ideeen voortuin

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 16/05/2008 - 11:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

ideeen voortuin

We zijn pas verhuisd en ons nieuwe huis had een voortuin met alleen maar grind. Inmiddels is het grind weg en willen we een voortuin aanleggen. Alleen, we weten niet zo goed wat we ermee aanmoeten. Misschien hebben jullie ideeen.

We willen graag een voortuin die 's winters mooi is en in de lente en zomers (voor een deel) in bloei staat (kan ook door bollen o.i.d.). In de herfst, winter en lente zitten we namelijk binnen en dan kijken we tegen de voortuin aan.

De grond in de voortuin is klei met daaroverheen een laag geel zand van 10 cm dik. Daaroverheen komt een laag van 10 cm zwart zand. Ik heb gehoord dat dit voldoende is om planten te laten groeien. Klopt dit?

De voortuin heeft 's ochtends zon en vanaf een uur of 1 schaduw. De bakstenen van het huis hebben een normale kleur (niet rood o.i.d.). De tuin is ongeveer 4,5 meter breed en 4 meter diep. Aangesloten aan het huis loopt een pad (voor het raam langs) en daarnaast staat een rij buxussen (hoogte ongeveer 25 cm).

Mijn voorkeur gaat uit naar planten waarvan de bloemen passen in de kleurenpalet rood, roze, paars en wit. Wij houden niet echt van een formele tuin.

Ik hoop dat jullie genoeg informatie hebben om me verder te helpen.

Groet, Astrid

za, 17/05/2008 - 16:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Moeilijk hoor, Astrid, om zonder de tuin te zien advies te geven. Wat in ieder geval een hele leuke winterbloeier is: helleborusinfo-icon. Heb je in tal van kleuren, soorten en maten. Daar heb je echt vanaf december een prachtige bloeiende plant aan. Dus die zou ik zeker een plekje geven voor de winter.
Een andere groenblijver met kleur in de winter is een skimmiainfo-icon. Die wil niet teveel zon, dus lijkt me een tuin met alleen ochtendzon wel prima. Die geeft rode 'knoopjes' in najaar/winter die uitgroeien tot roze bloemetjes in het voorjaar. Blijft in de zomer gewoon groen.

Een prachtige voorjaarsbloeier is natuurlijk de rododendron of een azalea. Je hebt daar meteen ook weer een groenblijver in de winter te pakken. Wel uitkijken dat die struiken allemaal niet te groot worden natuurlijk. Een andere vroege bloeier is de bodembedekker phloxinfo-icon. Die is dus laag, en staat altijd leuk over een randje... Let op, er is ook hoge phlox in prachtige roze tinten, maar die bloeit vanaf juni. Ook een aanrader voor de zomer!
Voor het voorjaar natuurlijk ook lekker veel bollen planten (in november). In de zomer heb je uiteraard een hele rij aan mogelijkheden. Het hangt er vanaf of je hoge of lage planten wilt. Vaste planten, of ook éénjarig goed, enz. Waar ik zelf gek op ben is de Lavaterainfo-icon. Een struik die redelijk winterhard is, maar wel kaal wordt 's winters. In het voorjaar afknippen tot ongeveer 50 cm boven de grond, en hij loopt prachtig uit. Kan zo'n 1,5 tot 2 meter hoog worden, en bloeit heel uitbundig, vanaf juni tot ver in het najaar in verschillende tinten roze en wit.

Wat betreft de grond: ik woon op zandgrond, dus heb er geen ervaring mee. Maar ik hoor altijd dat vette klein-grond het beste doorgeschept kan worden met scherp zand. Dat moet voldoende zijn... Maar daar moet je misschien nog anderen over raadplegen.

Succes Astrid!

Onderwerp gesloten