grondwaterstand

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 02/07/2012 - 23:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

grondwaterstand

Wij hebben een tuin die grenst aan een soort singel die om onze wijk loopt. De tuin loopt in terrassen naar beneden. De laagste border grenst aan een betegelde rand die tot de damwand van het water loopt.
Nu lees ik regelmatig over planten die niet tegen een 'te hoge grondwaterstand' kunnen. Maar wat is een 'te hoge' grondwaterstand? Hoe hoog is hoog? De struik die nu in de laagste border staat heeft het 30 jaar goed gedaan, maar heeft een ziekte opgelopen waardoor we hem moeten vervangen. Nu vraag ik me af welke planten ik daar wel en niet kan neerzetten.
Zoals gezegd kan ik veel artikelen vinden over planten en hun relatie tot de grondwaterstand, maar nergens wordt uitgelegd hoe 'hoog' of 'laag' normaal is. Wie helpt?
dank alvast voor de reacties!

di, 03/07/2012 - 00:17
Mosmanneke

Als de grondwaterstand te hoog is gaan sommige planten dood omdat ze daar niet tegen kunnen. Als de grondwaterstand te laag is kan verdroging optreden waar veel planten ook weer niet tegen kunnen. Bovendien kan de grondwaterstand varieren. Wat normaal is kun je dus niet zomaar even zeggen. Niet te nat en niet te droog lijkt me voor de meeste planten het beste. Als je het over een singel hebt die door de wijk loopt, lijkt me daar sprake van een hogere grondwaterstand dan bijvoorbeeld op de Veluwe.
Daar zul je dus rekening mee moeten houden als je iets aanplant.
Overigens is dit gewoon mijn idee daarover. Of het wetenschappelijk juist is daar moeten anderen maar over oordelen.

di, 03/07/2012 - 00:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

@mosmanneke: dat is dus precies mijn vraag: wanneer noem je grondwaterstand te hoog en wanneer te laag. Het is natuurlijk duidelijk dat als de stand te hoog is, dat planten 'natte voeten' krijgen, en bij een te lage stand treedt er verdroging op. Maar wan

di, 03/07/2012 - 01:04
JHB65

Ik veronderstel dat uw tuin niet de enige tuin is die grenst aan de singel. In dat geval, zou ik kijken in de tuinen van de buren en eventueel nog verderop. Wie weet komt uzelf tot een ingeving van... die plant staat aan de waterkant en die vind ik mooi. Alternatieve oplossing gevonden. En het bewijs wordt door de plant zelf geleverd.

Mijn tuin grenst aan een vrij brede sloot met vrij veel zon. En inderdaad, de strook tuin aan de waterkant is altijd vrij vochtig. Een struik die het wonder boven wonder goed doet direct aan de waterkant, althans in mijn tuin, is de witte aalbes. Vraag mij niet waarom, het is zo. Idee?

di, 03/07/2012 - 01:13
JHB65

De grondwaterstand is per definitie nooit en te nimmer te hoog of te laag.
De grondwaterstand is normaliter te hoog of te laag in relatie tot... of in vergelijking tot...gedurende... Zoveel factoren die meegewogen moeten worden om tot een enigszins aanvaardbare, wetenschappelijke conclusie te komen. En dan nog. Uiteindelijk wordt het bewijs geleverd door de plant of boom zelf. M.a.w. kijk naar de planten en bomen en concludeer zelf.

di, 03/07/2012 - 12:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor de reacties, maar het helpt me nog niet echt verder.
Concreet: ik wil er een pergola met klimroos gaan neerzetten, maar rozen houden niet van een 'te hoge grondwaterstand'. Vandaar mijn vraag.
En aangezien de meeste moderne tuinen vooral bestraat zijn, grote flonderterrassen hebben, en weinig planten, kan ik me niet echt laten inspireren door de buurt. Ik heb nog een ouderwetse tuin met heel veel bloeiende planten en struiken. Dat kom je hier niet veel meer tegen.
En rozen zijn natuurlijk ook heel ouderwets ;-)
Dus: wie weet hoe ik kan bepalen of ik daar een roos kan planten?

di, 03/07/2012 - 13:42
Mosmanneke

Het is toch duidelijk Marida. Als je weet dat de grondwaterstand bij jou in de buurt altijd aan de hoge kant is en je weet ook dat rozen niet van natte voeten houden dan moet je daar geen rozen zetten. Maar wat let je om het toch te proberen? Misschien kun je op de plaats waar de rozen moeten komen nog wat extra grond opbrengen.

di, 03/07/2012 - 15:03
satomi

Marida, vraag het eens na bij de gemeente, misschien hebben zij ooit een onderzoek gedaan en zijn de gegevens in te zien ter plekke of via computer. Of google bv. op grondwaterstand bepalen.

Het is erg lastig om specifiek te zeggen hoe diep een plant wortelt omdat de omstandigheden in de bodem behoorlijk kunnen verschillen, ook in 1 tuin maar kruidachtigen leven over het algemeen met de wortels in de eerste 30/40 cm, heesters kunnen o.h.a. tot 60/70 cm diep gaan en veel bomen gaan nog dieper.

di, 03/07/2012 - 19:50
D_SDennis

De bodem bepaaltin hoge mate hoe planten wortelen en niet de planten. Plant gewoon geen planten waarvan je weet dat die van droogte houden. En verwacht goede groei van planten die van vocht houden. Bomen zullen op zo'n plek een erg oppervlakkig wortelgestel ontwikkelen, maar wat dan wel veel breder groeit dan anders. Dus hoog of laag is niet zo relevant. Het gaat er om dat je de juiste planten zet bij jouw omstandigheden. 1 m diep is hoog voor bomen maar heel erg diep voor een pol riet.

di, 03/07/2012 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

@morsmanneke: ik weet niet of de waterstand bij mij aan de hoge kant is, want we wonen op zandgrond, dus over het algemeen dus juist heel erg droog! Maar omdat ik aan het water woon, vraag ik me dus af of het in de rand vlak aan het water misschien proble

di, 03/07/2012 - 21:48
birdwatcher

zandgrond en voldoende water ,lijkt mij ideaal voor roos

Onderwerp gesloten