GRASZAAD OF GRASZODEN???

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 04/04/2005 - 12:20
mgesink

GRASZAAD OF GRASZODEN???

WE WILLEN IN ONZE TUIN CIRCA 90 M2 GRAS AANLEGGEN. WAT IS HET BESTE. GRASZAAD OF GRASZODEN EN WAT KOST DIT ONGEVEER? EN HOE LANG DUURT HET IN HET GEVAL VAN GRASZAAD VOORDAT JE ER WEER OP KUNT?

di, 05/04/2005 - 00:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een kwalitatief onderscheid tussen zaad en zoden is moeilijk te geven. Vaak geeft de prijs en/of het gebruiksgemak de voorkeur.
Vanuit mijn ervaring als hovenier merk ik dat zoden vaak de voorkeur krijgen als er nog kleine kinderen in het gezin aanwezig zijn.
De grondbewerkingen voor zaad en zoden zijn gelijk tot het moment van inzaaien of bezoden (bemesten, spitten/frezen, egaliseren en fijnegaliseren). Tot hier zijn dus ook de prijzen gelijk.
1 m² zode kost ongeveer 1.85 €, 1 kg zaad ong. 6 €. Ervan uitgaande dat met 2.5 kg zaad 100 m² wordt ingezaaid, komt dit op 16 € per 100 m². Bezoden komt dan al op 185 €!
Als richtprijs geef ik mijn klanten voor inzaaien 2 €/m² en voor bezoden 6 €/m². In uw geval: 180 € tegen 540 € ( uiteraard onder groot voorbehoud, pin op deze cijfers niemand vast!)
De zoden zijn na twee weken reeds beloopbaar en na een maand kan er al op gespeeld worden.
Ingezaaid gazon is de eerste drie maanden nog zeer kwetsbaar en laat zich pas vlot bespelen na ongeveer een half jaar.
Zoals u ziet liggen de kwaliteiten van zoden in de tijdwinst en van zaad in de prijs. Nu is het aan u om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.
Hendrik

wo, 06/04/2005 - 10:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wij hebben speelgras ingezaaid in het vroege voorjaar (nu dus)
Na een week of 6 was die al beloopbaar en redelijk speelbaar.
Ik heb ook 3 kleine kinderen en geen spijt dat ik voor zelf zaaien gekozen heb. Bij graszoden moet je enorm veel onderhoud plegen; veel sproeien met warm weer, en dan heb je ook nog kans dat ze niet aanslaan en toch nog doodgaan. Ik zou weer voor zaaien kiezen, ook gezien de prijs!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag