Groenblijvende klimmer met bloem?

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 12/04/2012 - 00:17
Saab

Groenblijvende klimmer met bloem?

Vlak naast mijn woonkamerraam staat een houten schutting, hier kijk ik zomer en winter tegenaan. Het is een plek met in de zomer warme middagzon. Ik ben op zoek naar een plant (klimmer) die groenblijvend is in de winter en liefst ook wat extra's heeft in de vorm van bloei en/of bes. Een vuurdoorn vind ik op deze plek te stekelig. Iemand ideeen?

do, 12/04/2012 - 00:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ben ook niet zo'n fan van vuurdoorns, maar het is wel een van de weinige planten, die en bloeien, vrucht geven en wintergroen zijn.
Misschien is een Cotoneasterinfo-icon salicifolia een alternatief.

do, 12/04/2012 - 20:58
daucus

Je zou ook een combinatie kunnen maken van bv euonymusinfo-icon fortunei met clematisinfo-icon. Euonymus is er
in bont blad en in groen blad.

do, 12/04/2012 - 19:05
satomi

Garrya elliptica?

do, 12/04/2012 - 19:37
Sophoras

Is niet 100% winterhard.
sophorainfo-icon

do, 12/04/2012 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sophoras, winterhard was geen vereiste, we kunnen dus rustig planten noemen die wintergroen zijn maar niet wintervast.
Zou wel flauw zijn voor iemand die een serieus advies vraagt.

Misschien is het handig om te weten of wat bescherming mogelijk is, zo ja zou volgens mij ook de trachelosperma jasminoides (toscaanse/ster jasmijn) of een passiebloem kunnen.

Misschien een ander idee, niet wintergroen maar wel winterbloeiend. Jasminuminfo-icon Nudiflorum (winterjasmijn).

Alexander

ma, 16/04/2012 - 18:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat dacht je van een Kerriainfo-icon, de Nederlandse naam is Ranonkel. Blijft heel lang groen, er zitten zelfs in de winter nog een paar bloemen aan en al vroeg in het voorjaar bloeit hij uitbundig geel. Ben er zelf helemaal weg van. Heb ook een paar Forsythiainfo-icon struiken staan, om al vroeg een beetje kleur in de tuin te hebben. Maar de Kerria wint, dat is op dit moment de blikvanger.

Groet,
Edith

ma, 16/04/2012 - 19:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Edith: de vraag ging over een klimmer!

ma, 16/04/2012 - 21:40
WiPe

Zowel Garrya elliptica, Kerriainfo-icon japonica als zelfs forsythiainfo-icon kunnen tegen een muur geleid worden.
Wat de winterhardheid van Garrya elliptica betreft: daar heb ik nog geen problemen mee gehad. Het blad kan al eens bevriezen, maar meer niet.

Andere groenblijvende klimmers: Clematisinfo-icon armandii 'Snwodrift' of Lonicerainfo-icon henrii

ma, 16/04/2012 - 20:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alleen Forsythiainfo-icon suspensa is een klimmer. Of je nu het hele jaar tegen het saaie groen van deze plant wil kijken, op 3 weken bloei na, is de vraag.

ma, 16/04/2012 - 22:31
JHB65

Een vuurdoorn is inderdaad stekelig, maar de voordelen van een vuurdoorn doen de nadelen teniet. Althans in mijn natuurbeleving, want de bloempjes zijn een genot voor de wilde bijen en hommels, en de merels genieten van de bessen. Plaats toch een vuurdoorn met oranje of roodgekleurde bessen. Grootgeworden biedt de vuurdoorn ook een uitstekende nestgelegenheid voor kleine vogels. De vuurdoorn kan goed tegen een stevige snoeibeurt. En mocht je bezorgd zijn dat allerlei insecten via de geopende raam naar binnen vliegen, plaats dan een horraam.

Of doe 's gek. Een appel- of perenleiboom tegen een houten schutting aan zou ook niet misstaan. Het geeft iets pittoresk aan het geheel, bloesem in het voorjaar en fruit in het najaar. Geniet van de natuur in al haar aspecten.

Binnenkort laat ik door de hovenier een appelleiboom plaatsen op een plek in de tuin, die niemand zou verwachten. Wat voor soort appel het precies wordt, hoe hoog of breed etc. weet ik niet; ik laat me gewoon verrassen. En mocht de boom daar op die plek niet aanslaan, dan verplaats ik hem toch gewoon. Doe ik wel vaker met allerlei planten en boompjes.

ma, 16/04/2012 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

.... en die plek is....?

di, 17/04/2012 - 00:13
Saab

Dank voor alle ideeen! Ik heb zojuist de knoop doorgehakt: het wordt een 'ouderwetse' Hydrangeainfo-icon Anomala Petiolaris. Een bladhoudende plant blijft moeilijk, maar dit alternatief ziet er in de andere seizoenen (denk ik) mooi genoeg uit. Er waren wel wat alternatieven maar helaas veel daarvan met gele bloem en dat is nou juist de kleur die ik niet wil .....
Het wordt vast mooi! Dank allemaal.

di, 17/04/2012 - 00:23
JHB65

De voortuin staat gericht naar het noordwesten met voornamelijk wintergroene planten, dennenbomen, coniferen, buxussen en hulst. Ook staat daar een perenboom en een moerbeiboom. Tot een uur of 4 zomertijd geen enkele zonnestraaltje op die plek waar de leiboom komt te staan. Na 16:00 uur toch nog weinig zon te wijten aan de vele bomen in mijn voortuin en in de voortuin van de buren. M.a.w. ik verwacht géén grote fruitoogst. Het is gewoonweg nieuwsgierigheid mijnerzijds of de boom daar wel aanslaat. Op die bewuste plek hebben mahoniaplanten gestaan, die ook te lijden hebben gehad van de strenge vorst. Mahoniaplanten leefden nog wel, maar ik was toe aan iets anders. Laat ik 's iets gek doen.

di, 17/04/2012 - 00:28
Sophoras

Een alternatief: zelfde familie als de Hydrangeainfo-icon petiolaris maar met roze bloemen. Schizophragmainfo-icon hydrangeoides rosea.
sophorainfo-icon

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag