Hij bloeit lekker weelderig en zeker van mei tot oktober.

Onderwerp gesloten