Lavendel nu al bruine bloem

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/07/2012 - 11:18
barsteen

Lavendel nu al bruine bloem

Het is pas half juli en de bloemen van mijn lavendel worden nu al bruin. Volgens mij is dat wat vroeg. Enig idee waar dat aan kan liggen en beter nog: wat ik eraan kan doen om deze zomer toch nog plezier te hebben van mijn lavendelborder?

vr, 13/07/2012 - 11:32
burgos

Wij kwamen vanmorgen uit bed,ik zei tegen mijn vrouw,moet je nu kijken,alle lavendel bruin.
De hele blauwe kleur is er af.Inderdaad erg vroeg,maar ik denk dat het van het vochtige weer komt,het regend nu al weken achter elkaar.
Het is wel harstikke jammer, want je zit nu nog maanden met een lelijke plek in je tuin.
Maar vooruit gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen.

vr, 13/07/2012 - 11:36
tuinprins

De weergoden aanroepen en vragen om beter weer?

Dat de bloemen bruin worden heeft te maken met het natte weer. Aangezien we geen zeggenschap hebben over het weer is hier weinig aan te doen. Ik hoop dat je nog andere planten in je tuin hebt die het onder de huidige weersomstandigheden wel goed doen en waar je dus wel plezier van hebt.

Gegroet, de tuinprins

vr, 13/07/2012 - 17:30
joseke

De lavendel is hier ook bruin. Als ik het te lelijk vind worden knip ik de bloemen eraf. Dan
maar iets eerder dan de herfst.
Beter weer is altijd leuk natuurlijk. Alleen moet je dan weer vaker sproeien...

vr, 13/07/2012 - 21:45
Kaleidoscoop

mijn lavendel leek de winter niet overleefd te hebben, maar er komen op zon 30 cm van de dode struikjes nieuwe scheuten te voorschijn.
Hier geeft het weer dus nieuwe kansen ;-)

za, 14/07/2012 - 00:48
hendrinkjan

We hebben dit probleem ook.

Onze kwekerij vermeld deze info voor het verzorgen van Lavendel :

Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien.

Bij jonge pas geplantte lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder.

Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder.

In het najaar is vooral vormsnoei belangrijk. Je stimuleert de vorming van de scheuten waar je de plant in het voorjaar op terug zet. Zorg dat dit begin oktober is afgerond, liever eerder. Als je lavendel is uitgebloeid is er geen enkele reden om nog te wachten met snoeien.

We willen dat de plant nog een beetje groeit zodat je de hele winter van die heerlijke grijze bolletjes kunt genieten en niet naar een kale gesnoeide plant zit te kijken.

In voorjaar snoei je zodra er wat groei zichtbaar wordt zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Meestal is dit in de loop van april. Later snoeien verlaat de bloeitijd. Onze ervaring is dat planten die later beginnen veel langer bloeien.

Echte lavendel vedraagt snoei goed. Een week of twee na de snoei ziet ze er dan weer uit als hieronder en kan de winter al makkelijk aan. Mooier is als ze nog iets verder dichtgroeit, dus snoei op tijd.

lavendel bemesten

Is vrijwel nooit aan te raden.

Geef vooral geen bemeste tuinaarde bij de aanplant! Dat spul moet naar de vuilverbranding.

water

Geef lavendel nooit water! (echt niet)

Uitzonderingen:
Lavendel planten in heel erg heet weer. Geef dan liefst de grond eerst water voor het planten. Bijna altijd is de grond vochtig genoeg om hier van af te zien.
Lavendel planten in potten moet je natuurlijk wel regelmatig water geven.

kalk:

Wanneer je lavendel plant geef je zeer royaal; tot 4 keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid . Je kunt deze door de grond werken.
Daarna geef je elke 2 a 3 jaar een onderhoudsdosis zoals op de verpakking staat.

lavendel wanneer planten

Lavendel kan jaarrond worden geplant zolang het maar niet al te streng vriest. Vooral in het voorjaar moet je oppassen dat je bevroren grond niet te diep onder werkt bij het planten. Het kan heel lang duren voordat deze kluiten weer ontdooien wat de groei van je planten remt. Als je in oktober plant profiteer je optimaal van de bodemwarmte en de eerste voorjaars zon.

andere lavendel soorten

Lavandin, of lavandulainfo-icon x intermedia wordt wat makkelijk kaal van binnen en verdraagt snoei minder goed dan Lavandula angustifolia. Ze zijn ook wat vorstgevoeliger, dus snoei ze in het najaar niet te laat, liefst uiterlijk september, ook al bloeien ze dan nog.
Dit zijn die struiken die soms zo wild groeien dat ze uitelkaar vallen. Meestal aangeschaft in het vroege voorjaar vanwege het mooie brede grijze blad. Het tweede of derde jaar na aanschaf van een lavandin bij een van onze collega's wil men deze vaak weer vervangen, liefst door het andere uiterste; extreem lage. Natuurlijk hebben we die in alle kleuren. Maar Lavandula angustifolia van 70 cm valt ook nooit uitelkaar, behalve in de schaduw.

Cultivars en hybrides van Lavandula stoechas willen geen kalk en snoei je meestal beter in de zomer omdat ze in het voorjaar bloeien. De meeste kunnen dan in het najaar herbloeien.

Onderwerp gesloten