mossen en wurmen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/09/2005 - 13:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

mossen en wurmen

Dag, ik ben nieuw op dit Forum.

Ik ben een mos-tuin aan het aanleggen. Er komt een modelspoortje in de tuin. Het "landschap" bestaat uit mos, kleinbladige bodembedekkers, zoals kruiptijm etc.

Eerst had ik moskussens, deze werden omver gehaald door de merels. Hiertoe heb ik vogelnetten gespannen óver de tuin. Dat gaf mij een opgesloten gevoel. Bovendien is de wormen-populatie sterk toegenomen. Dus heb ik de netten weer verwijderd.

Nu blijven de wormen voor zeer lelijke plekken zorgen tussen het prachtige mos.

Hoe kan ik de wormenpopulatie verminderen? Wie heeft daar ervaring mee, wie heeft tips? Liever geen dodelijke middelen, liever de wormen weren dan doden.

Alvast bedankt.

Mvgr,

Huub van Ginhoven

wo, 28/09/2005 - 22:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,
Huub,
Een worm in een tuin is erg nuttig, en ik denk niet dat een doorsnee tuinder deze snel kwijt wilt,
Maar een mol eet wormen, maar ontsiert jou mostuin wel wat meer door de vele molshopen
groeten en welkom op het forum

vr, 30/09/2005 - 19:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Bedankt, ik weet dat de aardworm een heel nuttig wezen is in de tuin. Echter in mijn tuin is de worm niet echt nodig. Ik wil de bodem dan ook zo arm mogelijk hebben, dit omdat het een miniatuurlandschap moet vormen voor de modeltreinen die er doorheen zullen rijden.
Mossen kunnen prima zonder wormen. Maar er zijn er juist extra veel. Meer dan normaal. En dit komt ws. doordat het rondom de vijver erg vochtig is en blijft. Er is nogal wat organisch materiaal aanwezig, en dat lusten ze nou eenmaal graag.
Dus de mollentip zal niet veel helpen, integendeel!
Zelf kan ik op internet niets vinden, verwacht ook het wonder niet van hier.

Nu zie ik bij het nalezen dat ik dubbel ingelogd ben, ook onder de naam Huup.

Dus Huup en HuubvG ben ik beide...

Mvrgr,

Huub

mossen en wurmen
za, 01/10/2005 - 16:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
IK zou zeggen: wacht enkele jaartjes af. Als er nu veel organisch materiaal in de grond zit laat je dat best zo snel mogelijk opeten door de wormen. Wat je intussen zelf kan doen is zorgen dat je steeds alle afgevallen bladeren en zo verwijdert. Zodoende komt er geen nieuw voedsel bij voor de wormen en zal hun populatie wel afnemen.
Wat je eventueel ook kan doen (ik weet niet als het efficient zal zijn) is de wormen manueel wegvangen. Je kan ze naar boven lokken door met de vlakke hand te slaan op de vochtige grond. Dan komen ze vaak naar boven omdat ze denken dat er een mol afkomt. Dan vang je ze gewoon weg met de hand. Of let je bv jutezakken op de grond en maak je deze goed nat. De wormen zullen ook verzamelen daaronder. Dit zijn denk ik de enige 2 amnieren om ze zonder bestrijdingproducten noch vogels snel weg te krijgen of toch hun populatie wat uit te dunnen.
Pieter

Onderwerp gesloten