Klimroos Flammentanz

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 10/02/2011 - 11:32
Teddy

Klimroos Flammentanz

Omdat ik een klimroos zoek op een noordoostmuur (tot ± 11.30 uur zon) heb het forum doorgespit en kwam uit bij genoemde roos.
Heeft iemand ervaring met deze klimroos? Is hij bv erg gevoelig voor meeldauw?
Ik weet dat New Dawn het goed zou doen, maar die vind ik zo saai..

do, 10/02/2011 - 22:12
Polplastron

Volgens mij is die plaats qua licht niet echt slecht te noemen.
Meeldauw kan bij elke roos voorkomen als de verzorging of de standplaats slecht is. Een goede grond met juiste bemesting, compost en eventueel onderbeplanting doet al veel goed ook bij meeldauwgevoelige rozen.

Ik heb zelf weinig ervaring met klimmers: ik heb enkel Ghuislaine de Féligonde staan en ben daar heel tevreden over. Anderen weten waarschijnlijk meer.

Groeten,

Pol

do, 10/02/2011 - 22:57
tuinprins

Volgens mij is een noordoost muur totaal niet geschikt voor een roos. Een roos moet volle zon hebben. Toch zijn er altijd weer planten aanbieders die zeggen dat er voor iedere standplaats wel een roos is. 'Squaring the circle' noemen Britten zo'n opvatting.

En als je op zandgrond tuiniert dan presteren de meeste rozen onder de maat. Het beste doen rozen het op kleigrond in de volle zon.

Gegroet, de tuinprins

vr, 11/02/2011 - 17:05
daucus

Er zijn wel degelijk rozen die het uitstekend doen op het noorden. Ik heb 'Pink Cloud en op een
andere plek 'Golden Shower en ze bloeien de hele zomer door. Vooral 'Pink Cloud' gaat door tot diep
in de herfst. En totaal geen ziekte.

vr, 11/02/2011 - 21:50
Teddy

De meningen zijn dus verdeeld, maar niemand een mening over de Flammentanz? Of misschien de rode Sympathie?

za, 26/03/2011 - 12:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi, flammentanz is een geweldige klimroos ik heb haar 15jr geleden geplant en nooit een plaag of wat ook in gehad ,ze is nu zo;n 15mtr en elkezomer een feest! wel goed en optijd mesten, groet jard

za, 26/03/2011 - 21:19
Polplastron

Dat een muur op het noordoosten niet geschikt zou zijn, betwijfel ik toch. Een Zuidmuur is vaak veel minder geschikt: de muur warmt dan te hard op en schimmels worden in de hand gewerkt. Een muur op het oosten geeft de roos wel de kans om op te drogen na de nacht.

De meeste rode rozen hebben overigens ook last van verbranding van de bloemen in volle zon en houden dus van enige beschutting op het heetst van de dag.

Rozen houden inderdaad van kleigrond, maar mits enige voorzorgen presteren ze echt wel optimaal in zandgrond hoor! Ik tuinier op erg arme zandgrond, maar mits toevoeging van compost, een onderbeplanting en een uitgekiende bemesting doen de meeste rozen hier niet onder voor die in de grote rosariums.

Groeten,

Pol

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag