houtwal van dode takken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/04/2013 - 22:52
onnorombouts

houtwal van dode takken

hallo,

sinds kort zijn wij eigenaar van een eeuwenoude boerderij, met bijbehorende wei-tjes.
nu leek het ons leuk om in plaats van het oude gaas en prikkeldraad een houtwal te maken van oude takken.
principe is als volgt, elke meter een paal in de grond welke een meter boven de grond uitsteekt. hieromheen allerlei takken vlechten, welke de afgelopen 2 maanden volop voorhanden waren. mensen kwamen ze zelfs brengen.
alle voorhanden zijnde loofhout-soorten hebben wij gebruikt.
inmiddels hebben wij zo al een 300 meter gemaakt, wat een geweldig resultaat geeft en zo veel beter past bij een oud erf als prikkeldraad en schrikdraad. we hebben er zelfs al complimenten over gehad van landschapsbeheer en de vogelbescherming.
nu heb ik wel eens gelezen dat van oudsher prikkelige planten hierin werden verweven om klein-vee binnen te houden en geboefte buiten.
nu hebben we er al een aantal bramen in geplant, maar zijn nog op zoek naar planten welke de wal/haag meer cohesie geven en tevens de bovenbeschreven eigenschappen bezitten. te denken valt natuurlijk aan allerhande planten welke vogels en nuttige insecten aantrekken.
voorwaarde is wel dat de planten niet giftig zijn voor onze dieren en kinderen, snel stevigheid bieden en wel binnen de perken te houden zijn (ook voor onze agrarische buren).
wie heeft er suggesties.
liefst goedkope oplossingen welke bijvoorbeeld te stekken zijn, zodat de hele wal/haag beplant kan worden.

ma, 22/04/2013 - 10:52
lousje

Goed werk, Onno!Je bent op die manier je takkenafval op een gemakkelijke manier kwijt.Het hangt er van af op wat voor grond je werkt, welke bomen en struiken het goed doen.Veel soorten zaaien zich vanzelf uit maar ze moeten natuurlijk wel in de omgeving staan.Boeren houden i.h.a. niet van bomen en struiken , dus is er in zo'n agrarische omgeving vaak weinig dat zich spontaan kan uitzaaien.Meidoorns zijn een goede investering als prikkende kering, sleedoorns ook, maar die groeien alleen maar goed op leemachtige grond.Kijk eens bij tuincentra bij de afdeling bosplantsoen, daar kun je allerlei jong plantgoed vinden dat niet erg duur is.Gooi al je appelklokhuizen met pitten in je wal, misschien groeien er wel wilde appelboompjes uit, aalbessen en kruisbessen doen het ook goed en zaaien zichzelf wel uit Lees de boeken van Arie Koster over ecologisch groenbeheer.En bel aan bij mensen die iets soortgelijks doen, je leert het meest van zelfdoeners.Mocht je in de buurt van Drachten komen, dan mag je gerust eens komen kijken hoe het allemaal bij mij gegaan is

ma, 22/04/2013 - 10:52
RdB

Vooral Meidoorn werd hiervoor toegepast,

Ruud

ma, 22/04/2013 - 11:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet alleen meidoorn maar ook sleedoorn stond vroeger bij elke boerderij waar zelf geslacht werd.De lange doorns van deze plant werden gebruikt om worsten dicht te maken voor ze in de schouw werden gehangen.

ma, 22/04/2013 - 12:15
lousje

Ik heb nog vergeten om wilde rozen te noemen.Hondsroos is ook als bosplantsoen in bundeltjes voor weinig geld te koop en zaait zich prima uit.En heel mooi als vlechter is clematisinfo-icon vitalba, zaait zich ook wel uit.

ma, 22/04/2013 - 20:50
onnorombouts

bedankt allemaal,

ga hier zeker mee aan de slag.

gr. onno

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag