Kerstboom in pot

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 13/05/2014 - 20:59
Annica

Kerstboom in pot

Goededag,

Ik heb een kerstboom op het terras gezet, een Servisch sparretje van 70 cm (Piceainfo-icon Omorika). De hele winter was hij mooi maar sinds een week of zes is hij aan het uitlopen en sindsdien zien de takken er niet meer zo fris uit. De boom krijgt een bruinige look. Op de eerste plaats door alle bruine knopjes, maar ook sommige oude naalden worden bruin of halfbruin. Ik schat eenvierde van al het oude groen.

Hij staat in een emmer klei overgehouden van alle vorige afgedankte kerstbomen. Hij krijgt speciale coniferenmest.

Het nieuwe groen is erg fris en ziet er ook gaaf uit maar de groei schiet niet zo op. In zes weken zijn de langste nieuwe takjes 5 cm lang (aan de uiteinden van de takken). Maar de rest lijkt nog steeds op groene katjes .

Vergeleken met mijn ligusters zijn ze erg traag. Die hebben alles eruit gegooid wat ze in petto hadden en staan nu bloeiklaar. Maar het sparretje doet niet zo enthousiast.

Heeft er nog iemand tips voor aanvullende verzorging?

di, 13/05/2014 - 21:34
Mosmanneke

Ik weet niet of klei wel zo geschikt is voor deze boom.

di, 13/05/2014 - 22:00
Annica

Al die bomen met kluit staan eigenlijk in loodzware klei als je ze koopt. Deze had een heel aardige kluit. Dus ik nam aan dat hij de beste kansen had in dezelfde grondsoort. Bijna alles kwam mee bij het verpotten.

wo, 14/05/2014 - 13:10
Mosmanneke

Toch staat ook de Servische Spar bekend als snelle groeier. Als dat mogelijk is zou ik hem, ook met het oog op de toekomst, in de volle grond zetten. Eigenlijk zijn bomen niet zo geschikt voor potten of emmers ook al kan dat soms aardig lukken,.

wo, 14/05/2014 - 13:10
ondergetekende

foto? ikvermoed dat de kluit te lang nat blijft in die klei....

do, 15/05/2014 - 23:15
Annica

Dat had ik ook al overwogen. In de winter had hij bijna geen water nodig dus kon ik hem aardig droog houden maar nu heeft hij juist veel water nodig, en dat vult alle openingetjes in het klei dus dat wordt een soort vla.

Hij is inmiddels toch weer een half centimetertje gegroeid en eigenlijk overal en alle knopjes gaan open dus er zit nog wel leven in. Ik geef hem voorlopig water op zijn schotel.

Misschien heeft hij alle energie nodig om nieuwe wortels te maken. Dat laatste heb ik wel meer meegemaakt, dat pas verpotte planten niets meer deden en een heel jaar oversloegen om daarna door te groeien alsof er niets gebeurd was.

Ik geef het nog steeds niet op (waarom zou ik ook; het ding bijt niet dus voorlopig laat ik hem maar staan). Misschien probeer ik de volgende keer een Conica; die dingen zijn meestal in potgrond gekweekt.

En wat betreft de tuin; ik denk niet dat mijn huiseigenaar het fijn zou vinden als ik een kerstboom in zijn keurig aangeharkte plantsoentje zet. :p

vr, 13/06/2014 - 20:14
Annica

Deze heb ik inmiddels weggedaan vanwege naaldverlies. Hij had wel mooie nieuwe takkenuiteinden maar ik vond hem niet mooi meer. Volgende keer beter.

Onderwerp gesloten