Kalk en koemest

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 28/08/2009 - 21:04
johndoe

Kalk en koemest

Nog een vraagje. Kan ik ook te veel kalk en of koemest korels aan mijn planten geven? Ik heb ze nu allemaal één kleine bakje gegeven maar in het voorjaar wordt dat wat meer. Maar ik las dat de vlinderstruik b.v. op arme grond goed groeit. Mag je die dan wel bemesten? En met de kalk verander ik de zuurgraad, zijn sommige planten misschien beter af met een zure grond?

vr, 28/08/2009 - 21:32
RdB

Mesten doe je een moestuin of een haag. Daar haal je veel materiaal weg en vul je dus ook aan. Een bloementuin heeft niet/nauwelijks mest nodig, een enkele plant daargelaten. De meeste bloeien beter op arme dan te rijke grond (=veel blad, harde groei, weinig bloem m.a.w. leuk voor de kweker, maar niet voor de siertuin.

Mesten in de herfst is al helemaal zinloos. Voordat de koemest is verteerd zijn de planten al in rust. In het najaar geef je hooguit wat kaliummest aan knolgewassen.

Kalk: wordt wel gegeven aan een gazon, niet aan planten of het moeten kalkminnaars zijn die niet zonder kunnen. Zuurminnende planten zoals heide of Rhododendrons help je er effectief mee om zeep.

vr, 28/08/2009 - 22:23
johndoe

Ok ik begrijp dat met die mest nu beter, dat duurt inderdaad een tijdje voor de grond dat opgenomen heeft.
Ik zal even zeggen om wat voor planten het gaat:
Klimrozen
Clematisinfo-icon
Kamperfoelie
Sterjasmijn
Sierheester
Sneeuwbal
Vlinderstruik

Voor de rozen en clematis was me wel verteld dat wat kalk goed was in januari. Maar moet ik nu zo ver gaan om de paar kalk korrels te verwijderen bij de rest?

vr, 28/08/2009 - 22:46
RdB

Deze zullen er niet aan dood gaan. Al kan ik mij bij sierheester natuurlijk van alles voorstellen.

Ruud

za, 29/08/2009 - 00:29
johndoe

Ok, de sierheester is een Astropurpureum maar ik ga er van uit dat dat ook geen probleem is. Bedankt.

Ai lees ik net dat de Astropurpureum een zurige bodem nodig heeft.

za, 29/08/2009 - 09:45
Hendrik Jan

Roos, Clematisinfo-icon, Lavendel en de sering willen graag in jan/feb ietwat kalk, de vlinderstruik is ook een kalk minnende struik, maar doet het ook nog goed in nutrale grond.
Phloxen willen ook wel wat kalk.
Kalk geef je alleen aan bepaalde planten die dat expliciet nodig hebben, er zijn nl. ook veel planten die dit juist weer helemaal niet kunnen verdragen.
Wat koemest elk jaar in maart wordt meestal door de meeste planten/heesters/bomen wel op prijs gesteld (niet door o.a Rodondendrons en Camelia's).
Lavaterainfo-icon's NIET bemesten.
Geef bijv. rozen, Clematissen, Phloxen, Lavendel, Persicariainfo-icon's, Hydrangeainfo-icon's, pioenrozen, Seringa's vulgaris in maart wat beendermeel voor o.a bloemvorming (maar bijv. Lavatera is hierop weer een uitzondering).
Clematissen (na de bloei), Pioenrozen en Helleborussen orientalis kan je in het naseizoen nog een kleine nabemesting geven.
Om te vermijden dat Heleniums, pimpernellen etc. te slap worden kan je in maart ook ALLEEN wat kalimest geven.
Staan planten in zandgrond, dan zal er veel meer mest moeten worden gegeven en soms zelfs moeten worden herhaald, terwijl planten in kleigrond weer met veel minder toekunnen (klei bevat van zichzelf al meststoffen en het wordt niet gauw weggespoeld.

Kortom er is geen eenduidig antwoord mogelijk.

za, 29/08/2009 - 11:49
johndoe

Heel duidelijk. Toch een boel te leren op dit forum :)

Onderwerp gesloten