klimplant in hoge eik

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/01/2007 - 20:24
Lotje

klimplant in hoge eik

In onze voortuin staat een enorme grote eik. Ik denk er al lang over om een klimplant tegen deze boom te laten groeien zodat in de winter er toch wat "leven" in de boom zit. Dan kom ik volgens mij al snel uit op Hederainfo-icon. Maar omdat het dan toch nog eentonig blijft lijkt het mij mooi om er nog een klimplant bij te zetten die bloeit. Ik heb al zitten googlen maar daar kan ik toch niet echt iets vinden over een klimplant die a) sterk is, Oostenwind komt namelijk meteen tegen de eik en b) een langere bloeitijd heeft.

Heeft er iemand een goede optie voor mijn eik. Dat is tevens ook een vraag, ik hoop niet dat de boom hinder ondervindt van een klimplant.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groeten,
Lotje

ma, 15/01/2007 - 21:11
Dennie-soest

ha lotje,

Ik weet het niet zeker , dus je kan het beter even nakijken op internet ( ga ik zo ook doen ) maar voglens mij is de clematisinfo-icon en dan de montana groep dus Climatis Montana "huppeldepup" een van de sterkere , en je hebt winterjasmijn dat bloeit ook heel mooi , moet je maar eens op internet kijken , of een mooie klimroos of klimhortensia ,

Wel even nakijken hoor , want weet dit allemaal nie zeker!

Groetjes dennie

ma, 15/01/2007 - 22:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedenk echter dat een hederainfo-icon vooral snel in de top zit. Daardoor krijgen bladeren niet de kans om te groeien van de eik. Takken worden te zwaar, want zij moeten extra last dragen. Laat een hedera dus niet te hoog worden.

Plantadvies
https://tinyurl.com/yxj6d9ld

ma, 15/01/2007 - 23:01
tuinprins

Aan de voet van een oude eik wil weinig groeien. In de zomer wordt het daar veel te droog. Tenzij U in droge periodes uitbundig water gaat geven. Zonde van uw tijd.

Mijn advies: Geniet van een "kale" eik waar nog genoeg leven in valt te ontdekken.

Gegroet, de tuinprins.

di, 16/01/2007 - 09:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een groot aantal Eiken staan en daar groeien natuurlijk ook klimmers in. Het meest de Klimop. De oudste zijn ruim vuistdikke stammen die al meer dan 30 jaar ongestoord omhoog mogen gaan. Daar heeft d eEik helemaal geen last van. Het is niet waar dat de eiken slechter gaan groeien omdat de Klimop licht zou wegnemen. De Klimop blijft beperkt tot het centrum van de kruin. Pas als een Eik aan het einde van z'n Latijn is en de kruin dunner wordt probeerd de Klimop verder te komen. Hersteld de Eik zich dan wordt de Klimop ook weer teruggedrongen.
Daarnaast heb ik er een aantal Bosranken in groeien. Deze is uiteraard niet wintergroen maar wel veel eerder dan de Eik zelf. De lianen van deze Clematisinfo-icon vitalba zijn een prachtig gezicht. De bloei is helaas te hoog in de boom om echt van te genieten.
De hop. Groeit prima in de Eiken maar woekert als de ziekte. De exemplaren naast de grotere Eiken groeien zelf weliswaar niet zo hard maar je vindt de nakomelingen in heel je tuin. Er is dus naast de door mij aangeplante vrouwtjes ook ergens een mannetje...
Als laatste de Lonicerainfo-icon henryi. Deze heb ik er bij gezet om de wintergroenheid. De bloei en groei vallen wat tegen. De concurrentie met Klimop en Eik vallen de plant zwaar maar in de loop der jaren is het toch wel wat geworden.

Kort geleden heb ik er ook een Rambler roos bijgezet maar daar is de ervaring nog te beperkt mee.

M.vr.gr.,
Ruud

di, 16/01/2007 - 09:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oh ja. Behalve in de eerste 2 of 3 jaar na aanplant krijgen de klimmers geen extra water, ondanks dat ik op een droge terp woon.

Ruud

di, 16/01/2007 - 11:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onbegroeide eiken hebben in de winter een prachtig silhouet.Dat vind ik nu juist een van de mooie dingen van ons klimaat, dat er seizoenen zijn en dat de planten er dan verschillend uitzien.
Ik heb op mijn terrein meerdere grote bomen staan.De vorige bewoners hadden er klimop naast geplant en nu zijn er na een paar jaar een aantal tot boven aan toe begroeid met klimop Dat is leuk voor vogels en muizen, die er graag hun nesten in maken.Maar mooi?....nee ik vind het absoluut niet mooi.Je ziet de prachtige stam niet en altijd waaien er klimopslierten los heen en weer en die hangen te hoog om er met een ladder bij te kunnen komen om ze er af te knippen...heel slordig.En om jaarlijks een hoogwerker te laten komen om klimop te snoeien is me te duur.Bovendien heeft die klimop op de grond de neiging om alles te overwoekeren.
Ik ben nu bij één boom begonnen de klimopstammen door te zagen zodat deze boom vrij wordt van klimop.Dat zal wel een hoop rommel gaan geven: dode stengels die de komende jaren naar beneden waaien en zo.En alle bomen waar geen klimop in groeit worden voortaan vrij gehouden van klimop!
Wat ik dus zeggen wil: pas op voor klimop, dat loopt snel uit de hand.

di, 16/01/2007 - 12:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja da's een kwestie van smaak. Ik vind die silhouetten met klimop erg mooi. Met die lange slierten heb ik geen last, oude Klimop maakt alleen maar korte fertiele stengels. Lianen heb ik meer van de Bosrank wat een wild en weelderig uiterlijk geeft.

Daarnaast is de Klimop inderdaad zeer populair bij de vogels om er in te nestelen, zijn de Klimop bloemen erg in trek bij bijen en hommels en de bessen laat in de winter bij de vogels, maar muizen? Ik heb zat muizen maar nog nooit een muizennest hoog in een klimop aangetroffen.
Natuurlijk is de Klimop op de grond een woekeraar, maar bij mij mag hij het opnemen tegen Bonte dovenetel en Maagdenpalm en die kunnen er ook wat van. De onderstaande bollen (o.a. Narcis, Sneeuwklokje, Boshyacinth etc.) hebben daar geen last van.

Ruud

di, 16/01/2007 - 16:34
Lotje

Bedankt voor alle goede tips.

Op de plek waar de eik staat (helemaal tegen de straat en voor ons hek) mag de klimop in ieder geval op de grond ook "woekeren". Dat scheelt namelijk weer wat onkruid plukken.

Ik ga zeker ook de klimmers proberen zoals hier eerder aangegeven. De vogeltjes zullen er in ieder geval blij mee zijn.

Groeten,
Lotje

di, 16/01/2007 - 19:56
Lotje

Ruud,

Nog even een vraagje over de Clematisinfo-icon Vitalba. Ik zag op de site van Neerlandstuin.nl dat deze soort heel erg kan woekeren en het geen aanrader is.

Heb jij hier ervaring mee?

di, 16/01/2007 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naar mijn ervaring woekert de plant niet. Wel zie ik soms een zaailing maar niet hinderlijk. Ik heb geen idee hoe dat op andere plaatsen is, ik tuinier in de IJsselvallei. Mogelijk dat op specifieke kalkrijke grond de plant agressiever is. Ook een collegatuinier die de plant al jaren heeft staan (in vole rivierklei) heeft geen woeker ervaring. Ik kan mij echter wel voorstellen dat als je de plant in een kleine boom of struik jaagt dat de Bosrank deze volledig kan overwoekeren. Misschien dat dat bedoelt wordt?

Ruud

wo, 17/01/2007 - 18:17
Lotje

Dank je.

Ik ga dan voor deze variant van de Clematisinfo-icon, in combinatie met een Lonicerainfo-icon Periclymenum en de klimop .

Onderwerp gesloten