Kamperfoelie opgegeten

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/10/2010 - 11:54
Elene

Kamperfoelie opgegeten

Goedemorgen,
In augustus heeft een of ander schorriemorrie in no time mijn hele kamperfoelie opgegeten! Het is geen grote plant, voorjaar 2009 gekocht en geplant, maar die hele paar meter plant is totaal kaalgegeten en dat is toch jammer! In één weekend dat ik niet thuis was was het gebeurd, dus ik heb het beest ook niet gezien. De plant was bij thuiskomst alleen nog een takkenbos, er zat geen blad meer aan. Dat is nog steeds zo maar nu is het herfst, dus dat ziet er normaal uit voor de tijd van het jaar. Maar voor het voorjaar vraag ik me toch af of er wel weer blaadjes aan zullen komen...
Wat denkt u?
En weet u misschien wat voor beest dat kan zijn geweest?
Ik heb indertijd wel een stelletje knalgroene wantsen in de buurt van de kamperfoelie zien rondhangen, maar weet natuurlijk niet of die verantwoordelijk waren voor de vernieling.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

do, 28/10/2010 - 11:57
mun

Schorriemorrie?

do, 28/10/2010 - 12:21
Elene

Het was grappig bedoeld.

Van Dale:
volk van laag allooi
vormvariant: schorremorrie
synoniem: gespuis, geteisem, rapaille, schorem, tuig, tuig van de richel, uitschot enz.

Ik bedoel daarmee het één of andere dier, ik neem aan insect. Van laag allooi omdat wie mijn kamperfoelie opeet niet op complimenten hoeft te rekenen natuurlijk... Ik ben benieuwd welk beest die schranspartij op zijn geweten kan hebben. Het is namelijk vrij gek omdat in de buurt niks anders opgegeten is; van boerenjasmijn, weigelia, sering, rhodo, hortensia, clematisinfo-icon en akebiainfo-icon is geen blad gekrenkt. Ik vind het zonde van mijn kamperfoelie die het juist zo goed deed en zou willen weten op welk dier ik in het vervolg moet letten om herhaling te voorkomen...

do, 28/10/2010 - 12:11
Windop

Moeilijk te zeggen, met zo weinig informatie, maar die ''knalgroene wantsen'' kunnen alleszins niet de schuldige zijn.

do, 28/10/2010 - 12:17
Elene

Dit is alle informatie die ik heb, ik vind het zelf ook heel vervelend. Ik had een prima groeiende en bloeiende kamperfoelie die binnen twee dagen geen bladeren en bloemen meer had, alleen nog een paar half opgegeten blaadjes. Meer weet ik niet. Het is heel jammer van zo'n goede plant. Ik zou herhaling graag willen voorkomen in de toekomst. Bedankt voor uw antwoord, ik zal dan in elk geval volgend voorjaar niet op wantsenjacht gaan! :-)

do, 28/10/2010 - 12:42
mun

Vreemd hoor, juist omdat de planten in de buurt helemaal geen schade hebben.
Liggen er aangetaste blaadjes op de grond onder de kamperfoelie? Zo ja,dan zou je die eens goed kunnen bekijken en eventueel een foto hier plaatsen.

do, 28/10/2010 - 13:12
Polplastron

Hoogstwaarschijnlijk zal de plant er volgend jaar weinig tot geen last meer van hebben.

1) De plant zal ondertussen wel goed aangeslagen zijn en dus sterker bestand tegen allerlei ziektes en belagers.

2) Als je dat schorriemorrie niet uitgeroeid hebt, dan zullen andere dieren hen wel gevonden hebben. Als dat tuig denkt volgend jaar terug te komen zullen ze waarschijnlijk snel rel krijgen met de plaatselijke knokploeg: de insecteneters!

Vergif spuiten is eigenlijk altijd maar een symptoombehandeling. Indien je de beestjes laat doen, trekken ze vanzelf natuurlijke vijanden aan. Voorwaarde is wel dat je planten op de juiste standplaats zet, dat insecten en insecteneters kansen krijgen om te schuilen en te eten en dat je over je eerste schrikreactie heenstapt!

Groeten,

Pol

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag