lavendel die niet zo goed bloiet!

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/07/2008 - 14:47
kokotje123

lavendel die niet zo goed bloiet!

Hallo allemaal, ik heb een vraagje hopelijk kunnen jullie mij hier mee helpen. Ik heb pasgeleden een aantal balkonbakken gekocht met 2 soorten Lavendel erin. In elke bak zitten 4 plantjes. Veel verstand heb ik er nog niet van. Het is de Lavendel Stoechas en de lavendel Hidcote. Zover ik zie doet de Stoechas het wel goed, er komen nieuwe bloemetjes op de top, maar de Hidcote ziet er niet zo goed uit. Er zijn binnen 2 weken na de overzetting in de balkonbakken veel dode takjes ontstaan in de plant.

Ook groeit het niet zo goed. Nu vraag ik mij een aantal dingen af. Heb ik ze te dicht op mekaar geplaatst? Of is het door de overplanting dat ze zijn geschrokken? Ook heb ik ze wel steeds veel water gegeven, is dit wel goed?

Ik heb nog wel meer vragen hierover, maar ik wacht eerst even de reaties af. Ik houd heel veel van levandel en wil graag dat ze het goed doen. Mischien zal ik ook eventueel is een foto kunnen maken.

Bij voorbaat vriedenlijk dank.

K. Hoogvliet.

zo, 13/07/2008 - 14:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Veel water heeft lavendel niet nodig. Mogelijk gaf je teveel en staan de bakken nu vol met water. (Tenzij je gaten hebt in je bakken).

zo, 13/07/2008 - 19:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op de link lees je informatie over Lavendel, even kopiëren.

https://tinyurl.com/y3g2z4w6

ma, 28/07/2008 - 15:00
Hendrik Jan

Lavendel is eigenlijk niet echt geschikt voor balkonbakken.
Lavendel houdt van ZON, kalkrijke grond, en staan liever iets te droog dan te nat, en niet te voedselrijk grond, goed gedraineerde grond.
Lavendel Stoechas ziet er erg mooi uit maar is hier in Nederland erg kwetsbaar en niet goed winterhard, Lavendel Hidcote is op zich sterker en meer winterhand.
In balkon bakken rotten vaak de wortels van de Lavendel, het is gewoon moeilijk de juiste balans te vinden.

ma, 28/07/2008 - 15:05
kokotje123

Allen bedankt voor uw reaktie en info,

Inmiddels heb ik ze overgepot naar potten, en zo wat meer ruimte gegeven. Zo kan ik ze bijv. ook in de winter mischien binnen zetten als het vriest.

Kan ik dat goed doen, ze in de winter binnen zetten? En hebben ze dan veel licht nodig?

ma, 28/07/2008 - 15:13
Hendrik Jan

Ho, ho... Lavendel niet in de winter binnen zetten!
Als er een goede drainage is (gat in de bloempot, met daar een scherf over heen, met misschien nog wat hydrokorrel en dan goede potgrond, moet er geen probleem zijn. Lavendel in potten (en dan vooral die Stoechas) misschien met strenge vorst wat beschermen.

ma, 28/07/2008 - 15:51
kokotje123

Hihi, oh oke. Das duiderlijk. Hoe zou ik het dan kunnen beschermen? Ik heb gelezen dat ik na de bloei, mischien rond eind augustes/begin september de bloemtoppen eraf moet knippen, maar wel de stengels lang moet laten, dit al als een beetje bescherming tegen de vorst. Zou ik ze dan met pot en al van de grond moeten halen en bijv. op een beschut plekje op een tafel kunnen zetten en dan als het echt hard vriest er een doorzichtige dunnen plasticzak over heen kunnen doen, dat het een beetje broeikas effect krijgt?

En heb ik het nu ook goed begrepen dat ik dan in het voorjaar de planten flink moet snoeien?

Al is mij niet helemaal duidelijk tot hoever, en jammer genoeg lees ik ook verschillende dingen!

Alvast vriendelijk bedankt!

ma, 28/07/2008 - 17:23
Hendrik Jan

Lavendel na de bloei, gewoon plusminus 1/3 terugknippen.
De potten met Lavendel moeten gewoon op de grond kunnen blijven staan, let op goede drainage (dus dat ze geen natte voeten hebben of kunnen krijgen, niet op een schotel).
De Lavendel 'Stoechas' is ook gewoon in de volle grond hier niet helemaal winterhard (dus afhankelijk van de strengheid van de winter), maar uit de wind, dus wat beschut helpt al veel.

Niet echt in plastic gaan verpakken dit i.v.m. rotting en het oplopen van de temperatuur waardoor de plant kan gaan groeien in de verkeerde periode, hij moet nl. rusten.

Begin maart de Lavendel goed terug knippen, tot plusminus 12 cm boven de grond, net niet te ver in het dode hout, dus blijf net daar boven in de stengel, waar nog een of twee kleine nieuwe grijsgroene scheutjes zijn ontstaan.
In Januari ietwat kalk (AZ-kalk)door de bovenlaag van de grond mengen).

di, 29/07/2008 - 15:51
kokotje123

Heel duiderlijk! Vriendelijk bedankt voor uw uitleg en de moeite die u heeft genomen!

Groetjes, K Hoogvliet.

Onderwerp gesloten